Открийте ни и в

Коронавирусът

Администрацията на Тръмп хвърлила „на вятъра“ 500 милиона долара за скъпи респиратори

Администрацията на Тръмп не е успяла да използва съществуващ договор с медицински производител, което е доведо купуването на по-скъпи респиратори от друг доставчик.

публикувано

на

Сн.: БТА/АП

По време на пандемията на коронавируса президентът Доналд Тръмп многократно акцентира върху успехите на администрацитя си по отношение на доставките на респиратори, крайно необходима машина за лечение на тежко болни от COVID-19.

Но вътрешни имейли и документи, получени от демократите в Комисията за надзор в долната камара на Конгреса, разкриват, че администрацията на Тръмп не е успяла да използва съществуващ договор с медицински производител, което е доведо купуването на по-скъпи респиратори от друг доставчик.

Като не е използвала договора, администрацията е забавила преговорите с повече от месец и в последствие е платила над 500 милиона долара повече – скъпа грешка в момент, когато служители от някои от най-големите щати предупреждаваха за недостиг на респиратори и искаха моментална намеса на Тръмп и подчинените му в администрацията.

В крайна сметка президентската администрация купила респиратори от Philips Respironics, световен производител на медицинско оборудване. Фирмата е получила за това 643,5 милиона през април.

Информацията предизвиква сериозни опасения относно изразходването на общо 3 милиарда долара, идващи от данъкоплатците, които администрацията на Тръмп е използвала за закупуване на респиратори от редица доставчици.

Тръмп, изправен пред критиките, че реагира бавно и непоследователно на пандемията, многократно посочваше, че е успял да се справи с набавянето на респиратори. Той лъжливо твърдеше още през април, че администрацията на Обама не е оставяиа респиратори в Стратегическия национален резерв при напускане на поста. В реч на 29 април Тръмп каза, че под негово ръководство САЩ са станали „крале на респираторите, хиляди и хиляди респиратори“.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Вашите пари

Безработните в Илинойс ще получават помощи за 20 допълнителни седмици

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Агенцията по заетостта в Илинойс обяви, че е удължила времето за получаване на обезщетения за безработица с още 20 седмици, тъй като броят на безработните в щата продължава да нараства заради пандемията с коронавируса.

От агенцията заявиха, че удължаването както важи за хора, които са получили обезщетения за 26 седмици – нормалните седмици за безработица така и за тези, които са получавали обезщетения заради пандемията -13 седмици. Илинойс е сред 19-те щата, предоставящи допълнителни обезщетения за още 20 седмици.

Според най-новите данни на щата, 25 000 души са подали заявления за обезщетения за безработица през седмицата, приключваща на 1 август. По-малко от над 33 000 душипък са подали молби вседмицата преди това.

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица. Законодателите на Капитолийския хълм преговарят да изработят споразумение, което да възстанови някои федерални помощи за безработица. Дори да постигнат сделка, сумата вероятно ще бъде по-малка от 600 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Ню Йорк отваря училищата наесен

Учители и родители обаче се противопоставят на това решение

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо даде зелена светлина училищата да отворят отново през есента.

Причината е, че случаите на заболелите в Ню Йорк, който беше епицентър на заразата в САЩ – намаляват.

„Вероятно сме в най-добрата ситуация в страната в момента“, каза Куомо.

Учители и родители обаче се противопоставят на това решение. Те смятат, че това е крайно опасно. По този начин се застрашавал живота на 1,1 милиона деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Германия обяви за рискови българите, идващи от Варна, Благоевград и Добрич

Хората, идващи от там, ще бъдат подлагани на задължителни тесотве

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германия подготвя мерки спрямо влизащите в страната от три региона на България – Варна, Благоевград и Добрич, като част от превенцията срещу коронавирса, съобщиха от МВнР.

Трите региона ще бъдат обявени за рискови, като от събота, 8 август, всички пристигащи от тези региони ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба.

Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане на територията на Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Германското Министерство на външните работи ще публикува на сайта си препоръка за въздържане от пътуване към посочените региони в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА