Открийте ни и в

България

Ханделсблат: България печели от спирането на газа от Русия

Азерският газ потича на 1 юли, втечненият пристига на 8 юни

публикувано

на

„Продължаваме промяната“ с 14 антиинфлационни мерки
Сн.: АП/БТА

От 1 юли България ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан, съобщи преди дни премиерът Кирил Петков.

„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим

цялото количество от азерски газ

преди връзката да бъде финализирана, още от 1 юли“, каза Петков.

В момента Баку доставя на България до 300 милиона кубически метра газ годишно, което около една десета от нуждите на страната.

За да използва повече азербайджански газ, България разчита на завършването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB), който трябва да свърже газопроводните мрежи на двете страни.

Чрез него Азербайджан за първи път ще започне да доставя 1 млрд. куб. м газ годишно за България. Това се очаква да стане след средата на годината.

Двата танкера с американски втечнен газ

също вече са тръгнали за България и се очаква да пристигнат на 8 и 23 юни.

Доставката беше договорена от Петков по време на посещението му в САЩ миналата седмица.

Осигуряването на газ за България е една от основните задачи пред българското правителство, след като на 27 април „Газпром“ едностранно спря доставките, след като властите в София отказаха да плащат за доставените количества в специални сметки в рубли, разкрити, за да се избегнат санкциите срещу Москва.

„Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете“, каза Петков в неделя.

Той посочи, че цената на американския газ е по-ниска от тази на продавания от „Газпром“, а заедно с транспорта и останалите разходи ще се изравни с нея, но няма да я надвиши. По думите му в момента цената на синьото гориво в САЩ е една четвърт от тази на европейските борси.

Германският икономически всекидневник „Ханделсблат“ пък коментира спрените руски енергийни доставки за България така: „Не е за вярване: Русия спря газовото кранче, но никой дори не го забеляза“.

ЕС се подготвя за прекъсване на руските газови доставки

С газовия си шантаж Путин неволно много помогна на България: българската власт се окопити, върна се в правилния коловоз и даде пълен напред. И още услуги и подаръци направи Путин на България.

„Но макар че България си набавяше 90% от необходимия газ именно от Русия, спирането на доставките минава незабелязано както за домакинствата, така и за промишлените потребители. Не възникна дефицит, няма режим. Нещо повече: клиентите на „Булгаргаз“ могат дори да се надяват, че занапред сметките им за газ ще намалеят“, обобщава авторът.

„Така

България реално ще спести пари

Защото „Газпром“ едностранно прекрати договора, който съдържаше и клаузата, че „Булгаргаз“ е длъжен да плаща 80% от уговорените доставки, дори ако поема по-малко“, припомня изданието. Според него България се справя толкова добре със спрените доставки на руски газ главно по две причини. Първо, защото страната потребява относително малко газ, който може да си набави от други доставчици. И второ, защото България е била подготвена за евентуално спиране на руските газови доставки, които така или иначе бяха договорени само до края на 2022 година.

"Булгаргаз" e платил на "Газпром експорт" за април в долари

Хьолер пише още, че България преговаря както с Гърция, така и с Турция за бъдещо използване на терминалите за втечнен газ, и информира в подробности за различните проекти. В края на статията си авторът обобщава: „Така снабдяването на България с газ е подсигурено и без руските доставки. Освен това България ще се превърне в транзитна държава за снабдяването на целия Балкански регион с неруски газ. Друго е обаче положението с петрола – в това отношение България е много по-зависима от Русия“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА