Открийте ни и в

Български истории

Актьорът Валентин Танев: Отстоявай свободата си, колкото и висока да е цената

Турнето на „Женитба по обяви“ ще мине през Чикаго, Монреал, Торонто, Сан Франциско/Сан Матео, Сиатъл, Лас Вегас, Ванкувър, Нейпълс и Бостън. Повече инфо в линка

публикувано

на

Албена Колева, Тончо Токмакчиев и Валентин Танев са тримата герои в спектакъла „Женитба по обяви“ на хърватския текстописец Миро Гавран. Но Танев е и режисьор на пиесата.

Героите им са самотни и емоционални хора, които се впускат в едно приключение, пълно с абсурдни и крайни ситуации. В тях всеки може да познае приятел, близък човек или себе си. Защото всеки търси своята половинка и понякога пътят е дълъг.

За Валентин Танев „Женитба по обяви“ е една невероятна комедия. Чрез нея се разкрива съдбата на трима самотни хора, решили

чрез обяви да намерят своята половинка в живота

ТУРНЕТО В ДАТИ

Кое прави една комедия сериозна? Оказва се, че това е глобалната тема за самотата. „Това не значи, че няма комични и драматични моменти. Ситуацията в пиесата „Женитба по обяви“ е крайна, но това не пречи на смеха. Публиката ще се забавлява и учи от поведението на героите, готови на всичко, за да не са сами“, сподели режисьорът на постановката Валентин Танев.

Актьорът Валентин Танев: Отстоявай свободата си, колкото и висока да е цената

Актьорът Валентин Танев: Отстоявай свободата си, колкото и висока да е цената

„Едни самотни хора търсят близък човек в живота си, в процеса на това търсене изпадат в крайни абсурдни и комични ситуации. Цялата тази вихрушка от ситуации, от образи, които се налага да изиграят двамата мъже в тази пиеса, търсенето на жената, която иска да намери човека до себе си, мисля, че се получи доста крайна

и забавна, и тъжна

и лирична постановка“, споделя още актьорът.

За Валентин Танев „Женитба по обяви“ е седмото представление като режисьор. „Това не е било моя мечта, по-скоро колегите ме убедиха да го направя“, казва Танев. А актьорските си превъплъщения не може да преброи дори самият той.

„Женитба по обяви“ прави в рамките на един месец, и то на сцената на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас.

„Женитба по обяви“ е една сериозна ситуационна комедия. Героите може да са смешни, тъжни, объркани

но никога неискрени

Ситуациите, в които попадат, а и те самите създават, са нелепи, абсурдни и крайни. В тези хора можеш да познаеш приятеля си, непознатия от улицата, дори и самия себе си“, поясни Танев.

Валентин Танев е роден на 21 октомври 1957 г. в гр. Завет, Разградско. Когато е на 6, семейството му се преселва в Търговище, където бъдещият актьор живее до 19-годишен. През 1984 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян с асистент Тодор Колев. В „Женитба за обяви“ си партнира с дъщеря му – Албена Колева.

Зад гърба си има към 70 роли в театъра и от 1999 г. до днес се е снимал в над 25 наши и чужди филмови продукции, повечето станали хитови заглавия.

Какъв е Валентин Танев като режисьор? Актьорът отговаря така:

„Сигурно е ужасно човек да ме гледа отстрани. Много съм емоционален, аз живея с това, което става на сцената. Не мога да стоя спокойно, защото

се вживявам в героите

Но започнах да разбирам, че режисурата е отвратителна професия, защото ти носиш отговорност за много неща.

Както моят учител Азарян казваше, светла му памет, режисурата е все едно да буташ една композиция с вагони сам. Това е много тежко бреме и понякога си изпускаш нервите, което не е хубаво. А иначе аз не мога да гледам това, което съм създал, много ми е трудно. Гледам да стоя някъде отстрани, защото режисьорът трябва да е критичен. Не мога по пионерски да се радвам на това, което съм направил“.

Актьорът Валентин Танев: Отстоявай свободата си, колкото и висока да е цената

„Театърът е много чувствителен и към най-малката нестабилност, към всички промени. Публиката ще се върне тогава, когато няма пандемия и когато има стабилност в държавата“, сподели актьорът. По думите му държавата е хвърлена в хаос и пред политиците стои задачата да я стабилизират.

„Смехът не убива,

убиват песимизмът и безразличието

Трагикомичните образи са по-богати, но и по-трудни за игра. Те са най-близко до реалния живот, в който трагедията и комедията вървят ръка за ръка, може би с това ме привличат. Радвам се, че зрителят усеща точно нашите актьорски послания, че се замисля над тях. Значи си вършим добре работата“, добавя актьорът.

„Забелязвам, че въпреки ниската покупателна способност на хората в повечето градове от страната, те ходят все повече и повече на театър. Залите при гастролите ни винаги са пълни, което ни дава увереност, че всички наши усилия са си стрували. Забелязвам и че голяма част от публиката са млади хора и тийнейджъри“, категоричен е любимият на поколения българи актьор.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено