Китай експериментира по най-варварски начин с членове на мюсюлманското малцинство уйгури, подобно на нацистите от първата половина на 20 век, предупреждават активисти за правата на човек. На затворените в комунистическите „преобразователни лагери“ са давани мистериозни хапчета, правя им инжекции с неизвестни субстанции и дори им отстраняват органи на живо. Освен с уйгурите същото се случва и с политическите затворници.

Подобни нехуманни експерименти са правели и нацистките лекари в лагерите на смъртта.

По оценки на западни наблюдатели между един и два милиона души от северозападната провинция Ксинян са били въдворени в съоръженият за задържане по време на кампанията на Пекин за потискане на вълненията на уйгурите, подобно на начина, по който нацистите са пълнели концентрационните лагери.

Според "Амнести интернешънъл" има свидетелства за затворници, с които са провеждани експерименти против волята им. Невъзможно е да се направи проверка на място, защото Китай е параноична тоталитарна държава и държи всичко секретно.

Ако твърденията за нечовешките експерименти бъдат потвърдени, това ще е фрапиращо нарушаване на международните закони, които отчасти бяха написани именно заради нацистките престъпления.

Засега организацията за човешки права разполага само с шокиращите показания на избягали от Китай хора, които говорят за странни инжекции и източване на кръв. Лекарите обяснявали, е това е ваксина или криели какво има в спринцовките. Някой получавали по 10-15 инжекции на ден. След някои инжекции „ваксинираните“ изглеждали щастливи, а след други като пияни.

Затворниците получавали и някакви сини хапчета веднъж на две-три седмици. Някои били карани да пият препарати, от които се чувствали отпаднали и им се повръщало.

Една жена изпила такова „лекарство“ и й прилошало, а пазачите гледали как повръща. Тя и други били събличани голи веднъж седмично, карали ги да покриват лицата си и пазачите ги обливали заедно с килиите им с някакъв дезинфектант.

Свидетелка от уйгурското малцинство, била в такъв лагер, е споделила пред израелското списание „Хаарец“, че има давали хапчета и им правели инжекции, като обяснявали, че това е превенция срещу болести. Сестрите обаче я предупредили тайно, че това са опасни лекарства е не трябва да ги взема. Хапчетата били с различен цвят. От някои цикълът на жените спирал, а мъжете ставали стерилни.

Най-големите ужаси обаче съобщава независимото лондонско издание China Tribunal , според което „хиляди невинни хора са били убити, като телата им били отваряни на живо, за да им вземат органи като бъбреци, черен дроб, сърца, очна роговица, бели дробове и кожа, които били превръщани в стока за продажба.В светлината на тези разкрития някои британски специалисти призоваха към бойкот на китайските изследвания в областта на трансплантацията.