Открийте ни и в

България

Акад. Богдан Петрунов: Ще се гърчим с години, ако отказваме да се ваксинираме

С ваксините се създава трениран имунитет, който реагира по-качествено на срещата с вируса, смята академикът

публикувано

на

Нежеланието да се реагира на указанията от управляващите е специфичен феномен за българите, заяви акад. Богдан Петрунов пред bTV.

“Ще продължим да се гърчим с години, ако продължим така. За мен това е необяснимо”, посочи той.

Акад. Петрунов отново призова за задължителна ваксинация за определени ключови сектори, както вече се прави в някои държави по света – учителите, здравните и транспортните работници, пожарникари, въобще всички, които работят в непрестанен досег с други хора.

Според Петрунов ваксините изграждат добър имунитет до 12 месеца след поставянето им, като имунитетът, създаден от тях, е по-добър от естествения, тъй като е по-концентриран и по-целенасочен – създадените от него антитела атакуват по-мощно коронавируса.

Затова неговото мнение е, че преболедувалите също трябва да бъдат ваксинирани.

Според акад. Петрунов всички ваксини срещу COVID дават сравнително висока защита. Освен това те пазят и от други сходни вируси, притежаващи подобни на коронавируса характеристики, но, разбира се, в много по-ниска степен.

С ваксините се създават трениран имунитет, който реагира по-качествено на срещата с вируса, добави академикът. На въпрос за смесването на различните ваксини Петрунов заяви, че това вече се прави на много места по света и е с доказано положителен ефект.

Новите варианти на вируса все още не са добре изучени, данните за Ламбда засега са малко, но еволюцията на вирусите е нормален процес и именно затова е нужна имунизацията, посочи още той, тъй като по думите му тя намалява възможността на вируса да мутира.

По отношение на децата, Петрунов коментира, че до момента МОН се справя добре, като предложената от просветното министерство за присъствено начало на учебната година с последващо преминаване към дистанционно обучение при необходимост е най-добрият вариант в тази ситуация.

Ротационното обучение е най-доброто според новите данни, посочи той. Децата са много важен обект на имуницация, според Петрунов, и той призова тези над 12-годишна възраст да бъдат ваксинирани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА