Открийте ни и в

Балкани

Ако дойдат на власт: ВМРО-ДПМНЕ ще предоговарят договора с България

Същността на българите не е да бъде изграждана инфраструктура, а да приватизират македонизма, заяви лидерът на опозиционната партия Християн Мицкоски

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Северномакедонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се закани да предоговори договора с България, ако дойде на власт.

“Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ не вярва, че това е истинският път към еврочленството. Ако променим конституцията, дали това означава, че Македония влиза в ЕС? Или, че ще има ясен срок, година, в която ще станем член на ЕС? Народът не вярва вече в обещания. Ако променим конституцията, след 3-4 години нещо друго ще бъде поставено на масата като проблем. И нямаме намерение да се поместим и на милиметър от позицията си”, каза в интервю за телевизия “Слънце” лидерът на партията Християн Мицкоски в отговор на въпроса дали депутати от ВМРО-ДПМНЕ биха подкрепили промяната в основния закон на страната, за да бъдат вписани в него българите в Северна Македония.

По думите му, ако ВМРО-ДПМНЕ, което отдавна настоява за предсрочни избори, спечели изборите, партията е готова да предоговори договора с България.

Жертвата от фризера в Чикаго – омъжена за българин (ВИДЕО)

“Ако прекратим този договор, какво ще спечелим от това? Нямаме проблем с частта от договора, където пише да строим железопътна линия, магистрали, да развиваме туризма, но сме готови да предоговорим онази част, която е обидна и я чувстваме като асимилаторска”, каза Мицкоски.

Според него “същността на българите не е да бъде изграждана инфраструктура, а да приватизират македонизма, да го свържат с българската идентичност и да кажат, че македонизмът е част от българската идентичност, а тези хора, които сега живеят на тези 25 000 квадратни километра, са едни нови северномакедонци, които са се появили в резултат на някакво политическо споразумение”, разви тезата си Мицкоски.

По думите му неговият личен Рубикон по отношение на българските искания отдавна е преминат, но по отношение на държавния Рубикон трябва да има повече гъвкавост, защото Република Северна Македония “не е извън по-голямата система, наречена Европа и международна общност”.

Мицкоски припомни, че е призовал за протести също при откриването на клуб “Иван Михайлов” в Битоля и на клуб “Цар Борис Трети” в Охрид, но изрази учудване, че “никой от международната общност не се обяви срещу това, че се промотират фашисти”. Проблемът е системен, в правителството, каза той и повтори тезата си, че трябва да има предсрочни избори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено