Само седмици след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност броят на пристигащите непълнолетни от Мексико започна да скача, което засегна ресурсите на правителството, което няма достатъчно място, за да ги настани. Голямата бройка пристигащи в съчетание с неподготвената администрация остави хиляди деца да се измъчват в затвори, подобни на загражденията на граничния патрул, често за повече от 72 часа, колкото е определеният максимум по закон. След като "Граничен патрул" задържи децата, те трябна да бъдат предадени на Министерството на здравеопазването и социалните услуги, което отговаря за децата мигранти. Но на фона на пандемията отделът работи с намален капацитет. Което от своя страна води до по-малко легла за непълнолетни, пристигащи от южната граница на САЩ.

По-рано този месец непридружените деца мигранти прекарваха средно около 122 часа в митническите и граничните служби, което е повече от разрешените от американското законодателство 72 часа. Края на март месец непридружените деца, задържани в ареста на Граничен патрул достигна максимума от близо 6000. В разгара на граничната криза през 2019-та година, когато имаше дори деца, спящи на земята те са били 2600, съобщи бивш служител на американската митническа и гранична защита. Администрацията на Байдън е постигнала значителен напредък в преместването на деца извън съоръженията за задържане на граничен патрул, като е намалила наполовина броя на децата, които са в ареста, от пика си миналия месец, това сочат данни, публикувани от правителството. Така са успели да разширят капацитета си за настаняване на повече деца, като са отворени няколко временни приюти. Към 21 април агенцията отговаря за грижите за над 21 000 деца - надминавайки предишния си рекорд от 14 170 деца през есента на 2018 г. Още пристигащи вероятно ще продължат да затрупват и без това натоварената система. Рязкото нарастване на миграцията в началото на годината сочи, че през следващите месеци ще пристигнат повече семейства и деца. През март Граничен патрул е задържал 18 656 непридружени непълнолетни на югозападната граница, което е рекорд от октомври 2009 г. Това е около два пъти повече задържания от февруари, сочат данните на агенцията. Данните за март далеч надхвърлят тези от предишни пикове на броя непридружени деца на границата, както през 2014 г. при администрацията на Обама, така и през 2019 г. при бившия президент Доналд Тръмп. Внезапното увеличаване на непридружените деца, влизащи в Съединените щати, се дължи на редица фактори: разрухата, оставена след два големи урагана, които удариха Централна Америка миналата година, жертвите на пандемията от коронавирус и предполагаемото облекчаване на редица закони при администрацията на Байдън Повечето от децата бягат от влошените условия в родните си страни Гватемала, Хондурас и Салвадор. По-голямата част от децата, които пътуват сами до границата на САЩ са тийнейджъри на възраст между 15 и 17 години, въпреки че много малки деца също пристигат на границата.

Администрацията на Байдън се опитва да ускори процеса на родителите или настойниците, много от които са без документи, да вземат децата си, докато чакат имиграционно развитие и евентуално решение за техния статут. Около 90% от децата, които са били освободени, са отишли при близки роднини, което предполага, че много от тях имат членове на семейството в Съединените щати.