След 22 месеца разследване специалният прокурор Робърт Мълър не откри достатъчно доказателства, за криминална конспирация между Доналд Тръмп или неговите сътрудници и Русия в техните усилия да повлияят на президентските избори през 2016 г.

  • Разследването обаче установи многобройни контакти между съветници в щаба на Тръмп и руснаци, свързани с тяхното правителство и служби по време на кампанията и след изборите. Но според специалния прокурор тези контакти не достигат до нивото на криминална конспирация
  • Докладът на Мълър описва многобройните опити на Доналд Тръмп да попречи на разследването и екипът на специалния прокурор дебатира дали действията на президента представляват криминална дефиниция на възпрепятстване на правосъдието. Според доклада обаче като действащ президент, Тръмп има правото да извърши много от действията, включително и уволнението на бившия директор на ФБР Джейм Коми.
  • Още в началото на разследването Мълър решава, че ще следва действащия протокол на правосъдното министерство, че срещу действащ президент не може да бъдат повдигнати обвинения. По тази причина той не прави заключение за действията на Тръмп по отношение на възпрепятстването на правосъдието, но изрично подчертава, че не докладът и заключенията не оневиняват президента.
  • "Ако бяхме сигурни, след щателно разследване, че президентът очевидно не е извършил възпрепятстване на правосъдието, щяхме да го кажем. Въз основа на приложимите правни норми и фактите обаче не сме в състояние да направим това", пише Мълър.
  • Президентът е бил бесен от назначаването на специалния прокурор, казвайки: "Боже Господи. Това е ужасно. Това е краят на моето президентство. Аз съм преебан." ("Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I’m fucked"), според показания на шефа на кабинета на бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс. "Как е възможно да позволиш това, Джеф. Твоята работа беше да ме защитиш...Това е най-лошто нещо, което някога ми се е случвало", казал още президентът.
Спиране на разпространението на компроментиращи записи за действията на Тръмп в Русия
Мълър казва, че закони за възпрепятстване на правосъдието могат да се отнесат към президенти, които използват властта си неправомерно
Докладът изрично казва, че не оневинява президента Тръмп
Екипът на Тръмп са го спасили от собствените му желания и действия
Дали Тръмп е участвал в притискането на свидетели
Срещи с руснаците