Открийте ни и в

Коронавирусът

Австралия: 7-дневно блокиране за милиони жители на Мелбърн

Причината е случаи на изключително инфекциозен вариант на коронавируса, който се предава по-бързо

публикувано

на

Повече от пет милиона жители на Мелбърн, вторият по големина град в Австралия, са подложени на ограничителни мерки от полунощ в четвъртък след избухването на новия щам на коронавирус.

Седемдневното блокиране обхваща цяла Виктория, каза преходният ръководител на държавното правителство Джеймс Мерлино, тъй като броят на случаите, свързани с това огнище, се е удвоил до 26.

Причината, поради която беше решено да се наложат незабавни ограничителни мерки, е, че това е група от случаи “на изключително инфекциозен вариант на вируса, много тревожен, който се предава по-бързо, отколкото някога сме регистрирали”, обясни г-н Mерлино.

Това е вариантният щам B.1.617 на новия коронавирус, който първоначално е идентифициран в Индия и има по-висока предаваемост.

Заключването, което има за цел да „скъса веригата“ на предаване, ще позволи на здравните органи да проследяват по-лесно случаите.

През следващата седмица жителите на Виктория няма да имат право да напускат къщата с изключение на абсолютно необходимото пътуване, например да отидат за ваксинации.

Г-н Meрлино обвини федералното консервативно правителство за част от причината за блокирането поради бавния темп на имунизационната кампания на населението срещу COVID-19.

„Ако бяха ваксинирани повече хора, условията щяха да бъдат много различни от това, което познаваме днес. За съжаление това не е така”, каза той.

Това е четвъртото блокиране във втория по големина град в Австралия от избухването на новата пандемия на коронавирус в страната.

През последните месеци австралийците като цяло видяха облекчаването на ограничителните мерки, тъй като властите на огромния остров Океания вярват, че са поели контрола над пандемията. Но напоследък се чуха гласове, предупреждаващи, че бавният напредък на имунизационната кампания прави страната уязвима, пише и ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Лейбъристката опозиция обвинява правителството, че не е променило карантинната система за пътуващи, пристигащи от чужбина, което се оказа проблематично.

“Ако бяхме намерили алтернатива на карантината в хотелите, нямаше да сме тук днес”, каза г-н Meрлино.

Досега в Австралия, страна с 25 милиона души, са дадени само 3,7 милиона дози ваксина.

Досега обаче Австралия е регистрирала по-малко от хиляда смъртни случая (910 по-точно) на пациенти с COVID-19 от общо малко над 30 000 случая на SARS-CoV-2, които са много по-ниски, отколкото в други развити страни, главно благодарение на затварянето границите, при проследяването на контактите и спазването на правилата на избраната социална дистанция от гражданите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА