Администрацията в Белия дом планира енергично разширяване на енергийния капацитет на САЩ, като може да се стигне да седем нови договора за офшорен наем до 2025 година. Този ход бе оповестен в сряда от министъра на вътрешните работи Деб Холанд.

Според нея Бюрото за управление на океанската енергия обмисля договори за офшорен наем по атлантическото и тихоокеанското крайбрежие на страната, в Залива Мейн, крайбрежието в района на Ню Йорк, Централния Атлантик и Мексиканския залив, както и по крайбрежията на Северна и Южна Каролина, Калифорния и Орегон.

Още през март администрацията на Байдън оповести, че ще направи координирано усилие за укрепване на проектите за добиване на вятърна енергия в САЩ, за да осигури „летящ старт“ на „революция на чистата енергия“.

http://gty.im/1345544412

Като част от тази инициатива, която включва усилията на много агенции, министерствата на вътрешните работи, енергетиката и търговията си поставиха обща цел до 2030 година в САЩ да се произвеждат 30 гигавата офшорна вятърна електроенергия.

Министерството на Деб Холанд изчисли, че ако това бъде изпълнено, ще осигури около 80 000 нови работни места.

Ведомството вече е започнало процедури по сключване на договори за офшорен наем в някои от изброените от министърката зони.

През юни министерството обяви търг за наем на зона за офшорни вятърни инсталации между Ню Йорк и Ню Джърси, от която по оценки ще може да се произвеждат 7 гигавата електроенергия – достатъчно за нуждите на 2,6 милиона домакинства.

През май бе одобрен 800-мегаватов проект на 12 морски мили от брега на остров Мартас Вайнярд, Масачузетс, а по-късно същия месец министерството съобщи, че за първи път бреговата линия на Калифорния ще бъде отворена за производство на вятърно енергия.