Открийте ни и в

Вашите пари

Ако икономиката се забави още повече, какво означава това за недвижимите имоти?

След рецесия винаги идва спад на лихвите

публикувано

на

Ако икономиката се забави още повече, какво означава това за недвижимите имоти?

След 2009 г. нищо не всява повече страх в сърцата на купувачите и продавачите от думата „рецесия“.

Въпреки че никой не знае точно какво крие бъдещето, едно нещо завинаги ще остане същото: хората винаги ще имат нужда от място, което да наричат дом, както и такива, на които ще им се налага да продадат дома си по ред причини, като например появата на повече деца в семейството и нужда от по-голям дом или пък децата вече са напуснали бащиния дом и той вече е излишен, търсейки по-малък за останалото семейство. Не на последно място са бракове, разводи, преместване на нова работа на друго географско място, загуба на близки, нужда от пари за инвестиране в бизнес, както и влагане на средства за закупуване на имоти с цел бизнес, както и много други житейски обрати, който статистически се случват в живота на човек на всеки 5-8 години. Пазарът никога не е и няма да замре напълно, докато има хора, който да имат нужда от покрив.

Според скорошно проучване все повече и повече американци са загрижени от възможна рецесия. Тези опасения бяха потвърдени, когато Федералният резерв се срещна и потвърди, че е силно ангажиран с намаляването на инфлацията. И за да направят това, те ще използват своите инструменти и влияние, за да забавят икономиката.

Всичко това поражда много страхове и въпроси относно това как може да повлияе на живота ни, работата ни и бизнеса като цяло. И едно притеснение, което много американци имат, е: как това ще се отрази на жилищния пазар? Знаем как икономическото забавяне е повлияло на цените на жилищата в миналото, но как би могло това следващо забавяне да повлияе на недвижимите имоти и разходите за финансиране на дом в бъдещето?

Според ипотечните специалисти: „Исторически, по време на период на рецесия,

лихвените проценти се покачват

в началото на рецесията. Но за да се излезе от рецесията, лихвените проценти се намаляват, за да се стимулира икономиката да върви напред.“

Ето данните в подкрепа на това. Ако погледнете назад към всяка рецесия до началото на 80-те години на миналия век, ето какво се случи с ипотечните лихви през тези времена (вижте графиката по-долу):

Ако икономиката се забави още повече, какво означава това за недвижимите имоти?

Ако икономиката се забави още повече, какво означава това за недвижимите имоти?

Както показва графиката, в исторически план всеки път, когато икономиката се е забавяла, лихвите по ипотечните кредити са намалявали. Fortune.com помага да се обясни тенденцията по следния начин:

„През последните пет рецесии лихвите по ипотечните кредити са паднали средно с 1,8 процентни пункта от пика, наблюдаван по време на рецесията, до самото й дъно. И в много случаи те са продължавали да падат след факта, тъй като отнема известно време, за да се обърнат нещата, дори когато рецесията технически приключи.“

И докато историята невинаги се повтаря, можем да се поучим от нея. Въпреки че забавянето на икономиката трябва да се случи, за да помогне за намаляване на инфлацията, това невинаги е било

лошо нещо за жилищния пазар

Обикновено това означава, че разходите за финансиране на дом са намалели и това е добре.

В заключение, както вече споменах по-горе, никой няма „кристалната топка“, за да ни каже какво точно крие бъдещето, но вие можете да вземете правилното решение за вас самите си според това в кой етап от живота си се намирате. Най-доброто за вас е да работите с доверен професионалист по недвижими имоти, за да получите експертни съвети за това какво се случва на жилищния пазар и какво означава това за вашите бъдещи финансови цели, било то за продажба или покупка на дом.


Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено