Открийте ни и в

СВЯТ

Австралия приема в бази ядрени подводници на САЩ или Британия за обучение

Австралийският премиер коментира, че отмяната на договора за подводници е разочарование за Франция

публикувано

на

Австралийският премиер Скот Морисън коментира, че преди да бъдат пуснати в експлоатация ядрените подводници, построени в Аделаида, във военните бази на страната ще бъдат разположени на британски подводници. Той обяви това в сряда по време на онлайн брифинг за журналисти, съобщава ТАСС.

Премиерът отбеляза, че разполагането на британски ядрени подводници в Австралия е, освен всичко друго, “възможност за обучение на австралийската армия”.

Министърът на отбраната Питър Дътън вече е провел предварителна дискусия по този въпрос с британските и американските си колеги.

“Ние се стремим да укрепим военните си способности и да се научим да поддържаме собствения си ядрен подводен флот”, каза Морисън, отбелязвайки, че Австралия все още няма никакви задължения, но страната възнамерява да разшири военното сътрудничество в рамките на АУКУС възможно най-скоро.

Ръководителят на правителството отбеляза също, че освен технологии за изграждане на ядрени подводници, Австралия ще получи “редица технологии в областта на кибернетиката, квантовата физика и изкуствения интелект”.

“Тези отрасли ще станат важни области на нашето сътрудничество на ранен етап”, каза премиерът.

Морисън каза, че тристранното партньорство със САЩ и Великобритания – AUKUS – е нова възможност за сътрудничество между страните от ЕС и държавите от Индо -Тихоокеанския регион.

“Европа се стреми да играе по-голяма роля в Индо-Тихоокеанския регион, а новото партньорство, което създадохме със САЩ и Обединеното кралство, е възможност за по-голямо участие на европейските държави в сътрудничество с региона”.

“Заедно с европейски страни можем да направим повече и тези … нови възможности се отварят чрез партньорството AUKUS, основано на партньорство с двама от най-дългогодишните съюзници на Австралия”, каза Морисън.

Австралийският премиер коментира, че отмяната на договора за подводници е разочарование за Франция.

“Никога не сме имали лесен начин да се оттеглим от този договор, но … ще изпълним всичките си задължения съгласно условията за прекратяването му. Австралия ще постъпи правилно по отношение на нашите задължения”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено