Открийте ни и в

България

Адвокат стана санитар-доброволец в COVID отделение в Поморие

Веселин Анестиев е отменил всичките си работни ангажименти за месеца, за да помага на болницата

публикувано

на

Сн: Личен архив

„Видях с очите си как пациенти се влошават за минути и не могат да си поемат въздух“, разказва пред 24 часа Веселин Анестиев.

Известен адвокат от Поморие се грижи за болните в COVID отделението на болницата в Поморие. Веселин Анестиев, който дълги години работи като следовател в местното полицейско управление, а сега се занимава с наказателни дела, стана санитар-доброволец, за да помогне на недостигащия персонал.

Всяка сутрин пристига рано в болницата и започва да изпълнява ангажиментите си, които приключват по тъмно. Работният ден на юриста-санитар започва с почистване и дезинфекциране на стаите на лекаря и сестрата, както и на общите помещения. После слага защитния костюм и влиза при болните.

Общопрактикуващ лекар от Разград влиза в борбата с коронавируса

„Почиствам първо подлогите, изхвърлям боклуците и ги пакетирам, защото се водят опасен отпадък, след това ги складирам. Сменям мръсното бельо, зареждам чисто и вече е станало обяд“, разказва още доброволецът.

След като раздаде обяда адвокат Анестиев изчаква болните да хапнат и почиства след тях, а после започва с дезинфекция на стаите.

„Тогава издавам команда да легнат по леглата, защото при дезинфекция подът става мокър и някой може да се подхлъзне и падне, а само това ни трябва“, добавя с чувство за хумор адвокатът.

Той разказва още, че му се налага да върши и друга работа в отделението – преди дни поставял огледала, преди това е ремонтирал едно от леглата, задължително проверявал и дали в толкова необходимите за част от пациентите кислородни бутилки има достатъчно кислород.

„Минавам през всеки пациент, питам има ли нужда от нещо и помагам, след което пускам и пералнята, с която перем защитните облекла и отново хубаво дезинфекцирам“, споделя още доброволецът. Денят му в болницата приключва след като са раздали вечерята на болните.

В отделението има 15 легла и почти през цялото време всички са заети. Самият адвокат не е прекарал заболяването. Решил е да се включи като доброволец след като е разбрал, че местната болница издъхва. Отложил е всичките си работни ангажименти за ноември и на 9-ти ноември встъпил на длъжност като санитар-доброволец.

Спрял и да се вижда с приятели, за тяхната сигурност и здраве. А майка си и дъщеря си преместил в семейната вила. В дома останал само със съпругата си, която го посреща всяка вечер след тежкия работен ден в COVID отделението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Правната комисия: Българите под карантина ще могат да гласуват

В болниците ще се образуват отделни избирателни секции

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Правната комисия в парламента одобри законодателните поправки на управляващите, които да дадат възможност на карантинираните  в деня на вота да могат да гласуват.

Според поправките ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантира животът и здравето на избирателите и членовете на избирателните комисии.

Карантинираните ще могат да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни специални избирателни секции.

В правилата, които ЦИК трябва да изготви, трябва да се определи и редът за гласуване на карантинираните, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община.

В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Измамница краде пари с фалшиви кампании за болни деца и за сметка на фондация

Проверката е възложена на столичната полиция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Проверяват сигнал за злоупотреби, свързани с неправомерно използване на името на благотворителна фондация. Със случая се е заела Софийската районна прокуратура.

От сигнала става ясно, че до фондация „За Доброто“ е достигнала информация за жена, която злоупотребява с името й, използвайки кампанията „Фонд за деца на герои“ за лично облагодетелстване. Това заявиха самите създатели на истинската група

‼️ Приятели, внимавайте на кого дарявате! ‼️

Днес Фондът за децата на герои стана жертва на измама. Жена, представяща…

Posted by Фонд #задецатанаГерои on Tuesday, January 19, 2021

 

От информация във Facebook се разбира, че измамницата е създавала страници, като използвала изображения и призиви от кампанията, посочвала собствената си банкова сметка и събирала средства по тях, а по-късно премахвала създадените от нея страници.

В сигнала на фондацията се посочва също, че жената се възползва и от кампании по набиране на средства за лечение на деца по същата схема, като използва техни снимки и предоставя своя банкова сметка.

Предстои от проверката да се установи дали има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс.

Проверката е възложена на столичната полиция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Борисов със заявка България да изгради 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност, стана ясно след заседание на Министерски съвет

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Това съобщи правителственият пресцентър и обясни, че в тази връзка в сряда правителството е одобрило доклад на министъра на енергетиката. Той е за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“. Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси, се казва в съобщението.

По време на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. „Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, обясни Петкова.

Със заповед на министъра на енергетиката се сформира работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, както и с привлечени и международни експерти. В рамките на вчерашния ден бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

„В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене“, уточни министър Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“.

„Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ „Белене“. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

„С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок“, категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Отмениха столичния коледен базар на площад „Славейков“

От софийския оперативен щаб пък забраниха разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите базари

Затвори