Открийте ни и в

BG Празници

Българският дух е несломим и при минус 15оC (ВИДЕО)

публикувано

на

Рекордно ниските за март температури и пронизващият вятър в неделя не успяха да сломят духа на българите в Чикаго, които по традиция издигнаха родния трибагреник на централния Дейли плаза. През тази година датата, на която вдигнахме флага, съвпадна с истинския ни Национален празник 3 март, което допринесе за празничното настроение.

Снимки: Николай Василев

Под звуците на българския химн трикольорът се изправи гордо редом до американския флаг, за да напомни на всички преминаващи, че това е  градът с най-голямата българска общност в Северна Америка.

Снимки: Николай Василев

Снимки: Николай Василев

Снимки: Николай Василев

Минувачите се загледаха и по кукерите, които озвучиха Дейли плаза с чановете си, закачени за колани и вратове. За първа година на празненството по отбелязване на Националния празник в Чикаго група мъже се облякоха с автентични кукерски костюми, донесени от България. „Събрахме се хора, които искаме да поддържаме българските традиции”, казва един от кукерите – Емил, който носи и най-тежката маска, направена от дърво.

Идеята да се донесат кукерски костюми идва след побратимяването на Елк Гроув вилидж в Илинойс с град Перник в България. „През тази година си бях в България за фестивала в Перник – имаше 450 групи и това, което е уникалното там, е, че на всяка група маските са различни”, казва Емил, който е пренесъл маските тук от Родината. „Ние се гордеем с фестивала в Перник, който е много голям”, казва Емил. „Пернишки майстори са ги изработили.” Всичките 10 костюма са дарение за българите в Чикаго, а сред тях има и костюм от Ямбол. За другия месец е планирана и изложба на кукерски маски в Елк Гроув вилидж.

А около кукерите в неделя по традиция се завихри дълго дунавско хоро. „Това е всеобщо българско хоро. Няма българин, който да не знае как се танцува – то носи много радост, носи нещо ново със звученето си”, казва Ирина Гочева, творчески ръководител на ансамбъл „Хоро” в Чикаго. Нейните танцьори изпълниха програма от близо половин час на сцената с усмивки на лицата въпреки силния студен вятър.

Преди момичетата от танцов ансамбъл „Хоро” да излязат на сцената, малкият Майки изрицитира „Аз съм българче” и накара българите да се усмихнат гордо и в минусовите температури.

„Минус 15 градуса е и въпреки това има стотици българи тук с нас”, каза генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев пред BG VOICE. Той добави, че независимо от студа да бъдеш на площада в такъв ден не се усеща като негово задължение като дипломат, а като удоволствие да е сред сънародниците си в този празничен ден.

 

 

 

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BG Празници

Чикаго, Сан Франциско и Синсинати осъмнаха окичени с мартеници

публикувано

на

Виж цялата статия
Дървото в Синсинати; Даниела Каршовски (най-вляво) с деца от училище „Родолюбие"

Първа мартеница в Чикаго

Дървото в Чикаго; От ляво на дясно: Петранка Стаматова, Цветелина Бойновска, Евгения Петров

Ветровитият град в Америка, където живеят най-много българи, се сдоби с първото дърво, украсено с мартеница. То се намира точно в сърцето на Чикаго, на Мичиган авеню в пресечката с ул. „Харисън“, и ще остане там една седмица.

„Основни инициатори и двигатели на проекта са Петранка Стаматова, вицепрезидент на Българо-американската асоциация в Чикаго, и Цветелина Бойновска, неин президент“, каза Златина Костова, отговорник за връзките с обществеността на асоциацията. „Идеята беше на госпожа Стаматова. Тя я имаше поне от две години. Работихме много активно за осъществяването й. Трябваше да спечелим на наша страна първо консула ни в Чикаго господин Анчев, който, разбира се, веднага прегърна идеята. Оттам трябваше да се премине през всички трудни бюрократични пътища, за да спечелим на наша страна и администрацията на Чикаго“, разясни госпожа Костова.

Идеята е била дървото да бъде на Дейли плаза или около площада, за да може опаковането на дървото да се обвърже с традиционните чествания за Националния празник на България, които от няколко години се провеждат именно на това място. Другото ни предложение е било за дърво около културния център, където българите са празнували преди години. От администрацията на Чикаго обаче решили да предоставят друго дърво. „Явно в голям град като Чикаго трудно се получава разрешение за проява на много централно място“, посочи Костова.

Въпреки че така нужното разрешение е получено чак на 27 февруари, от Българо-американската асоциация успяват бързо да се мобилизират и да преодолеят настроението на почти изгубена надежда. Събират доброволци и буквално за една нощ правят нужните мартеници. Автор на част от мартениците става художничката Евгения Петров. Инсталацията на мартенската декорация е сложена точно на 1 март. Надеждите са през следващите години проектът да се разшири и да могат да участват и българските училища, и други организации.

Фестивал „Баба Марта“ в Синсинати

За трета поредна година сънародниците ни в Синсинати се събраха в ботаническата градина „Крон Консервътори“ (Krohn Conservatory), за колоритния фестивал „Баба Марта“. Официален организатор на проявата е българската асоциация в Синсинати, която съществува от три години и се ръководи от Николай Станков.

Идеята за дървото и за фестивала е била на сънародничката ни от Русе Звезда Николова, член на борда на асоциацията, а дизайнер на дървото е Даниела Каршовски, също член на борда на директорите. В официалната част по откриването на фестивала приветствени слова изнесоха мениджърът по културните дейности на градината Марк Хаус и господин Станков. Учениците от училище „Родолюбие“ в Синсинати пък се представиха с песни и народни танци.

След това гостите можеха да се включат в работилницата за мартеници, да научат интересни факти за България и за Баба Марта, както и да опитат български вкуснотии като баница и баклава. „Тази година дойдоха българи от Колумбус, Охайо, Оксфорд, Охайо, даже и от съседния щат Кентъки, спомена Звезда Николова. – Имаше и италианци, румънци и германци. Всички научиха как се произнася думата „мартеница“. Радваме се също, че специален гост ни беше проф. Джордж Вредевелд, почетен консул за България в Охайо.“

Българска алея в Сан Франциско

Българската алея с мартеници в Сан Франциско

В Ел Серито, предградие на Сан Франциско, пък си направиха българска алея с дръвчета, украсени с бели и червени конци, увити около стъблата. Инициатор на хубавата идея е ансамбъл „Антика“, които през тази година отбелязват 10 години от създаването си съвместно с българското училище „Мартенички“.

Дъждът не спря малки и големи да участват в проявата, която се проведе на площада с различни магазини, включително и такъв за немски стоки. „Децата не искаха да си тръгват и направиха и много други мартенички“, каза Таня Костова, ръководител на състава и школото.

„Тъй като правим алеята за четвърта година, американците са свикнали много с този обичай, разказа също Костова. – Около 1 март те винаги питат дали ще има мартеници“, допълва тя. За да опише подробно традицията, директорката винаги се грижи да има отпечатани флаери, които да се раздават на минувачите.

Тази година опаковането на дръвчетата е станало част от цял мартенски маратон. През миналата седмица българите от района се събраха за своята работилница за мартеници, в събота декорираха българската алея, а в неделя отбелязаха националния ни празник и посрещнаха Баба Марта. Освен това те направиха най-дългата „танцуваща“ и засукана мартеница. „Танцувахме и направихме една огромна мартеница“, обяснява Костова. „Когато идва Баба Марта, тя обикновено е много навъсена и ние трябва да я накараме да се усмихне“, прибавя още тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Изискан прием за 3 март в Чикаго (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Генералното консулство на Република България в Чикаго отбеляза 141-вата годишнина от Освобождението с официален прием в един от най-старите частни клубове във Ветровития град Union League Club. Сред официалните гости бяха представители на местната община, дипломати, бизнесмени и общественици, които са част от българската общност в Чикаго. На първия ред заедно със съпругата си стоеше и българският милионер Шефкет Чападжиев, който само преди месец дари 1 млн. лева на болница в Мадан. Водещи на церемонията бяха Диана Джейд и Соня Мембреньо от трио „Джърси гърлс”.  Специални гост-изпълнители на приема бяха музикантите Надежда Цанова и Петър Македонски, които изпълниха концерт на пиано и тромпет. „За нас е чест, че бяхме поканени да свирим на празника сред българите в Чикаго”, казаха изпълнителите за BG VOICE. По време на приема гостите видяха и изложба на български монети, собственост на нумизмата Костадин Везьов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Празници

Oбявиха 3 март за Ден на България в района на Питсбърг

публикувано

на

Виж цялата статия

Със специална прокламация кметът на предградието на Питсбърг Уест Хоумстед Джон Диндак обяви 3 март за Ден на България.

Прокламацията на кмета на Уест Хоумстед

Именно тук през 20-те години на миналия век се е зародила една от най-старите български общности в Америка. Още тогава нашите сънародници имали своя организация заедно с македонци, също дошли от тази страна на Океана да търсят по-добър живот. Отначало тази организация се казвала Българо-македонска благотворителна организация „Отец Паисий“. Неин основател бил македонският имигрант Ламбе Марков. В един момент тази сборна общност на българите и македонците дори се превърнала в най-многочислената в цяла Америка и наброявала повече от 500 семейства.

По-късно културното средище било прекръстено на Българо-македонски национален образователен и културен център и съществува с това име до днес. Важна роля в него имаше Пенка Френч, която за съжаление не е вече между живите и за която ви разказахме в BG VOICE. Нейната загуба не попречи да се продължи с развиването на богата дейност.

Българо-македонският център винаги е бил една от най-важните организации в Уест Хоумстед и в него членуват не само българи и македонци, но и американци, които са впечатлени от традициите ни и искат да научат повече за тях. Така че българите са много уважавана общност в района и признанието от кмета идва закономерно. В неговата прокламация пише, че то се дава, защото „Българо-македонският национален образователен и културен център съхранява, представя и популяризира богатата българска и македонска култура и наследство чрез танцови рецитали, фестивали, обширни музейни колекции, библиотека и образователни възможности за деца и възрастни. По този начин създава уникално средство за усвояване на  много други различни култури и членове на общността на  Уест Хоумстед.“ Освен това от кметската администрация изказват уважение към нашия празник и отчитат, че „българският народ по света празнува с гордост, чест и благоговение“.

Кметът Диндак е връчил прокламацията на членове на центъра по време на тамошната тържествена церемония за Трети март, на която са взели участие членове на клуба, а също и ученици от училище „Отец Паисий“. Интересен факт е, че градоначалникът е бил член на центъра и се е запознал със съпругата си именно покрай събитията там. „Бях много горда и развълнувана по време на връчването на този документ“, каза Полина Христозова, член на борда на директорите на Българо-македонския център. „Разплаках се, докато вървеше химнът“, допълни тя.

От центъра планират честванията за Националния празник 3 март да бъдат по-мащабни в бъдеще.

 

Снимки:

  1. Момент от връчването на прокламацията
  2. Прокламацията на кмета на Уест Хоумстед

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada