Открийте ни и в

Здраве

Затлъстяването – крачка към хроничните болести

публикувано

на

Въпреки невероятния напредък на медицината във всички болестотворни области населението е все по-нездравословно, обездвижено и енергийните ни нива са доста по-ниски в сравнение с тези на нашите предци. Потвърждение на тези думи можете да потърсите в градовете, където болниците нарастват, а стадионите и парковете намаляват или просто изчезват, за да се появят на тяхно място огромни жилищни блокове. Един от най-сериозните проблеми е наднорменото тегло, което води до хронични заболявания. През 2000 година авиокомпаниите са похарчили над 275 милиона долара за допълнителното количество гориво от 350 милиона галона при превоза на същия брой пътници в сравнение с предишни години, тъй като самолетите били „понатежали”. От 2006 година насам хората с наднормено тегло на планетата са повече от тези, които гладуват или са недохранени.

Очакванията са, че поради влошеното си здравословно състояние населението на Северна Америка ще се нуждае все по-често от медицинска помощ. Например средният процент на децата с нездравословно наднормено тегло за Северна Америка е над 25% и непрекъснато расте. Това означава, че децата с наднормено тегло днес ще бъдат бъдещите клиенти на новите болници утре. Защо твърдя това, защото всяко тяло с наднормено тегло съкращава живота на сърцето, ставите, органите и т.н.

Знаем, че трябва да се движим повече, но все си намираме оправдание да останем по-дълго пред компютъра, телефона или телевизора. Ако решите да направите нещо добро за себе си, предлагам на вашето внимание най-доброто от една хранителна терапия за лечение, създадена от медицински доктор. Целта на тази терапия е да помогне на хора с хронични болести чрез възстановяването на оптимални условия на тялото за себелечение. Аз не съм поддръжник на диетите, тъй като всички примери от практиката и научните изследвания показват, че диетите съкращават значително дълготрайността на живота ни поради факта, че допринасят за огромния стрес върху органите и тялото като цяло поради липсата на основни съставки за изграждане на тъкани и оптималното функциониране на тялото по време на спазването им. Предлагам много малка част от тази терапия, тъй като тя спомага за  възстановяването на ресурсите на организма, който може след това да се погрижи сам за себе си. Разбира се, за напреднали стадии на хронични болести ви препоръчвам да се консултирате със сертифицираните доктори по терапията.

Терапията на доктор Макс Гърсон е доста известна в Северна Америка, тъй като от десетилетия тя е била единствената създадена от медицински доктор. В оригиналния си вариант тя се състои от зелени сокове, вегетарианска храна, хранителни добавки (витамини, минерали, ензими) и клизма. Поради факта, че тази терапия е доста сложна за следване, и от друга страна, не се е променила с развитието на науката за храненето, аз ви предлагам рецепта на най-доброто от нея и кратък коментар на останалата част. Доктор Гърсон е изучавал хранителните качества на листните зеленчуци, след което е заключил, че сокът от следните зеленчуци е невероятно лечебен за всеки един човек. Аз работих с тази терапия известно време и трябва да ви призная, че това е една от най-добрите комбинации за зелен сок.

Зелен Сок

3-4 листа от маруля (Romaine Lettuce)

1-2 листа от Swiss Chard

3-4 от по-младите листа на глава червено цвекло (Beet Tops)

1 шепа кресон (Watercress)

1 шепа нарязано червено зеле (Red Cabbage)

¼  от 1 малка зелена чушка

3-4 листа от градинска жлъчка (Endive)

2-3 листа от Escarole (салата ескариол)

1 зелена ябълка

Гореописаният сок се приема 3-4 пъти на ден в малки количества от 125 мл.

А друг вид сок от тази терапия се приготвя от три големи моркова и една зелена ябълка. Той се приема 1-2 пъти на ден в малки количества.

Доктор Герсон е предлагал терапията си на клиенти, диагностицирани с рак, в продължение на 6 месеца при клинични условия, след което ги е изписвал със съществени подобрения и в някои случаи излекувани. В неговата книга A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases са описани 50 успешни случая на лекуване на рак. В същата книга е описан протоколът за приемане на ензимите, витамините и минералите, както и всичко по отношение на лечителните храни и клизмата.

Работейки с мои колеги и изучавайки чудесата на зелените сокове от различни научни източници, аз стигнах до заключението, че зеленчуците трябва да се блендират, вместо да се изстискват като сокове. Блендирането запазва така полезните фибри за червата ни. Аз също добавям една лъжичка мазнина (в моя случай зехтин), за да се усвоят по-лесно антиоксидантите от горепосочените зеленчуци. Добавям и замразен корен от джинджифил и много малко парченце корен от куркума. Разбира се, и една чаша вода, ако блендирате зеленчуците.

В заключение искам да споделя следната информация, придобита от здравната статистика.

Шансът за детето на затлъстели родители да израсте като затлъстял човек е 80%! Дали е справедливо да подлагаме децата си на това страдание!?

Един от начините за борба със затлъстялостта е да се яде бавно, т.е. да се дъвче, докато храната се превърне в течност. На нашия мозък му трябват 20 минути, за да осъзнае, че ние сме сити. Може би почивка от 20 минути между основното ястие и десерта ще разреши голяма част от проблема ни със затлъстяването.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

След дистанционното обучение: рязък скок на късогледството сред децата

Съветът към родителите е, когато се налага да се използват дигитални устройства, това да става разумно. Десктопът винаги е за предпочитане пред таблета и особено пред телефона

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

„Само за няколко месеца – от март до сега, се е увеличило на късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства“. Това съобщи за БНР началникът на клиниката по очни болести в „Александровска болница“ д-р Александър Оскар.

През тази учебна година на около 400 деца ще им се наложи да учат чрез електронни устройства.

„Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение предполага допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър, а често – и на мобилни устройства, които са изключително опасни. Те са натоварващи не само за зрителната система, но и за детския организъм като цяло“, посочи още Оскар.

„Истината е, че човешките око и мозък трябва да се адаптират към реалността. За нас някак е странно и ние залитаме от едната в другата крайност, докато намерим разумния баланс между това изобщо да не използваме дигиталните устройства или пък изцяло да ги използваме”, каза още специалистът.

„Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството. Един от най-рисковите фактори е именно прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Само в периода март-май имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Дори се достигна до два диоптъра и половина увеличение за три месеца. Ако детето е било с минус два диоптъра късогледство, изведнъж става с минус четири и половина”, обяви специалистът.

Съветът към родителите е, когато се налага да се използват дигитални устройства, това да става разумно. Десктопът винаги е за предпочитане пред таблета и особено пред телефона.

Офталмологът препоръчва, когато детето прекарва дълго време пред компютъра, задължително след това да излезе навън. Д-р Оскар подчертава, че е много важно да има достатъчно време за излагане на слънчевите лъчи, за да се образува витамин D.

„Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към увеличаването на късогледството при деца. За последната година сме изследвали витамин D при малки пациенти с късогледство. При 99% от децата има сериозен дефицит на това полезно вещество. Една от причините, разбира се, е недостатъчното време, прекарано навън. Това налага витаминът да се приема като хранителна добавка”, съветва още д-р Оскар.

Той препоръчва на всеки 20 минути да се гледа на 20 метра далечина за 20 секунди. Така очите могат да си починат.

„Това са много важни общи мерки, които съвкупно оказват влияние върху здравето – очното и нервно-психичното. Защото прекомерната употреба на дигитални устройства изключително много натоварва психиката на децата и тяхната нервна система. Те се превъзбуждат. Това също не трябва да се подценява”, заключи д-р Александър Оскар.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Хъркащите хора са с три пъти по-висок риск от смърт от COVID-19

Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Хъркащите хора са изложени на три пъти по-висок риск от смърт при заболяване от COVID-19, установи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Учени от университета в Уорик са анализирали 18 медицински изследвания на връзката между коронавируса и обструктивната сънна апнея. Пациентите, страдащи от увреждането, което предизвиква хъркане и задавяне, когато мускулите на гърлото временно са отпуснати и блокират дихателните пътища по време на сън, са изложени на значително по-голям риск при Ковид-19.

Около 1,5 милиона души страдат от сънна апнея в Обединеното кралство. Около 85 процента от случаите остават недиагностицирани. В САЩ страдащите от това заболяване наброяват 22 милиона.

Екипът на д-р-р Мишел Милър изтъква, че обструктивната сънна апнея е свързана и с други заболявания, като затлъстяването, което също е рисков фактор за смъртност при Ковид-19. Милър предупреждава хората с апнея да са особено предпазливи, за да не бъдат заразени от новия коронавирус. Те трябва особено стриктно да спазват социална дистанция, да носят предпазни маски и незабавно да се подложат на тестове при първи симптоми на Ковид-19.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Намаляването на калориите в храната помага на бъбреците

Ако калориите се ограничат дори за кратък период, това ще помогне на бъбреците

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Ограничаването на калоричността на поеманите храни се отразява положително на здравето на възрастни гризачи с остри увреждания на бъбреците, съобщи ТАСС, като цитира изследване на биолози от Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“.

„Биолози от университета откриха защитен ефект на ограничението на калориите в храната при острите бъбречни увреждания. За най-добър пренос на получените данни в клиничната практика, учените проведоха изследвания не само върху млади, но и върху възрастни гризачи“, се посочва в прессъобщение на университета.

Учените са установили, че дори и не много продължителни периоди на ограничение в храненето (до два месеца), водят до положителни изменения в клетките, като подобряване на работата на митохондриите и намаляване на оксидантния стрес.

В бъдеще учените планират да работят за внедряване на метода в клиничната практика и да съдействат за разработването на лекарства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в затлъстяване, Здраве
Учени създадоха ново лекарство срещу туберкулоза

Учени от Общоиндийския институт за медицински науки в Делхи съвместно с техни американски колеги са разработили ново лекарство срещу туберкулозата....

Затвори