Вие избрахте изданието на BG VOICE за САЩ. Искате ли това да бъде вашето основно издание? ДА | НЕ

15.06.2017 г.

Автор:

Ангел Сапунджиев

e-mail:

money@bg-voice.com

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо банката ме игнорира?

Ангел Сапунджиев отговаря на въпроси на читателите

Здравей, Ангеле! Пиша ти за странна ситуация, която ми се случи тази седмица. Получих писмо от банката, в която съм заложила пенсионните си сметки от около 10 години, с което ме уведомяват, че вече няма да ми асистират с подбора на фондове, защото сумите са твърде малки, за да се квалифицират за работа с лицензиран консултант. В момента общо в двете сметки - моята и на съпруга ми, има около $150,000. За мен е странно това, което се случва. Уведомена съм, че няма проблем сами да си избираме от фондовете и да си ги подреждаме, но ние си носим отговорност за всички действия. Аз лично никога не съм се занимавала с това до този момент и съм объркана. Защо според теб банката постъпва така и какво да правя оттук нататък?

Въпросът, който задавате, е много актуален в последния месец и вече няколко пъти имам подобна дискусия с приятели и клиенти. Истината е, че има нови регулации относно пенсионните сметки и много от финансовите институции, които притежават такива сметки в момента, гледат да се изолират от активното менажиране на клиенти с акаунти на стойност по-ниска от $250,000. Причината за това е, че новите регулации се опитват да променят някои от сегашните норми в индустрията и това налага по-голям контрол и повече време, прекарано с всеки квалифициран клиент. Следователно големите банки и инвестиционни компании искат да обслужват само най-големите си клиенти и оставят по-малките инвеститори да намерят нов дом или да управляват парите си сами.

Тук обаче изскача проблемът, че повечето хора наистина нямат никаква реална представа как да работят с фондовете и се плашат да инвестират сами, защото по този начин рискуват да имат нежелани загуби. Тази ситуация е много объркваща за средностатистическия инвеститор като повечето от нас и всички търсят по-добра алтернатива.

От началото на месеца имах няколко такива ситуации и за радост на хората успях да им помогна, защото моята компания запази същите изисквания относно пенсионните сметки, които имахме и преди. Нашият фокус е повече към средния пазар и не искаме да дискриминираме нашите клиенти. Напротив, искаме да им помагаме във всеки един момент.

За достъп до лицензиран финансов консултант, какъвто съм аз в случая, се изисква от инвеститора да има минимум от $250 в пенсионна сметка или $50 на месец да бъдат внасяни към такава. По този начин всеки един инвеститор, който работи с мен, има достъп до пълно обслужване по всяко едно време - независимо от големината на акаунта си. Това е много важно, защото алтернативата, която банките въвеждат, до голяма степен дискриминира инвеститорите в зависимост от финансовото им положение и инвестираните суми.

Във вашия случай има няколко начина да се подходи от гледна точка на времето, което ви остава за пенсиониране, и целта на инвестицията - растеж или намаляване на риска. Каквато и да е ситуацията, във всеки един момент е важно да имате човек, който да ви помага особено след като не сте запозната с пазара и как работи той в детайли. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота - от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

 

 
 
въведете кода
 

коментари

  • няма коментари
 

ОЩЕ ОТ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ

X