Открийте ни и в

Здраве

Как негативните мисли и емоции вредят на здравето ни

Порицаваща среда, осъдителни мисли и хаос в ума влияят на тялото ни

публикувано

на

В следващите шест статии ще дискутираме важността на мислите и емоциите, дишането, пиенето на вода, храненето, движението и почивката за оптималното ни физическо здраве.

Мислите определят нашите действия. Нашите действия от своя страна или ни издигат до нивото на благоденствие и крепко здраве, или ни принизяват до нивото на деградиращо и нещастно съществуване.

Като деца си мислехме, че сме перфектни, обичахме телата си, перчехме се с издутите си коремчета и никога не предполагахме, че телата ни могат да се класифицират като неперфектни или грозни за показване. Откъде да сме знаели също, че могат да ни класифицират като глупави, недодялани или простовати. По-късно обществото грациозно ни обяснява, макар и индиректно, че

имаме нужда от подобрения

че трябва да отговаряме на определени стандарти и въобще трябва да се харесваме на другите.

И така, в резултат на израстването в една постоянно порицаваща ни среда в главите на по-голямата част от нас се наслояват този вид отсъдителни мисли, които завихрят един постоянен емоционален хаос в ума ни, породен от  самобичуване и отрицание. Този хаос се отразява негативно както на психическото, така и на физическото ни здраве.

За яснота искам да вмъкна един пример от практиката. Всеки път, когато Питър изпълни погрешно зададеното му движение по време на тренировка, той нарича себе си „useless piece of shit” (или негоден за нищо лай…р). Преди да ви обясня как това цветущо словосъчетание се отразява на мозъка ни и респективно на физическото ни тяло, нека разграничим емоции от чувства, тъй като тук ще обсъждаме изключително проблема с негативните мисли и емоции и как да ги подобрим, за да постигнем оптимално физическо здраве.

Радостта е емоция. Тя се стимулира от външни фактори. Например, когато детето забележи  удовлетворителната усмивка на родител, то изпитва радост в този момент, а когато изтърпи едно унизително нахокване от родител, то го помни за цял живот. Щетите от обидите, поднесени с кореспондираща емоционална украска, са толкова големи, че определени изрази се застопоряват в съзнанието ни с прикачените им негативни емоции и чувства за много дълго време.  Проучванията показват, че всеки път когато тези думи и изрази се повтарят, те предизвикват физиологични промени във физическото ни тяло.

Започва се с неприятно усещане

което впоследствие прераства в локален дискомфорт в тялото ни или некоординирано действие, което води до физическа травма. Например, след като Питър помисли или повтори на глас това, което баща му му е внушавал в продължение на много години, той започва да изпълнява упражненията още погрешно. Тялото му е некоординирано, асистиращите мускули отслабват и изходната структура на стойката на тялото не е оптимална. Така изпълнението на зададените упражнения е погрешно. Неизбежно идва момент, в който трябва да го прекъсне, за да не се контузи. В този момент той се чувства още по-зле, тъй като си мисли, че се е провалил отново.

Пример за чувство е щастието. То е усещане, което се ражда, когато мозъкът интерпретира емоция като радостта. Чувството на щастие се акумулира от много преживени позитивни емоции във времето. То се развива цял живот. Щастието може и да се игнорира, както е направил Питър, който е избрал да вярва на горепосоченото твърдение и да си го повтаря всеки път когато сбърка. С непрекъснатото повторение на тази фраза и прикачените към нея емоции Питър непрестанно се отдалечава от момента, в който описаната негативна фраза може да се трансферира в позитивно твърдение като: „Ах, сбърках, но сега ще изпълня движението по-добре, защото съм способен.” И така да обърне нещата в негова полза.

Твърди се, че

всяка нова мисъл изгражда

нова и уникална структура на мозъчно действие. Всяка промяна на емоционалното ни състояние се регистрира навсякъде в тялото ни с помощта на така наречените молекули предвестници (messenger molecules). От физиологията знаем, че тези молекули могат да променят основната химична дейност на всяка клетка в тялото.

Проучванията твърдят, че целта на емоциите е да ни подготвят за предизвикателствата на околната среда чрез адаптиране на работата на сърдечно-съдовата система, мускулно-скелетната, ендокринната и автономната нервна система.

Със сигурност знаем, че мисълта и съпровождащата я емоция могат да доведат до положителна трансформация на нашата физиология. Мисловните шаблони съзнателно се променят с воля и упорство. Положителните мисли създават среда за оптимално емоционално и физическо здраве.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Заради COVID-19 е зачестила употребата на антибиотици

Употребата на антибиотици не е свързана пряко с броя на пациенти с COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Излишното използване на антибиотици, което може да предизвика резистентност на вредни бактерии към животоспасяващи лекарства, се увеличава по време на пандемията от новия коронавирус, предупредиха американски специалисти.

Данни от 84 големи военни болници в САЩ, събирани за периодите от януари до май през последните шест години, показват скок на използването на антибиотици в тях в началото на пандемията от COVID-19. Това прекъсна четиригодишната тенденция за намалената им употреба.

САЩ отказват да участват в глобалната инициатива за лекарства и ваксини срещу COVID-19

Докато използването на антибиотици намалява непрекъснато от 2015 г. до 2019 г., през 2020 г. то достига „нива, които не са виждани от 2016 г.“, каза д-р Матю Гьоц от системата на военните болници в Лос Анджелис.

Макар и употребата на антибиотици да не е свързана пряко с броя на пациенти с COVID-19, лекувани във всяка болница, „пандемията поставя нови предизвикателства пред болничните системи, които не бяха подготвени да се справят с тях – от наплив на пациенти до липса на бързи диагностични тестове“, добавя д-р Гьоц.

Разкрити са антитела срещу COVID-19, атакуващи имунната система

Резултатите насочват, че практиката за контролирана употреба на антибиотици отслабва.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

ЕС предупреди: Няма да има ваксини срещу коронавирус за всички

Общата цена на доза от ваксината ще е 2,90 евро

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксина за коронавируса още няма, но вече започнаха плановете как да бъде разпределена, кои ще са приоритетно ваксинирани групи и колко ще струва.

На вътрешно заседание представители на Европейския съюз са заявили, че само част от населението на Общността може да бъде ваксинирано срещу коронавируса преди 2022 г., в случай че се появи ефикасна ваксина.

Успех: Оксфорската ваксина стимулира антитела и при възрастните

В същото време правителствата остават разделени относно плановете за ваксинация.

„Няма да има достатъчно дози от ваксините срещу Ковид-19 за цялото население преди края на 2021 г.“, е казал представител на Европейската комисия пред дипломати от държавите членки на закрито заседание, заяви пред Ройтерс човек, присъствал на него.

Втори представител потвърди казаното. Засега няма коментар от страна на ЕК.

Предупреждението идва въпреки факта, че 27-членният блок, с население от 450 милиона души, си гарантира над 1 милиард дози от потенциални ваксини срещу COVID-19 от три производителя на лекарства.

Доставките на ваксина срещу COVID-19 в британските болници започват следващата седмица

Съюзът преговаря и с други компании за резервирането на още 1 млрд. дози.

На фона на все по-трескавите действия в световен план за гарантиране на дози експерти предупреждават, че не всяка потенциална ваксина може да се окаже ефикасна.

Такава все още няма, но първите дози може да са готови още в началото на следващата година, съобщи Еврокомисията по-рано този месец.

Фаучи: Яснота за ефективна ваксина ще има през декември

Миналата седмица ЕС съобщи и колко ще струват ваксините: общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация се извършва с 2 дози.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

80% от преболедувалите COVID-19 страдат от липса на витамин D

Как да си го набавим?

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Лекари от Испания са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в гр.Сантандер с леки или тежки форми на COVID-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин D, съобщи Дружеството по ендокринология на САЩ.

„Трябва да проследяваме случаите на недостиг на витамин D и да ги компенсираме, това е важно за възрастните хора и за хронично болните, особено уязвими на COVID-19. Хранителни добавки със съдържание на витамин D трябва да се препоръчват на пациенти, вече заразени с коронавируса, което със сигурност ще се отрази положително на състоянието на мускулите, костите и имунитета“, казва проф.Хосе Ернандес от университета Кантабрия в Сантандер, цитиран от пресслужбата на дружеството по ендокринология.

Проф. Донка Байкова: 20-40 мин. на ден на слънце за витамин D ще ни спасят от много болести

Още през април британски учени публикуваха изследване, в което разкриват възможна статистическа връзка между недостига на витамин Д и повишената вероятност от смърт при коронавирусна инфекция. През май и американски учени стигнаха до подобен извод, но много лекари по света се съмняват, че съществува връзка между витамин D и пораженията от новия коронавирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Депресия, Здраве
Как да бъдем във форма и след празниците

И пак е време за празници! За веселие, за семейни разговори и купони с приятели. И, разбира се, за угаждане...

Затвори