Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Администрацията на Тръмп скрила смъртта на дете-мигрант

публикувано

на

Само три дни, след като имиграционните власти бяха под обстрела и на медии, и на обществото, че са допуснали пето дете от Гватемала да почине докато чака евентуално да получи легален статут за престой в Америка, изплува информацията, че умрелите деца са всъщност шест и никой не е съобщил за това. А

6-тото дете е починало още през септември

преди всички останали и от администрацията на Тръмп са прикрили случая. Става дума за момиче от Ел Салвадор, на 10 години. То е било с диагноза за вродени сърдечни дефекти. Умира в болница в Небраска. Когато на 4 март миналата година, то е било предадено от имиграционните на службата за презаселване на бежанци в Сан Антонио, Тексас, е

било в „крехко здравословно състояние“

казват в изявление от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

След неопределена хирургическа процедура, момичето изпада в кома. То все пак излиза от болницата през май и е изпратено във Финикс в клиника за тежко болни, където осигуряват само състрадателно лечение. През септември е преместено в друго болнично заведение в Омаха, Небраска, за да бъде по-близо до всвои близки. Три дни след това детето умира, в следствие на висока температура и затруднено дишане.
Министерството на здравеопазването и социалните грижи не е задължено по закон да обявява смъртта на малолетни деца-мигранти.

Информацията изплува обаче точно, когато Тръмп и администрацията му са критикувани от всички страни

заради политиката на „нулева толерантност“

която той наложи спрямо имигрантите и която според много специалисти е неефективна и е довела до смъртта на 6 деца-мигранти в рамките на само осем месеца.

Министърът по националната сигурност в кабинета на Тръмп, Кевин Макалинан, беше питан от конгресмени за смъртта на децата, докато даваше отчет пред тях по други въпроси. Той призна, че имиграционните продължават да стават свидетели на смъртни случаи по границата, но подчерта, че са необходими повече пари, за да се помогне за управлението на миграционната криза, защото огромния поток семейства от Централна Америка, които навлизат в САЩ незаконно, натоварват използването на ресурсите до последно.

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Ще депортират задържаните в Тексас мигранти през Сан Диего

публикувано

на

Сн.: US Customs and Border Protection

Служители на граничните служби на САЩ са взели решение да започнат масово да качват мигранти, държани в Тексас, на самолети за Сан Диего или Бостън, откъдето да бъдат връщани по родните им места. Ние сме в

хуманитарна криза в Тексас

заради поразително големия брой мигранти тук, казва служител на граничните патрули.

Виднъж пратени в Сан Диего или Бостън, мигрантите ще минават проверка за това дали имат право на убежище в Америка и ако не е така, ще бъдат депортирани. Но има възможност и да бъдат освободени. Ще се проверяват както причините заради които са избягали от родината си, така и медицинското им състояние. Мярката се налага, защото потокът от нелегално преминаващи границата през река Рио Гранде не спира, а лагерите със бежанци са претъпкани, като броят им е преминал 8 хиляди.

От октомври миналата година до сега са задържани повече от 500 хил. бежанци или около 4 500 на ден. Повечето хора са от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. За същия период са регистрирани 10 смъртни случая на хора, опитали да преминат през водата. На 1 май пък трима души се удавиха, включително 10-месечно момче и 7-годишно момче, когато сал, пренасящ общо девет души, се е преобърнал.

 

Три полета на седмица

пренасящи около 130 души, ще пристигат в района на Сан Диего от долината на Рио Гранде в Тексас. Подобни полети най-вероятно ще има до Маями, Детройт и Бъфало, Ню Йорк. Представители на Флорида изразиха недоволство, че администрацията на Тръмп планира да освобождава на тяхна територия стотици мигранти всеки месец и с това да застраши сигурността на жителите на щата. Всеки полет с мигранти ще струва около 6 хил. долара на държавата, като за сега няма данни за крайна дата за този процес.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп спира лотарията за зелена карта в опит за полу-имиграционна реформа

публикувано

на

Сн.: Сюзъл Уолш/АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп представи план за имиграционна реформа в четвъртък, който е “мъртъв още при пристигането си” в Конгреса и не предвижда нищо по въпроса с близо 11-те милиона души, които живеят в САЩ без легален статут.

Вместо това планът на Тръмп предвижда нова точкова система за имигранти с добро образование, английски език и опит вместо досегашната система в САЩ, базирана основно на роднински връзки.

Съгласно действащата система само 12 процента от легалната имиграция се основава на умения или заслуги, отбеляза президентът. Президентът иска

57% от зелените карти да са за хора с професионални качества

а не за роднини. Според държавния глава това може да направи САЩ по-конкурентоспособни в световен план, като същевременно гарантира, че страната ще продължи да приветства новодошлите.

Предложението на Тръмп е за спиране на лотарията за зелена карта, която в момента дава възможност на 50 хиляди души от целия свят да получат шанс за живот в САЩ на лотариен принцип. Вместо това президентът иска тези зелени карти да бъдат пренасочени към хора с умения.

Тръмп каза, че неговият план ще превърне имиграционната система на САЩ “в обект на завист за останалия свят”.

„Нашият план ще превърне американската миграционна система в такава, с която нашата нация ще се гордее, а модерният свят ще ни завижда“, заяви Тръмп в Белия дом. Планът е разработен от неговия зет и старши съветник Джаред Къшнър заедно с имиграционния хардлайнер Стивън Милър.

Вместо лотарията Тръмп иска създаването на

нова виза, която нарече Build America Visa

Тя ще се дава на принципа на точковата система.

“Ще се дават повече точки на младите работници, които ще допринасят повече за обществото и социалните програми. Ще получават повече точки, ако имат ценни умения и предложения за работа и висше образование или план за създаване на нови работни места”, обяви Тръмп.

По думите на Тръмп като част от предложенията за радикално преразглеждане на изискванията за имиграция ще бъде включено условието кандидатите за имигранти да научат английски и основни факти за историята и обществото на САЩ. Те ще трябва да минат тест, подобен на сегашния за американско гражданство.

“Нашето предложение е проамериканско, проимигрантско и проработническо”, заяви Тръмп.

Сегашната система е нефункционална и обременена с проблеми, включително отдаването на предпочитание на хора, които имат роднини в САЩ, и позволява твърде много “повърхностни” молби за убежище, заяви Тръмп.

САЩ вече издават годишно 1,1 милиона разрешителни за пребиваване или зелени карти, които позволяват на притежателите им да живеят и да работят в страната. От тях 66 процента се издават, защото кандидатите имат роднини в САЩ, а 21 процента са на произволен принцип чрез лотария, отбеляза Тръмп.

Това означава, че САЩ не могат да отдават предпочитание на лекари, изследователи и най-добрите студенти, които завършват американски университети – някои от тях се връщат в родните си страни, за да основат компании, които биха могли да бъдат създадени в САЩ.

“Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, след като приемем това (законодателство – бел. ред.)”, заяви Тръмп в реч в Розовата градина на Белия дом в четвъртък.

Много републиканци и почти всички демократи не изглеждат въодушевени от плана на Тръмп, който не предлага решения на много наболели проблеми като статута на 11-те милиона души, които живеят в САЩ без документ, или децата дриймъри (т.нар. DACA).

Тръмп започна с въпроса за сигурността по границата. Той каза, че противно на демократите, които предлагат политика на „отворени граници“, той иска укрепване на пропускателния режим. Според Тръмп неговият план ще засили контрола по допускане на бежанци в САЩ, ще се ограничи нелегалната имиграция и притокът на наркотици през южната граница.

Пакетът от мерки за осигуряване на границата

включва елиминиране на възможността за даване на статут на бежанци на престъпници и членове на гангстерски организации, каквато е М-13 и чиито членове са били допуснати в САЩ. „Ние вече строим стената по границата с Мексико и досега би трябвало да са построени 400 мили (643 км) от нея“, каза Тръмп. „Имаме безкрайна нужда от нея, за да се спре с пращането на нелегално преминаващи жени и деца“, допълни той. Фактите отново не са на страната на президента – по негово време не е започната и не се строят 400 мили стена по южната граница.

Никакъв шанс да мине

На Кепитъл хил предложението от Белия дом изглежда, че няма никакъв шанс да бъде прието. Законодателите знаят, че възможността за компромис е много малка и трудна за постигане. Това не успяха да постигнат предишните двама президенти Джордж У. Буш и Барак Обама.

Липсата на доверие в тази администрация също не помага на проекта – законодателите знаят, че мнението на президента се мени често и може да бъде повлияно от телевизионно предаване, където всеки компромис може да бъде определен като “амнистия”, и това да откаже Тръмп.

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено