Открийте ни и в

СВЯТ

Адски жеги в САЩ и Канада, над 40°C в България. Какво се случва?

В ход ли са последствията от климатичните промени?

публикувано

на

Екстремни горещини и горски пожари ще стават все по-чести явления. Сн.: АП/БТА

Необичайни горещини са обхванали България през последната седмица на юли. Очакваните температури са между 35 и 44 градуса. Първите дни на август също ще бъдат белязани от опасни горещини, като тогава се очаква на повече места живакът да надхвърли 40 градуса.

Но тези температури са почти ниски на фона на почти 50-градусовата жега, която измъчи миналата седмица Източна Турция. Най-горещо там беше в Джизре, окръг Шърнак, където термометрите показаха 49,1 градуса, най-високата температура, измервана някога в страната.

Десетки загубиха живота си и от другата страна на океана в гореща вълна, обхванала източната част на САЩ и Канада преди месец. Жертвите само в Канада се оказаха над 200. Горещата вълна по Тихоокеанското крайбрежие е историческа. В продължение на няколко дни абсолютният температурен рекорд в Канада беше подобрен три пъти. Последните стойности са

наистина невероятни – 49,5 градуса

До миналата седмица в Канада никога не бяха отчитани повече от 45.

Всъщност горещините през лятото не са нещо необичайно за Северното полукълбо. Понятието „гореща вълна“ е въведено още през 1900 г. в САЩ. Прието е, че такава е налице, когато има три последователни дни с горещо време над 32 градуса. Този долен праг обаче е различен за различните географски региони и техния климат. В България за „гореща вълна“ се говори, когато температурите в три последователни дни са над 30 градуса.

Климатичните промени са причина за затоплянето на водите на реките и измирането на рибата. Сн.: АП/БТА

Горещините са нормални, но климатичните промени правят екстремните явления много по-чести, обясняват учените. В някои региони пороите и наводненията зачестяват, докато в други се наблюдават по-екстремни горещи вълни и суши. Очаква се тези последици да се засилят през идните десетилетия.

През последните седмици Европа стана свидетел на подобни необичайни явления. На 25 юни опустошително торнадо премина с около 300 км/ч през Югоизточна Чехия, взе жертви и нанесе значителни щети. По-малко от месец по-късно части от Белгия и Германия бяха потопени от невиждани наводнения. Близо 200 са жертвите, а над 1000 души се водят за изчезнали.

Дори учени, които в миналото се колебаеха да обвържат изрично някое екстремно метеорологично събитие с изменението на климата, сега ясно заявяват, че именно то вероятно е изиграло роля в тези събития.

Сн.: АП/БТА

Изследователите изчисляват, че до 2100 г. събитията с екстремен потенциал за дъжд вероятно ще бъдат седем пъти по-чести.

В изследване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, са разработени компютърни модели и симулации, показващи, че бурите, произвеждащи интензивен дъжд в цяла Европа, може да се движат по-бавно с изменението на климата, увеличавайки продължителността на локалното излагане на тези екстремни събития. Въпреки прогнозите обаче неотдавнашните наводнения в някои части на Европа объркаха учените в областта на климата, които не очакваха те да бъдат толкова опустошителни.

Климатолозите от десетилетия предупреждават, че климатичната криза ще предизвика по-екстремни климатични процеси.

Те ще бъдат смъртоносни

и ще се случват често. Повечето от учените обаче са силно изненадани от темповете на промените.

Според Майкъл Ман, директор на Центъра за наука за земната система в държавния университет в Пен, последните няколко седмици показват ограниченията на компютърните модели по отношение на климатичните промени.

„При много от тези събития, включително горещата вълна в западната част на САЩ, има един важен фактор, който климатичните модели не вземат предвид. Моделите подценяват степента на въздействие на климатичните промени върху екстремните метеорологични явления“, обяснява той.

Това означава, че исторически събития като наводненията в Германия или горските пожари в Канада не са били предвидени от моделите. За да се случи това, според учените, са нужни още по-мощни климатични модели.

Тим Палмър, професор по физика на климата в Оксфордския университет, е един от няколкото учени, които призовават за създаването на глобален център за моделиране, който да разполага със суперкомпютър „exascale“ – машина, която може да обработва умопомрачително количество данни.

Учените използват компютърни симулации на метеорологични събития, за да прогнозират как могат да се променят те в бъдещето. Но тези симулации не са достатъчно подробни – дори до ниво град – за да предвидят най-екстремните събития. Въпреки напредъка на технологиите, компютрите все още не са достатъчно сложни, за да работят с такава висока разделителна способност.

Тим Палмър е категоричен, че климатичните модели трябва да постигнат точно това. „Ако в световен мащаб харчим трилиони долари за адаптиране към изменението на климата, трябва да знаем точно към какво се адаптираме – независимо дали става въпрос за наводнения, суши, бури или повишаване на морското равнище“.

Сн.: Pixabay

На политическо равнище, борбата с климатичните промени започва с Парижкото споразумение за климата, договорено по време на срещата на ООН през 2015 година. То налага на подписалите го 194 държави да предприемат мерки, които да ограничат повишаването на средната глобална температура с до 2 градуса по Целзий над нивата от прединустриалната епоха. Препоръчително е повишението да не е с повече от 1.5 градуса.

Светът вече е опасно близо до тази стойност, като през последните години средните глобални температури устойчиво се запазват с поне 1 градус над нивата от края на 19-и век. През 2020 година те са били с 1.2 градуса по-високи от това равнище.

Световната метеорологична организация към ООН прогнозира, че шансът те да се повишат с над 1.5 градуса още през 2024 година е около 20%.

По-голямата част от това затопляне се случва след 1975 година с темпове от около 0.15-0.20 градуса по Целзий за десетилетие. Въпросът обаче е какво значение биха имали няколко десетки от градуса в дългосрочен план и как това се отразява на климата на планетата?

При повишение с 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива светът ще става свидетел на все по-екстремни метеорологични явления –

силни бури, резки промени

в количествата на валежите, водещи до наводнения на едни места и до засушавания на други. Дори повишението да се стабилизира на това ниво, ефектите ще се усетят навсякъде, предупреждават климатолозите.

Вероятността от горещи вълни ще се увеличи от около 5% към момента до 28%.

Нивото на океаните ще се вдигне с между 40 и 80 сантиметра заради топенето на ледниците, разрушаването на арктическата ледена шапка и разширяващия се обем на затоплящите се водни басейни.

Някои островни държави като Малдивите или държави, в които част от сушата е под морското равнище, например Нидерландия, ще бъдат заплашени от катастрофални наводнения. Пожарите също ще станат по-чести явления.

Не навсякъде обаче последствията ще бъдат с еднаква сила. Температурите се повишават най-бързо около полюсите и на висока надморска височина. В тропиците амплитудите ще бъдат по-малки, но пък там промените във влажността и валежите ще бъдат по-осезаеми. За много хора по света тези ефекти вече са реалност. Една пета от населението на Земята живее в региони, където температурите в топлите сезони вече са се повишили с над 1.5 градуса. А една десета от планетата вече регистрира ръст на температурите спрямо прединдустриалната епоха с над 2%, включително Северния полюс, части от Близкия изток, Европа и Северна Азия.

Според изследванията на Междуправителствения панел по климатичните промени IPCC разликата между повишение на глобалните температури с 1.5 градуса и с 2 градуса ще бъде значителна.

При подобен сценарий

нивото на световния океан

ще се вдигне с допълнителни 10 см до 2100 г. За ниските части на сушата опасността ще стане още по-голяма.

Периодите на екстремна жега ще станат още по-често явление, а градове като Карачи в Пакистан и Колката в Индия ще бъдат свидетели на убийствени горещи вълни като тези от 2015 година. Тогава те взеха хиляди жертви.

Сн.: АП/БТА

Евентуалното повишение на глобалните температури с над 2 градуса спрямо прединдустриалните нива ще доведе до спад на световния брутен вътрешен продукт на глава от населението с 13% до 2100 г. според проучване на Оксфордския университет. При ръст с 1.5 градуса спадът ще е с 8 на сто.

От затоплянето ще пострадат не само хората – 18% от насекомите ще загубят половината си естествени хабитати. Същото важи за 16% от растенията и 8% от гръбначните животни. Почти всички корали ще изчезнат.

Тези промени в биоразнообразието ще се отразят и на хората – насекомите са важни за опрашването на земеделските култури, растенията преработват въглеродния диоксид в атмосферата, а кораловите рифове са важни за рибните пасажи и поддържат риболовната индустрия.

Едно от най-мащабните сътресения ще бъде промяната на циркулацията на теченията в океаните, която помага за дистрибуцията на топлината. Гълфстрийм например определя регионалния климат на много места по крайбрежието на Атлантическия океан.

Някои учени са песимисти и смятат, че вече е твърде късно за действия и целта няма как да бъде постигната. Други пък са на мнение, че опитите трябва да продължат, защото всяка десета от градуса под или над това ниво е ключова за бъдещето на планетата.

Едно обаче е сигурно – независимо дали човечеството успее или се провали в опитите си да противодейства на глобалното затопляне, дори и малките разлики в средните температури ще имат изключително мащабни последствия. От тях ще зависи как ще изглежда животът на Земята през следващите векове, а може би и хилядолетия, пише още The Economist.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

5-годишно перуанско момиче е най-младата майка в света (СНИМКИ)

Тайната на зачеването на най-големия й син остава неразкрита и до днес

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едно обикновено перуанско момиче спечели световна слава и влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-младата майка в медицинската история.

Майката на малката Лина била притеснена от големия корем на дъщеря си, който се разраствал скокообразно. Лекарите били убедени, че момичето е развило доброкачествен тумор, но получените изследвания показват нещо напълно неочаквано.

Лина Медина, която по това време е само на пет години и седем месеца, се оказва … бременна. Изследване показало, че плодът е на почти седем месеца. Медиците са търсели умор, а са открили бременност.

Лина Медина е родена през 1933 г. в бедното перуанско село Тиклапо. Когато родителите й Тибурело Медина и Виктория Лоза завели дъщеря си в болницата с оплаквания от подуване на корема, те нямат никаква представа, че ще чуят чеочаквана новина.

Първоначално лекарите решили, че момичето има неизвестен вид тумор. Скоро обаче става ясно, че причината за неоплазмата е обикновена бременност.

На тази възраст обаче дори такова природно явление предизвиква истински шок. Лекуващият лекар на момичето – Херардо Лосада – бил сериозно загрижен за ситуацията и завел детето в столицата Лима за допълнителни тестове, които само са потвърдили диагнозата.

По-късно се оказва, че малката Лина има хормонален дисбаланс, което доведело до ранен пубертет. На осмия месец от живота си момичето получило първата си менструация. Развитието на млечните жлези започнало на четиригодишна възраст, а уголемяването на таза настъпило на петгодишна възраст.

На 14 май 1939 г. Лина Медина родила здраво момче с тегло 2,7 кг. Поради възрастта на майката и недоразвития таз, раждането на бебето й е с цезарово сечение.

В доклад в медицинското списание La Presse Medicale се посочва, че толкова ранно забременяване е станало възможно благодарение на бързото развитие на момичето.

Този прецедент е широко разпространен в световните медии. По това време светът видял много млади майки, но петгодишната Лина счупила всички рекорди, познати дотогава. Това беше не само трудно да се очаква, но и немислимо да си представим.

Каква трагедия се е случила в живота на петгодишното момиче? Кой е този негодник – баща на новороденото? Хората са притеснени и се питат, но обстоятелствата как и от кого е забременяла Медина не са оповестени публично.

Първият заподозрян е, разбира се, биологичният баща на Лина. Полицията веднага го арестува, но няма данни за участието му в инцидента.

В същото време Лина мълчи. Тя не казва нито дума за това кой е бащата на детето й и какво се е случило с нея. Медина мълчи до края на живота си и никой никога не е разбрал нито името на негодника, нито обстоятелствата по случая.

По този начин изнасилването – а ситуацията може да бъде описана само като изнасилване и насилие над непълнолетни – остава ненаказано. Медиите съобщават също, че оргии се провеждат в села като това, където живее семейството на момичето, така че един от тях може да е изнасилил беззащитното петгодишно момиче. Вероятно като непълнолетно момичето дори не си спомня какво се е случило с нея и кой е нейният изнасилвач. Тайната на зачеването на най-големия й син остава неразкрита и до днес.

В същото време Херардо израства и е отгледан като брат на Лина. Момчето научава, че „сестрата“ всъщност е неговата биологична майка, на десетгодишна възраст.

Малко се знае за по-късния живот на най-малката майка и нейното първо дете. Най-големият син на Медина израства здрав, но доживява само до 40 г. Умира млад от рак на костния мозък. Няколко години преди смъртта му Лина се омъжва за Раул Хурадо. В този брак двойката има син. Семейството живееше в беден район на перуанската столица – това е цялата налична информация за възрастната Лина.

Появиха се подозрения, че тази история като цяло е измислица, но архивните документи и фотографии на Лина все още са налични и са истински. Историята на Лина фигурира в учебниците по медицина. Според някои учени бебето на Лина бил нейният брат близнак, чиито клетки са се засадили в утробата на момичето още в периода на зародиш. Тя ражда само на 5 години 7 месеца и 17 дни, което означава, че е забременяла месец-два преди петия си рожден ден. Лина почива през ноември 2015 г. на доста почтена възраст – 82 години.

Подобни прецеденти с момичета, малко по-големи от Лина, са се случили в различни страни. През 1934 г. в Харков шестгодишно момиче носи дете, починало при раждане. През 1957 г. перуанката Илда Трухильо, когато е на девет години, ражда момиченце. Момичета в Сингапур, Руанда, Бразилия, Перу и Хондурас станаха майки на деветгодишна възраст. Във всеки случай непълнолетните са били жертви на изнасилване, често извършено от роднини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

25-годишен мюсюлманин вероятно е убиецът на британския депутат

Предполагаемият убиец на сър Дейвид е живял в избирателния район, след като семейството му избягало от разрушената от войната Сомалия през 90-те години

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Предполагаемият убиец на депутата от консерваторите сър Дейвид Амес бе идентифициран за първи път, след като полицията посика повече време да го разпита.

Според източници, Али Харби Али е намушкал 69-годишния сър Дейвид до смърт в методистката църква на Белфайърс в Лий-он-Сий, Есекс в петък следобед, когато той се срещна с избирателите.

Полицията засега не е съобщила името на заподозрения.

По-рано властите заявиха, че третират атаката като акт на терор, а Скотланд Ярд заяви в по-ранно изявление, че проучва възможността за връзки с ислямисткия екстремизъм.

Столичната полиция арестува 25-годишен по подозрение в убийство в петък, а служители за борба с тероризма са нахлули в три имота в Лондон. По-рано беше съобщено, че предполагаемият убиец на сър Дейвид е живял в избирателния район, след като семейството му избягало от разрушената от войната Сомалия през 90-те години.

Великобритания с извънредни мерки за охрана на депутатите си

Скотланд Ярд обяви тази вечер, че детективите са получили заповед за по-нататъшно задържане в Уестминстърския магистратски съд, който им позволява да задържат мъжът, заподозрян за убийството на сър Дейвид до следващия петък, 22 октомври.

„Като част от бързото разследване, полицаите са посетили три адреса в района на Лондон и са извършили обиски. Едно от тези търсения приключи, а останалите продължават“, съобщиха още разследващите.

Стотици доброжелатели, включително избирателите на 69-годишния депутат, мюсюлманските лидери от джамиите на Саутенд, премиерът Борис Джонсън, лидерът на лейбъристите сър Кир Стармер и депутати от целия политически спектър се присъединиха към поклонението за след смъртта на сър Дейвид , набожен католик и виден поддръжник на Брекзит, който беше избран за първи път в парламента през 1983 г.

Лейбъристите и либералдемократите обявиха, че няма да се кандидатират на предстоящите допълнителни избори в Саутенд Уест след убийството на сър Дейвид.

Лейбъристите ще следват принципа, установен след убийството на Джо Кокс през 2016 г., когато големите партии отказаха да избират кандидати на последващите вторични избори за Батли и Спен. В резултат на това се разбра, че лейбъристите няма да оспорят предсрочните избори, за да намерят наследник на сър Дейвид.

Либералните демократи също потвърдиха, че няма да се борят за мястото, когато бъде определена дата. Източници на партията казаха пред „Дейли Ходж“ в неделя, че лейбъристите няма да излъчат кандидати на предсрочните избори в избирателния район на сър Дейвид.

Докато съпругата и децата на сър Дейвид скърбят насаме вкъщи, голямото семейство на депутата, включително братовчеди и втори братовчеди, остави бележка, отбелязваща „велик човек и член на нашето семейство“.

Извън мястото на нападението избирателите припомниха работата, която „абсолютно прекрасният“ депутат извърши в своята общност по време на почти 40-годишната си кариера.

Междувременно бяха проведени две бдения. Избирателите снощи отидоха в църквата „Сейнт Питърс“ в Лий-он-Си, след шокиращата смърт на своя любим депутат, а в събота следобед десетки доброжелатели запалиха свещи и се събраха, за да си спомнят живота на сър Дейвид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Великобритания с извънредни мерки за охрана на депутатите си

Властите обаче не уточняват какви са предприетите мерки

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Великобритания ще предприеме мерки за гарантиране на безопасността на парламентаристите след убийството на депутата Дейвид Еймс, заяви министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател пред Sky News.

„В момента се предприемат мерки“, каза тя, без да уточнява за какви действия става дума.

Пател заяви, че е обсъдила въпроса с председателя на парламента, полицията и службите за сигурност, „за да се увери, че ще бъдат взети всички мерки за гарантиране на безопасността на депутатите“.

Издъхна прободеният британски депутат

Министърът на вътрешните работи добави, че както британският премиер Борис Джонсън, тя също е била в Лий-он-Сий, където се е случи трагедията.

Депутатът, който представляваше Саутхенд Уест, Есекс, почина в петък от прободни рани след нападение в избирателния си район.

Разследват убийството на британски депутат като тероризъм

Според Sky News Еймс е бил нападнат в петък в методистката църква „Белфайърс“ в Лий-он-Сий, когато мъж е влязъл в приемната на избирателния район и е намушкал депутата няколко пъти с нож. Полицията в Есекс съобщи, че 25-годишен мъж е бил арестуван по подозрение в убийството и в момента е в ареста.

По-късно полицията съобщи, че нападението се третира като терористична атака, а разследването се води от служители за борба с тероризма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА