Московски съд постанови задържане за два месеца на руски адвокат, обвинен в разпространяване на "невярна информация" за действията на армията в Украйна. Ако бъде признат за виновен, Дмитрий Талантов е заплашен от затвор до 10 години.

Талантов беше арестуван във вторник в дома си в Ижевск, област Удмуртия в планината Урал, на около 1300 км източно от Москва. Престъплението, за което е обвинен, е въведено със закон, приет през март, непосредствено след началото на военната операция на Русия в Украйна.

В сряда московският Чериомушкински съд постанови Талантов да бъде задържан до 21 август, съобщи говорител на съда пред руската информационна агенция Интерфакс.

Според разследващите адвокатът е публикувал на страницата си във Facebook незаконно съобщение за действията на руските войски в украинските градове Буча, Ирпин, Харков и Мариупол и че е действал злонамерено.

Талантов е председател на адвокатската колегия на Удмуртска област и от август миналата година действа в полза на арестувания журналист Иван Сафронов, който в момента е подсъдим за държавна измяна.

Международната комисия на юристите осъди "произволното" задържане на Талантов, като призова за незабавното му освобождаване.

Десетки хора в Русия, които се обявиха срещу военната операция в Украйна, бяха подведени под отговорност. Повечето от тях са били глобени, но други са изправени пред възможността за тежки присъди и затвор.