Открийте ни и в

България

“Автомагистрали” платили над милиард авансово за строеж на участъци от “Хемус” без разрешително

Почти няма голяма пътностроителна фирма в България, която да не е получила плащания по тези договори

публикувано

на

Тежките трактори увреждат селскостопанската почва
Сн.: БТА

Между 2018-а и края на 2020 г. държавното дружество “Автомагистрали” е сключило общо 68 договора, по които е платило авансово общо 1,097 млрд. лв. на различни фирми, за да строят магистрала “Хемус”. Голяма част от тези договори са за участъците от 4-и до 9-и, за които или няма издадено разрешително за строеж, или отсъства конкретен технически проект, т.е. не се знае откъде ще минава трасето, съобщава “24 часа”.

Информацията за тези договори, които МВР обеща в петък да разгласи в навечерието на изборите на 14 ноември, не е тайна. Тя е публикувана още през май 2021 г. в приложенията към одитен доклад на Сметната палата и все още може да бъде прочетена на сайта на институцията.

Почти няма голяма пътностроителна фирма в България, която да не е получила плащания по тези договори. Най-голяма е сумата на “Грома Холд” – 314 млн. лв. Тя е по три договора, сключени на 9 септември 2020 г., за доставка на материали, техника и за ползване под наем на техника.

Анонимни фирми строили незаконни участъци на АМ "Хемус"

Според доклада обаче все още не е платена цялата сума, а само към 156 млн. лв. Договорите обаче са за 7-и лот, по който все още не може да се работи, т.е. услугите, за които фирмата е поела ангажимент да изпълни, няма как да са свършени, нито ще бъдат в близко бъдеще.

Други две фирми, които са изтъкнати в доклада, че са получили големи суми авансово, са “Хидрострой” и “Автомагистрали Хемус”.

“Хидрострой” например има два основни договора – от септември 2019 г. за ползване на техника и доставка на материали на стойност 255 млн. лв. и от 9 септември 2020 г. за ползване на техника на стойност 139 млн. лв. Първият договор е за лот 1 на магистралата, по който се работи, и само вторият е за бъдещия участък 8, като по него са платени предварително 57 млн. лв.

За шуменската фирма “Автомагистрали Хемус”, чиито работници протестираха почти цяло лято, че не са получили парите за ремонта на “Тракия”, в доклада е посочено, че са дадени общо 255 млн. лв. за “Хемус”. Само че 68 млн. са платени за втория участък, по който се работи. През май 2020 г. същата фирма е подписала друг договор, този път за доставка на материали за лот 4 на магистралата, по който е получила авансово 72 млн. лв. Лот 4, а и следващият лот 5 според информацията на бившия вече изпълнителен директор на държавната “Автомагистрали” Стоян Беличев е с готов технически проект и е трябвало да получи разрешение за строеж още през май, т.е. горе-долу по времето, когато е бил подписван споменатият договор, но по необясними причини МРРБ бави издаването на документа.

Бойко Рашков: МВР проверява злоупотреби, включително с пари за АМ "Хемус"

За 7-и, 8-и и 9-и лот на магистрала “Хемус”, които нямат готовност да се строят, има днайсет договора, сключвани през август, септември и октомври 2020 г. Те са общо за 964 млн. лв., от които към момента на доклада са били изплатени 425 млн. лв.

Най-голяма сума по тези договори е получила “Битумина Гмбх България” ЕООД – 82 млн. лв. Договорът с нея е сключен на 9 септември 2020 г. и е за доставка на материали за 8-и участък, като общата му стойност е 156 млн. лв. “Битумина” е част от едноименния австрийски строителен холдинг, който работи в България от години, но от 2016 г. насам печели много поръчки.

Друг голям контрагент е “Европейски пътища”, която също на 9 септември 2020 г. е сключила договор с “Автомагистрали” за доставка на материали за 7-и лот на стойност 91 млн. лв. От тази сума тя е получила авансово 48 млн. лв.

“Европейски пътища” е новото име на “Пътища Пловдив”, която навремето беше собственост на Георги Гергов, но той я продаде впоследствие на благоевградската “Агромах”, която сега се казва “Грома Холд”.

Друга фирма със сравнително голяма сума е АБ АД. Нейният договор е сключен на същата дата и е за 73 млн. лв., от които тя е получила 25 млн. лв. Договорът е за доставка на техника за 7-и лот.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА