Открийте ни и в

България

Община София купила кошчета за 1000 лв., пейки за 10 000 лв. и още…

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Михаела Катеринска/"Сега"

Управляваната от ГЕРБ столична община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра, пише Таня Петрова във в. „Сега.“. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните. Така за едно кошче за боклук столицата ще плати симпатичната цена от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв.

Това показа проверка на „Сега“ на базата на публично наличната информация за течащия ремонт в централни градски зони. В момента с пари от ЕС се работи по две градски зони. „Джи Пи Груп“ отговаря за обновлението на участъци от ул. „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417 лв. без ДДС) , а „ПСТ Груп“ ремонтира пл. „Александър Невски“, пл. „Народно събрание“, градинките при университета, „Св. София“ и „Кристал“ (17 888 814 лв. без ДДС). Според журналистически проверки тези фирми са свързани с Делян Пеевски, Валентин Златев и Васил Божков.

Общината е предпочела да скрие цените за

по-скандалния ремонт – извършваните от фирма „Джи Пи Груп“ дейности.

Договорът с фирмата е публикуван с всички задължителни приложения по техническото изпълнение, но не и с ценовата оферта. Така няма как да се провери оферираната от изпълнителя цена за изпълнението на редица дейности, предизвикали скандал заради неприемливи естетически решения или лош монтаж. Общината не дава информация и по отделни запитвания. Така например от вестника поискали да получат информация за цената, която столицата ще плати за злополучните перки по „Граф Игнатиев“ и Водната стена на пл. „Гарибалди“, но от общината не отговориха конкретно.

Анаипркнтиг енемелт от свиолтесв гнаирт, цена за 1 борй – 323 лв. Сн.: Михаела Катеринска/“Сега“

Добра представа за разходите обаче дава договорът за другата зона с „ПСТ Груп“. Тук ценовата оферта е публична, а от документацията става ясно, че и двете фирми са работили с един и същ мострен каталог за изпълнението на договора. От техническите оферти се разбира, че доставчиците на някои от продуктите са едни и същи. Така може да се очаква, че предложените цени по отделни позиции от двете фирми са близки. Цените на „ПСТ Груп“ при някои продукти направо изумяват.

Над 2 пъти е разликата в предложената от „ПСТ Груп“ цена за закупуване на улични кошчета спрямо пазарните цени за абсолютно същия модел, показа проверка на вестника. Според мострения каталог, изготвен от проектанта „А.Д.А.“, и за двете зони е заложено закупуването на кошчета с материал, устойчив на студ и вандализъм, капацитет 85 литра, тегло 9.6 кг и размери 47.5/76 см. За зоната, ремонтирана от „ПСТ Груп“, е предвидено поставянето на 129 кошчета от марка Аdmiral, като фирмата е предложила единична цена от 988 лв. без ДДС на бройка (127 452 лв. без ДДС за цялото количество). Кошче с абсолютно същите характеристики в каталога на „Мева“ за 2019 г. струва 392 лв. без ДДС. Не е ясно кога ще се монтират тези кошчета и дали моделът не е сменен – монтираните в момента в района съдове са от друг модел.

Косвена информация за цената на прословутите перки на акула по „Граф Игнатиев“ разкрива друго проектантско решение – като антипаркинг елементи да се ползват гранитни блокове с размер 40/40/40. Блоковете могат да се видят по протежението на улиците и в двете зони, като цената на един гранитен блок при „ПСТ Груп“ е 323 лв. без ДДС. В зоната на „ПСТ Груп“ е заложено да бъдат поставени 151 гранитни блока с цел ограничаване на паркирането за цена от 48 759 лв. без ДДС. По договора с „Джи Пи Груп“ е заложено поставянето на още 542 антипаркинг гранитни блока със същите размери. Цената на перките би следвало да е близка – първоначално и тези ограничители бяха в правоъгълна форма, а после бяха преработени, за да не пречат. Последно се реши перките да бъдат сменени с чугунени стълбчета.

Гранитът въобще е на мода при течащите ремонти на централната градска част въпреки скандално високите цени за отделни артикули. Така по договор с „ПСТ Груп“ е поръчано да бъдат доставени 11 монолитни каменни пейки срещу астрономическата сума от 112 404 лв. без ДДС (10 218 лв. бройката). От мострения каталог става ясно, че блоковете трябва да са от светлосив гранит с монтирано дърво за сядане върху тях, като не са посочени размери. До момента в зоната на ремонта на „ПСТ Груп“ няма доставени такива пейки, показа проверка на „Сега“.

Сред куриозните продукти, поръчани по договора, е и изработен от ламарина знак за обозначаване на паркомясто за инвалиди. Ламариненият елемент с размери 40/40/60 ще се монтира върху статичен гранитен блок, като цената само на ламарината е 464 лв. без ДДС. В зоната на „ПСТ Груп“ е предвидено монтирането на 10 такива елемента. След избухването на скандала около друго странно проектантско решение – „Водната стена“ на пл. „Гарибалди“, общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обяви, че по нейна информация доставката и монтажът на творението са стрували 28 000 лв.

Високите цени спрямо други оферти на пазара правят впечатление при много продукти. Така например по-обикновените пейки, класически дизайн, поръчани по договора с „ПСТ Груп“, са на стойност 849 лв. без ДДС. Класически пейки със сходни размери от тропическо дърво от друг доставчик могат да се намерят за цени от 514 лв. Поръчани са 5 автоматизирани самопочистващи се тоалетни с единична цена 84 700 лв. без ДДС, а в интернет може да бъде открита оферта за тоалетна, изготвяна за община Бургас на същата фирма, на цена от 80 220 лв. с включен ДДС. Тук обаче е трудно да се провери дали характеристиките са еднакви и как самият монтаж товари цената. Заложена е и доставката на 7 велостоянки за по 6 броя велосипеди с единична цена 674 лв. без ДДС. Стойки за същия брой велосипеди, но друг модел могат да се намерят на цени от около 230 лв.

МОСТРЕНИЯТ КАТАЛОГ

При тези обществени поръчки изготвеният от проектанта мострен каталог до голяма степен е предрешил от кои вносители да се доставят съответните продукти. При строителните материали разнообразието е по-голямо, но при градските мебели посоченият модел води до ползване на един и същ доставчик и от двете фирми. Впечатление прави ползването на каталога на испанската фирма Novatilu. От него са заложени моделът за чешма Tree drinking fountain, оттам вероятно е заимствана и идеята за гранитни пейки. Гранитът по поръчката на „ПСТ Груп“ е доставян от „Евро строй 2016“, а по този на „Джи Пи Груп“ – от фирма „Жакот“. Не е ясно защо не е предпочетено обявяването на отделна обществена поръчка за доставка на градски мебели, за да се търсят по-изгодни цени.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Вместо бебе – виолончело. Мариана носи надежда в ромската махала на Сливен (ВИДЕО)

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Facebook

Из сливенският квартал „Надежда“, една от най-големите ромски махали в България, човек не очаква да чуе класическа музика, но от къщата на 13-годишната Мариана все по-често звучи виолончелото.

В скута на Мариана не стои бебе, каквато е съдбата на повечето й връстнички от квартала. Вместо това тя е прегърнала виолончелото си. Инструментът е нейният спасителен пояс в ромската махала.

„В нашата традиция на 12-13 години се женим, на 13 имаме деца. Аз не искам да бъда част от това“, казва Мариана Демирева пред DW.

„В кв. „Надежда“, да ви кажа, няма надежда. За мен музиката е култура. Аз имам една мечта – да изляза от това гето“, обяснява нейният баща Никола.

По различни причини момичетата тук биват омъжени рано. В общността за едно момиче да бъде откраднато и изнасилено е най-голям позор, защото то вече ще е негодно за съпруга. Затова и много родители омъжват момичетата си съвсем малки.

Не и Никола, който е начертал друг път пред Мариана – този на музиката. Мариана си седи вкъщи не смао за да не я откраднат, а и защото трябва да се упражнява.

3 пъти седмично незрящият й баща нарамва челото, опира се на рамото на Мариана и двамата се отправят към един гараж. В този гараж е школата на цигуларят Георги Калайджиев, който иска да промени живота на децата от гетото чрез музика, така както се е случило с него. Вижте!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„С доход над средния“, но евробедни – България 58-ма сред най-добрите страни в света

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Wikipedia

България е на 58-мо място според годишната класация на най-добрите държави в света на „US News and World Report“.

В класацията Best Countries 2020 страната ни се изкачва почти с десет позиции нагоре – през 2019-а бяхме на 67-мо място от класираните 80.

На първите места в класацията са Швейцария, Канада, Япония, Германия и Австралия. Великобритания и САЩ се нареждат на шесто и седмо място, следват ги Швеция, Нидерландия и Норвегия.

От балканския регион в класацията влизат също и Гърция (на 27-о място), Турция (на 35), Хърватия (44), Румъния (54), Словения (56). Зад нас е само Сърбия – на 72-о място.

Петото издание на глобалното проучване показва дългосрочни притеснения за неравенството, технологиите и изменението на климата, както и бърз спад в доверието на света към САЩ.

Общото класиране на най-добрите държави измерва глобалната ефективност по различни показатели.

За подредбата на България на въпросната позиция изданието посочва няколко причини: „Разположена в югоизточния край на Балканите, България свързва Европа и Азия. Местоположението й я прави обект на нашествия в миналото, но също така й помага да развие богата култура – страната е родното място на кирилицата“.

Според информацията „Световната банка класифицира България като страна с доход над средния“.

„България има добре образована работна сила, но се смята за най-бедната нация в Европейския съюз. Сред предизвикателствата, пред които е изправена, са проблеми с корупцията и организираната престъпност“, продължава изданието.

В рамките на класацията като допълнителна подредба са класифицирани и няколко отделни показателя. Сред тях се открояват „възможност за развлечение и приключения“, според които сме на 52-ро място; „обществен климат“ (32-ро място), в който влизат критерии като уважаване правото на собственост, равенство между половете, грижи за околната среда, човешки права, религиозна свобода; „възможност за бизнес“ (47); „качество на живот“ (35).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Перник пак без вода – авария. А до мъртвия обем на „Студена“ – едва метър и половина

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БНР

Без никаква вода остават днес по-голямата част от Перник, град Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена“.

Причината– голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води, съобщи БНР.

Авариралият водопровод е с диаметър 1020 мм, а аварията е в квартал „Железни заводи“.

По отстраняването й работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен.

„Аварията, която е налице в Перник в момента, е доста сериозна – на единия от двата главни водопровода. Колегите работят по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават“, коментира новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов.

„Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни“, посочи още той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada