Открийте ни и в

СВЯТ

Австрия подкрепи пускането на газопровода “Северен поток 2”

Газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация, ако не последва нахлуване на Русия в Украйна

публикувано

на

На 13 февруари австрийският министър на цифровизацията и икономиката Маргарете Шрамбек заяви в ефира на телевизионния канал ORF2, че Виена няма да последва желанието на други страни да откажат участие в „Северен поток 2“. Според нея газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация, ако не последва нахлуването на Русия в Украйна.

„Знам, че има страни, които искат Австрия да се откаже изцяло от „Северен поток 2“. Това няма да се случи от моя страна и от страна на министъра на външните работи, защото ние като държава инвестирахме много в газопровода чрез австрийската петролна и газова компания OMV“, каза Шрамбек.

Тя подчерта, че въвеждането в експлоатация е възможно при условие, че чуждите държави спазват международното право, безопасността на инвестициите на OMV и липсата на руска инвазия в Украйна.

На 8 февруари руският посланик в Берлин Сергей Нечаев каза, че пускането на газопровода “Северен поток 2” не трябва да се свързва с никакви политически аспекти, тази позиция се споделя от мнозинството в Германия. Дипломатът посочи, че и двете тръби SP-2 са готови и заредени с газ, което ще се отрази значително, наред с други неща, върху ценовата политика на германския енергиен пазар.

Строителството на SP-2 приключи на 10 септември 2021 г. Той е построен до Германия по дъното на Балтийско море с цел директни доставки на газ за Европа. Държавите от ЕС основно подкрепят проекта и участват в неговото изпълнение. Балтийските държави, Полша, САЩ и Украйна са против.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено