Открийте ни и в

Коронавирусът

Австрия затяга граничните мерки с всички съседни държави

Пътуванията трябва да се сведат до минимум

публикувано

на

От понеделник Австрия затяга контрола по границите с всички съседни държави. В неделя следобед австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамер е говорил по телефона със своя германски колега Хорст Зеехофер по този въпрос, предвидени са разговори с всички негови колеги от останалите държави, които граничат с Австрия.

Пътуванията трябва да се сведат до минимум, е заявил Нехамер в съобщение по този повод. “Защото много малко са изключенията, в които пътуванията са неотложни”, заявява вътрешният министър.

Граничният контрол трябва да се превърне във вълнолом за инфекционните вериги, които стават все по-опасни заради вирусните мутации.

Австрия влиза в още по-тежък локдаун до 8 февруари

Докато по границите със Словения и Унгария се извършва постоянен граничен контрол още от времето на бежанската криза през 2015 г., границите с Чехия и Словакия се контролират едва от месец насам поради големия брой на новозаразените. По границите с Германия, Италия, Швейцария и Лихтенщайн до днес се правят проверки на случаен принцип.

От понеделник те ще станат по-интензивни. Според Министерството на вътрешните работи контролът по границите ще се извършва в сътрудничество с полицейските служби на съседните държави.

От една седмица Австрия въведе по-строги правила за влизане в страната. Влизащите трябва предварително да се регистрират електронно и да представят отрицателен коронатест. Задължителна е 10-дневната карантина, която може да бъде прекъсната след петия ден при нов отрицателен коронатест. Новост е и правилото влизащите ежедневно за работа да се регистрират електронно и да представят отрицателен коронатест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено