Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Администрацията на Байдън отчита рекорден брой непридружени непълнолетни на границата с Мексико

Края на март непридружените деца, задържани в ареста на Граничен патрул достигна максимума от 6000

bgvoice

публикувано

на

Сн: БТА

Само седмици след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност броят на пристигащите непълнолетни от Мексико започна да скача, което засегна ресурсите на правителството, което няма достатъчно място, за да ги настани.

Голямата бройка пристигащи в съчетание с неподготвената администрация остави хиляди деца да се измъчват в затвори, подобни на загражденията на граничния патрул, често за повече от 72 часа, колкото е определеният максимум по закон.

След като „Граничен патрул“ задържи децата, те трябна да бъдат предадени на Министерството на здравеопазването и социалните услуги, което отговаря за децата мигранти. Но на фона на пандемията отделът работи с намален капацитет. Което от своя страна води до по-малко легла за непълнолетни, пристигащи от южната граница на САЩ.

Личните документи на имигрантите в САЩ се оказват пречка да получат ваксина

По-рано този месец непридружените деца мигранти прекарваха средно около 122 часа в митническите и граничните служби, което е повече от разрешените от американското законодателство 72 часа.

Края на март месец непридружените деца, задържани в ареста на Граничен патрул достигна максимума от близо 6000. В разгара на граничната криза през 2019-та година, когато имаше дори деца, спящи на земята те са били 2600, съобщи бивш служител на американската митническа и гранична защита.

Администрацията на Байдън е постигнала значителен напредък в преместването на деца извън съоръженията за задържане на граничен патрул, като е намалила наполовина броя на децата, които са в ареста, от пика си миналия месец, това сочат данни, публикувани от правителството. Така са успели да разширят капацитета си за настаняване на повече деца, като са отворени няколко временни приюти. Към 21 април агенцията отговаря за грижите за над 21 000 деца – надминавайки предишния си рекорд от 14 170 деца през есента на 2018 г.

Още пристигащи вероятно ще продължат да затрупват и без това натоварената система. Рязкото нарастване на миграцията в началото на годината сочи, че през следващите месеци ще пристигнат повече семейства и деца.

През март Граничен патрул е задържал 18 656 непридружени непълнолетни на югозападната граница, което е рекорд от октомври 2009 г. Това е около два пъти повече задържания от февруари, сочат данните на агенцията.

Рекорден наплив от деца имигранти към САЩ

Данните за март далеч надхвърлят тези от предишни пикове на броя непридружени деца на границата, както през 2014 г. при администрацията на Обама, така и през 2019 г. при бившия президент Доналд Тръмп.

Внезапното увеличаване на непридружените деца, влизащи в Съединените щати, се дължи на редица фактори: разрухата, оставена след два големи урагана, които удариха Централна Америка миналата година, жертвите на пандемията от коронавирус и предполагаемото облекчаване на редица закони при администрацията на Байдън Повечето от децата бягат от влошените условия в родните си страни Гватемала, Хондурас и Салвадор. По-голямата част от децата, които пътуват сами до границата на САЩ са тийнейджъри на възраст между 15 и 17 години, въпреки че много малки деца също пристигат на границата.

Администрацията на Байдън се опитва да ускори процеса на родителите или настойниците, много от които са без документи, да вземат децата си, докато чакат имиграционно развитие и евентуално решение за техния статут. Около 90% от децата, които са били освободени, са отишли при близки роднини, което предполага, че много от тях имат членове на семейството в Съединените щати. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Българските емигранти пратили пет пъти по-малко пари за година

Дори световната финансова криза преди десетина години не доведе до чак такова намаление на трансферите, които българите по света правят

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За една година парите, които българските емигранти изпращат на роднини и близки в България, са намалели приблизително пет пъти, показват данните на БНБ за април. За периода януари – април 2021 г. те са едва 54 млн. евро, докато за същия период на миналата година бяха 251 млн. евро пише „24 часа“.

Преките чужди инвестиции за същия период са 188 млн. евро, докато година по-рано са били 510 млн. евро.

За цялата пандемична 2020 г. парите, които българските емигранти изпратиха в Родината, бяха 339 млн. евро и този срив със 72% в сравнение с предишната 2019 г. беше най-големият в историята. Дори световната финансова криза преди десетина години не доведе до чак такова намаление на трансферите, които българите по света правят.

Всеки четвърти българин: Получавам пари от роднини в чужбина

Сравнението сега е с период, който обхваща март и април миналата година, а точно тогава рестрикциите бяха най-големи и оставиха милиони хора без работа по целия свят. В същото време принудиха много български емигранти, предимно сезонни работници, да се завърнат в България.

През следващите месеци намалението на тези преводи от чужбина на годишна база вероятно ще бъде много по-малко, тъй като сравнението ще се прави с месеци, в които имаше нищожни трансфери от чужбина.

Емигрантските пари са важна част от приходите на българите, тъй като отиват директно в потреблението, освен това през отделни периоди почти се равняват на инвестициите в икономиката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Брекзит заплашва с депортация хиляди българи

Училищата във Великобритания са задължени да уведомяват вътрешното министерство, ако имат съмнения, че ученици или родителите им нямат право да живеят на Острова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Брекзит може да завърши с депортация за хиляди българи, които живеят на Острова. Крайният срок да уредят статута си във Великобритания изтича след три седмици.

Със сигурност след 1 юли българите, които не могат да докажат правото си да живеят във Великобритания, ще имат сериозни проблеми.

До момента 258 000 наши сънародници са получили разрешение да продължат да живеят, работят и учат в Кралството. 15 000 са получили отказ. Ситуацията поражда опасения от масова депортация на българи след 1 юли, съобщава bTV.

Срокът изтича: Хиляди българи във Великобритания - все още без статут

След тази дата училищата във Великобритания са задължени да уведомяват вътрешното министерство, ако имат съмнения, че ученици или родителите им нямат право да живеят на Острова.

Проблем е също и фактът, че тази година изтича срока на личните документи на десетки хиляди българи. По думите на посланика ни в Лондон Марин Райков административни услуги за близо 200 000 българи, колкото е населението на Бургас, се осигуряват от наличните едва 10 служители в консулската служба на посолството. Първия свободен час за подмяна на документи в службата е след 6 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Върховният съд: Бежанците в САЩ нямат право на „зелена карта“ и на гражданство

Те нямат право и да кандидатстват за постоянно пребиваване

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Върховният съд на САЩ реши единодушно, че хората, допуснати в страната по хуманитарни причини, нямат право да кандидатстват за постоянно пребиваване, както и да участват в лотария за „зелена карта“. Решението засяга за хора, обхванати от програмата TPS (Temporary Protected Status) , които идват от държави, опустошени от война или бедствие.  Законът в САЩ ги предпазва единствено от депортиране и им позволява да работят легално. Те обаче не могат да претендират за гражданство.

В САЩ няма законен път, по който нелегално влезли в страната хора да кандидатстват за гражданство.

Според данни, представени от съда, в страната има 400 000 такива души от 12 държави. Те в момента са с TPS-статут.

„Програмата TPS дава право на чужденци да останат в страната, но не може да ги приеме като американски граждани“, казват от съда.

Байдън предлага US гражданство след 8 години за имигрантите без статут

Камарата на представителите вече е приела законодателство, което ще позволи на хората с TPS статус да станат постоянно пребиваващи. Не е ясно обаче дали той ще мине в Сената.

Това изправя администрацията на Байдън срещу имигрантските групи, които твърдят, че много хора, дошли в САЩ по хуманитарни причини, са живели в страната в продължение на много години, раждали са американски деца и са пуснали корени в САЩ.

През 2001 г. САЩ предоставиха на салвадорските мигранти възможност да останат в САЩ след поредица от земетресения в родната им страна. Хората от 11 други държави са защитени по подобен начин. Те са: Хаити, Хондурас, Мианмар, Непал, Никарагуа, Сомалия, Южен Судан, Судан, Сирия, Венецуела и Йемен. Решението от понеделник не засяга имигрантите с TPS, които първоначално са влезли в САЩ законно и след това визите им са изтекли. Тъй като тези хора са законно приети в страната и по-късно са получили хуманитарна защита, те могат да станат постоянно пребиваващи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ООН призовава за „пълно придържане“ към сключеното между Израел и Хамас примирие

В документа се казва още, че Съветът за сигурност "скърби за загубата на живота на цивилни при изблиците на насилие"

Затвори