Открийте ни и в

Крими в САЩ

Австрия: Самоубийство на лекарка, била обект на смъртни заплахи от антиваксъри

Прокурорите казаха, че са намерили предсмъртно писмо и не планират да извършват аутопсия

публикувано

на

Австрийските лидери отправиха призив за национално единство след самоубийството на лекар, който е получил смъртни заплахи от активисти против ваксинирането и теоретици на конспирацията заради пандемията от коронавирус.

„Нека сложим край на това сплашване и насаждане на страх. Омразата и нетолерантността нямат място в нашата Австрия“, каза президентът Александър Ван дер Белен, приветствайки Лиза-Мария Келермер като лекар, който е подкрепял лечението на хората, предпазвайки ги от болести чрез внимателен подход към пандемията.

„Но някои хора бяха възмутени от това. И тези хора я плашеха, заплашваха я, първо онлайн, а след това лично…”

Тялото на лекарката, която често даваше медийни интервюта за борба с пандемията от коронавирус и насърчаване на ваксинациите, беше открито в кабинета й в Горна Австрия в петък.

Прокурорите казаха, че са намерили предсмъртно писмо и не планират да извършват аутопсия.

Миналия месец Австрия се отказа от плановете за въвеждане на задължителна ваксинация срещу Covid-19 за възрастни, като каза, че мярката е малко вероятно да увеличи един от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа.

Десетки хиляди хора участваха в протести срещу мерките за блокиране миналата година и срещу плановете да направят ваксинациите задължителни, подчертавайки социалното разделение по отношение на мерките за обществено здраве, което са преживели много страни.

Но самоубийството на лекаря – което според Австрийската медицинска асоциация отразява по-широка тенденция на заплахи срещу медицински персонал – шокира страната.

„Омразата към хората е непростима. Тази омраза трябва най-после да спре“, каза здравният министър Йоханес Раух.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено