Вие избрахте изданието на BG VOICE за САЩ. Искате ли това да бъде вашето основно издание? ДА | НЕ

21.06.2012 г.

Симеон на път да остане без никакви имоти

След като му отне “Кричим”, съдът се готви да стори същото с още три двореца на бившия цар

сн. “Дарик”

Дворецът “Кричим”

сн. “Bulgaria Inside”

Дворец “Царска Бистрица”

Увеличаване Затвори

сн. “Имот днес Варна”

Дворец “Ситняково”

Увеличаване Затвори

сн. “24 часа”

Симеон и Мария Луиза в съда

Увеличаване Затвори

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза най-вероятно ще останат без царските гори в рила, дворците "Врана", "Бистрица" и "Ситняково", за които сега текат съдебни дела. Юристи вече твърдят, че това ще е напълно възможен сценарий, след като преди десет дни Върховният касационен съд реши, че двамата не са собственици на двореца "Кричим".

Бившият премиер и още по-бивш цар и сестра му предявиха претенции в съда, че имотите на Интендантството, което в Царство България е управлявало сградите, ползвани от монарха и семейството му, са абсолютно тяхна собственост, а държавата им ги е присвоила по нечестен път след преврата през 1944 г. Адвокатите им пледираха, че дворците и горите са одържавени неправомерно, и посочиха решение на Конституционния съд от 1998 г. Според него Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.

С решението си сега за двореца "Кричим" Върховният касационен съд в София опростява възможността да се разплетат казусите и с останалите имоти на фамилията. В мотивите за "Кричим" магистратите са написали, че дворецът е бил финансиран с държавни, а не с лични на царската фамилия, средства, поради което той трябва да принадлежи на държавата. В България съдилищата обикновено прилагат като практика вече взети решения по подобни казуси. Затова се и очаква следващите състави, които ще гледат делата за останалите дворци, просто да се позоват на решението за "Кричим" и да приложат мотивите от него към своите постановления.

От друга страна обаче, наблюдатели коментират странната взаимовръзка на взетите решения от уж независимата съдебна власт с политическата ситуация в страната. В момент, когато популярността на царя е в подем и той подготвя почвата да вземе властта, магистратите са били склонни да постановяват решения в негова полза. Сега, когато Симеон Втори е политически труп, съдебните решения са в унисон с това положение.

Павлин Димитров dimitrov@bg-voice.com

 

 
 
въведете кода
 

коментари

  • няма коментари
 

ОЩЕ ОТ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ

X