Открийте ни и в

САЩ

Докладът на Мълър: Не оневинява президента, множество контакти на щаба с Русия

публикувано

на

След 22 месеца разследване специалният прокурор Робърт Мълър не откри достатъчно доказателства, за криминална конспирация между Доналд Тръмп или неговите сътрудници и Русия в техните усилия да повлияят на президентските избори през 2016 г.

  • Разследването обаче установи многобройни контакти между съветници в щаба на Тръмп и руснаци, свързани с тяхното правителство и служби по време на кампанията и след изборите. Но според специалния прокурор тези контакти не достигат до нивото на криминална конспирация
  • Докладът на Мълър описва многобройните опити на Доналд Тръмп да попречи на разследването и екипът на специалния прокурор дебатира дали действията на президента представляват криминална дефиниция на възпрепятстване на правосъдието. Според доклада обаче като действащ президент, Тръмп има правото да извърши много от действията, включително и уволнението на бившия директор на ФБР Джейм Коми.
  • Още в началото на разследването Мълър решава, че ще следва действащия протокол на правосъдното министерство, че срещу действащ президент не може да бъдат повдигнати обвинения. По тази причина той не прави заключение за действията на Тръмп по отношение на възпрепятстването на правосъдието, но изрично подчертава, че не докладът и заключенията не оневиняват президента.
  • „Ако бяхме сигурни, след щателно разследване, че президентът очевидно не е извършил възпрепятстване на правосъдието, щяхме да го кажем. Въз основа на приложимите правни норми и фактите обаче не сме в състояние да направим това“, пише Мълър.
  • Президентът е бил бесен от назначаването на специалния прокурор, казвайки: „Боже Господи. Това е ужасно. Това е краят на моето президентство. Аз съм преебан.“ („Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I’m fucked“), според показания на шефа на кабинета на бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс. „Как е възможно да позволиш това, Джеф. Твоята работа беше да ме защитиш…Това е най-лошто нещо, което някога ми се е случвало“, казал още президентът.

Special counsel Robert Mueller’s redacted report on the investigation into Russian interference in the 2016 presidential election is photographed Thursday, April 18, 2019, in Washington. The report contained two volumes. (AP Photo/Jon Elswick)

Спиране на разпространението на компроментиращи записи за действията на Тръмп в Русия

Според доклада бившият шеф на ФБР Джеймс Коми е докладвал за непроверена информация, че Русия има компроментиращи записи за Тръмп от 2013 година, когато е бил в Москва за конкурса „Miss Universe“. По време на кампанията бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен получил текстово съобщение от руския бизнесмен Георги Рътскиланз, което гласи: „Спрях изтичането на записи от Русия, но не съм сигурен дали няма нещо друго, да знаеш“ По-късно Рътскиландз каза, че е получил информация, че тези записи са подправени, но не го е казал на Коен.

Мълър казва, че закони за възпрепятстване на правосъдието могат да се отнесат към президенти, които използват властта си неправомерно

Специалният прокурор Мълър отхвърля аргумента, че е противоконституционно президент да бъде обвинен за възпрепятсване на правосъдието, ако той е използвал властта си за неправомерни действия. Такива действия включват и неправомерни уволнения на подчинени или намеса в работата на Министерство на правосъдието. Този аргумент беше изнесен и от самия главен прокурор Уилям Бар преди да бъде назначен на поста. Това означава, че Мълър оставя отворена вратичка за евентуално обвинения срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието след като не е президент – опция, която Уилям Бар се опита да отхвърли.

Докладът изрично казва, че не оневинява президента Тръмп

Дали Тръмп е участвал във възпрепятстване на правосъдието е юридически въпрос, който засяга сложни конституционни параграфи, които обикновено не се отнасят до обикновените граждани. Докладът обаче изрично казва, че разследването не оневинява президента Тръмп. Вместо това документацията по доклада казва, че единствено Конгресът може да предприеме стъпки и да спре злоупотребата в президентската власт – текст, който със сигурност може да даде повод на деморкатите в Конгреса да направят още разследвания или да започнат процедурата по импийчмънт.

Екипът на Тръмп са го спасили от собствените му желания и действия

От доклада става ясно, че екипът на Доналд Тръмп – в Белия дом и адвокатите му, са успели да го спасят от самия него и неговите импулси. Те многократно отказват да извършат действия, който противоречат на закона, неморални са или са против интереса на президента и администрацията, става ясно от доклада на Мълър.

Една от най-успешните стратегии на адвокатския екип на президента се оказва, че са го спрели да отговаря лично на въпросите на специалния прокурор. Едно такова интервю има потенциала да разкрие дали е било налице “криминално намерение” за възпрепятстване на правосъдието. Вместо това президентът дава само писмени отговори, от които личи, че са силно редактирани от адвокатите му. Повечето отговори на Тръмп започват с думите “Нямам директен спомен за…”. А въпросите, на които президентът отговоря са свързани с разследването за руска намеса и конспирация, а не с възпрепятстване на правосъдието.

Президентът Тръмп е опитал да повлияе на разследването за руската намеса в изборите в САЩ. Усилията му са били общо взето неуспешни, но това до голяма степен е било защото неговите съветници и други високопоставени служители са отказали да изпълнят заповедите му или молбите му, се казва в доклада на Мълър.

Според разследването Тръмп се обадил в дома на тогавашния юрист-консулт Дон МакГан да каже на заместник –министъра на правосъдието Род Розенстайн, че “Мълър трябва да си ходи”.

“МакГан е говорил с президента два пъти и е разбрал нареждането по същия начин и двата пъти, което прави невъзможно да не е разбрал или да не е чул добре искането на президента. В отговор на това искане МакГан е решил да напусне”, се казва в доклада. “Той се е обадил на своя адвокат, отишъл е до Белия дом, опаковал си е вещите и се е подготвил да си подаде писмото с оставката на неговия шеф на кабинета и е казал (на тогавашния шеф на кабинета на Тръмп Рейнс) Прибиус, че президентът е поискал от него “да извърши откачени ла*на.”,  се казва още в доклада.

В крайна сметка МакГан не е напуснал и президентът не е продължил да настоява за уволнението на специалния прокурор.

Дали Тръмп е участвал в притискането на свидетели

Специалният прокурор казва, че това е юридически прецедент и че, за да се прецени дали е действал неправомерно трябва доказателства, че Тръмп е „знаел, че прави нещо нередно”.

Но Мълър дава няколко примера, когато Тръмп е действал съмнително. „Що се отнася до ген. Флин, президентът му е изпратил няколко публични и лични съобщения, в които го призовава да не се огъва преди Флин да започне да си сътрудничи с правителството”, пише в доклада на Мълър.„Що се отнася до Манафорт, има доказателства, че президентът е действал в посока да повлияе на Манафорт затова дали да сътрудничи в разследването или не.

Президентът и неговите съветници неведнъж изказват намерения, че могат да дадат президентски пардон на Манафорт, като освен това наблягат на момента, че Тръмп не желае Манафорт да сътрудничи”, пише още в доклада. Пол Манафорт е бивш шеф на предизборния щаб на Тръмп, срещу когото има няколко присъди по руското разследване, свързани с финансови и данъчни злоупотреби.

Срещи с руснаците

Членове на обкръжението на Тръмп са се срещнали с руснаци на 9 юни 2016 г. с очакването да получат информация от Русия, която да помогне на Тръмп в изборите. Руските събеседници обаче не са предоставили такава информация, пише Мълър в доклада.

В срещата са участвали зетят на Тръмп Джаред Къшнър, ръководителят на предизборния му екип Пол Манафорт и синът му Доналд Тръмп младши.

Мълър освен това съобщава, че руското военно разузнаване ГРУ „за пръв път е взело за мишена личния офис на Хилари Клинтън около пет часа след изявлението на Тръмп“ от 27 юли 2016 г., в което той призова Русия да намери изтритите имейли на демократическата му съперница в изборите.

Руснаците са успели да хакнат и откраднат имейли на Демократическата партия и на близък сътрудник на Хилари Клинтън, които впоследствие бяха разпространени от Уикилийкс и други сайтове, се казва в доклада. „Руската държава се намеси в изборите от 2016 г. широкообхватно и системно“, заявява Мълър.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Протестиращи вандали разбиха BG Bistro във Вегас и наша пицария в Сейнт Луис (СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

Вандали, използващи протестите след смъртта на Джордж Флойд по време на арест, разбиха два български ресторанта – BG Bistro в Лас Вегас и пицария на българин в Сейнт Луис, Мисури.

Малко след като BG Bistro отваря в четвъртък, вандали започват да мятат столове по високите над 3 метра прозорци.

„Няколко човека са започнали да трошат, със железните столове от градината ни, които са отпред. Взели са ги и са започнали да ги хвърлят по прозорците. Всичко е започнало от банката, която е на нашата плаза.“, разказва собственикът на BG Bistro Румен Стефанов. По това време той не е там, но в офиса е неговата съпруга и тяхното бебе.

„Не мога да разбера какво искат от нас – нито продават маратонки, нито ролекси.“, чуди се Румен.

Вандалите обаче не са очаквали реакцията на българските мъже.

„Двама от нашите клиенти са подгонили тези хора, хванал единия. Междувременно момичетата са се обадили на полицията и те се появили до 4 минути и са го арестували. Но другите за съжаление са избягали.“, разказва Стефан. Той е твърдо решен да търси правата си по съдебен път.

Инцидентът идва след като заведението три месеца работеше само с доставки заради ограниченията от епидемията с COVID-19.

„Добре, че не сме били много заети в този час, че ако тези стъкла паднат върху хората, щеше да стане голяма беля.“, казва Румен.

BG Bistro  има вечерна охрана, но никой не е очаквал, че вандалите ще посегнат на бизнеса им през деня.

„Искам това да е предупреждение към всички българи с бизнеси, да си ги пазят и да внимават.“, казва Румен.

Във вторник през нощта, 2 юни, пък протестиращи чупят прозорците на пицарията на Пламен Пенчев в Сейнт Луис, Мусури. Заведението е част от веригата Little Ceasars.

„Първо се опитали да счупят големите витрини, но не са успели. Тогава явно решават да счупят прозореца на вратата и влизат през него.“, казва Пламен.

По-рано вечерта той гледа на живо във Facebook как мародерите трошат и грабят други магазини на плацата където се намира ресторанта му, който работи основно с доставка и to go.

„Взели са  един кашон чушки и може би един кашон със сос за пица, коли и фанти.“,  казва Пламен. Вандалите обърнали витрини, потрошили техника.

Сега за Пламен предстоят разправии със застрахователни компании и плащането на  deductable, което ще е изпитание в условията на пандемия и ограничения за ресторантите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Илън Мъск се ядоса: Монополите са вредни, Аmazon да бъде раздробен

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск призова гигантът в онлайн търговията Amazon да бъде разбит, след като автор се оплака в социална медия, че не може да пусне книгата си на търговската платформа, съобщава „Ройтерс“.

„Това е безумие, @ДжефБезос“, туитна Мъск към шефа на „Амазон“, с коготo се конкурират с компаниите си за космически технологии. „Време е да бъде раздробен „Амазон“. Монополите са вредни!“, гласи втори туит на Мъск.

„Амазон“ не коментира туитовете, но поясни, че въпросната книга на автора Алекс Беренсон е блокирана по погрешка и вече е достъпна за продажба чрез услугата за електронни книги за четците „Киндъл“.

Решението да се даде зелена светлина на творбата не се дължи на Мъск, подчерта „Амазон“. Според снимка на съобщението, което Амазон е изпратил на Беренсон, публикувана в „Туитър“, платформата е взела мерки, тъй като книгата от 22 страници не отговаря на условията й. „Насочваме клиентите към официални източници на информация за вируса“, се допълва в съобщението. Книгата се казва „Несъобщаваната истина за COVID-19 и ограниченията: Част 1: Въведение и изчисление и оценки на смъртните случаи“.

Авторът не отговори на молбата за коментар, но след одобрението за продажбата на книгата в туит благодари на Мъск и всички други, които са помогнали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Главният прокурор: чужди екстремисти опитват да експлоатират протестите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Главният прокурор Уилям Бар заяви в четвъртък, че чужди интереси и „екстремистки агитатори“, свързани с лявото движение „Антифа“, се опитват да се възползват от протестите, обхванали САЩ след смъртта на Джордж Флойд, съобщи Ройтерс.

Преди три дни Департаментът за вътрешна сигурност на САЩ в изтекъл в медиите доклад направи оценката, че насилието на протестите е извършвано от опортюнисти, а не от организирани екстремисти.

Докато Бар и президентът Доналд Тръмп държат отговорно преди всичко „Антифа“, слабо организирано антифашистко движение, в сряда федерални прокурори в Лас Вегас повдигнаха обвинения срещу трима членове на крайнодясното движение „Бугалу“ за планиране да провокират насилие и разрушения по време на протестите.

Кои са „Антифа“, които Тръмп обвини за протестите

Също в четвъртък заради мирното протичане на демонстрациите в Калифорния кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети реши да не налага комендантски час в града, съобщи Асошиейтед прес. Комендантският час беше вдигнат още в Сан Франциско и в Сан Хосе.

Няколкостотин редовни войници от 82-а въздушно-десантна дивизия, изпратени в района на столицата Вашингтон в очакване на евентуална ескалация на броженията, ще започнат да се завръщат в базата си в Северна Каролина, е казал официален представител пред Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщи, че представители на Демократическата партия в Конгреса подготвят мащабен законодателен пакет за реформи в полицията в отговор на натиска за промени след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, но и на други в ръцете на органите на реда. Очаква се законопроектът да предвижда по-голяма отговорност на полицията, да ревизира съществуващите разпоредби за имунитет от наказателно преследване, да създаде база данни за инцидентите при употреба на сила и да въведе промени в тренировката на полицейските служители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada