Открийте ни и в

Български истории

Александра, българката от Виена, която облече Младенеца

публикувано

на

Костюмът, дизайнът на който е творение на Александра. Снимка: Личен архив

Александра Харизанова е само на 16 години, а вече е автор на костюма на виенския Christkind. Това е Младенецът Христос, централен герой на коледните тържества в австрийската столица и фигура, която в католическия свят замества Дядо Коледа.

Александра учи във виенското училище за мода Хетцендорф, което тази година беше избрано, за да създаде облеклото на Christkind.

Александра Харизанова

„Имахме само една седмица за идеи, концепции и дизайн“, разказа Алекс пред BG VOICE. В този срок всеки от съучениците й представил портфолио, но накрая избрали нейния дизайн. Така въпреки краткия срок, българското момиче се справило блестящо и

накрая триумфира с успеха

Но това не е краят, следват още предизвикателства, преди костюмът да бъде готов – уточняване на дизайна, работа с шивачка и довършване на още много детайли, които помагат за крайния резултат.

Така от средата на ноември до 26 декември Младенецът Христос, облечен в костюма на българското момиче, ще разказва коледни приказки и ще раздава подаръци на площада във Виена, където всяка година по това време преминават милиони виенчани и туристи от цял свят.

Тази година в ролята на Младенеца ще е 23-годишната студентка Таня, а костюмът, създаден от Алекс, ще се ползва поне няколко години.

Александра е родена и живее във Виена, но майка й и баща й са българи, а самата тя общува свободно на български. Сега Алекс живее с майка си в Австрия, но всяка година пътува за България при баща си и при баба си.

„Голяма част от моята фамилия живее в България. Когато бях дете,

често ходех на българското море

което е страхотно“, спомня си момичето. Тя споделя, че й е много интересна историята на България. „Харесвам и много от българските градове. Например Пловдив, с малките стари магазинчета…“, казва Алекс.

Макар и да не е живяла в България, тя знае български, защото като малка ходила няколко години на българско училище, където се научила да пише и да чете. С майка си и с баща си също говорела само на български като дете вкъщи, но в детската градина общувала само на немски.

Българката споделя, че това не е било трудност за нея, защото лесно се справя с езиците. „Дори научих и английски, когато бях горе-долу на 5 години“, разказа Алекс.

Българският й помага при общуването, когато се връща в България. В страната на родителите си тя има и приятели, с някои от които поддържа контакти и се виждат през лятото в България.

Пътят на Алекс към модата започва от… музикалното училище. Там българското момиче обичало часовете по рисувате и по ръчен труд.

„След четири години в това училище реших, че много ми харесва да шия, да рисувам, да мога да бъда креативна“, сподели българката. В музикалното училище разбрала и че обича да работи с цветове и с различни материали, затова се насочила към модата. Кандидатствала в няколко модни училища, приели я в две от тях, а тя в крайна сметка избрала Хетцендорф.

Освен с успеха на костюма за Младенеца, Алекс може да се похвали и с други – например спечелен проект за

дизайн на шапка за готвачи

Тя не спира да работи и над различни други дизайни, включително и за състезание за шапки в Лондон, както и върху такива за модното шоу на училището в края на годината. Дизайните за шоуто са и онези, които най-много си харесва.

А те със сигурност няма да са последните, защото плановете за бъдещето на младата българка отново са насочени към модата. Тя смята, след като завърши училището Хетцендорф, да се подготви за университет или колеж по мода, костюмен дизайн или графичен дизайн във Виена или в чужбина – Лондон, Антверпен…

И отсега си знае посоката – дизайн на костюми за филми и театър. Може би не е далече времето, в което ще започне да облича и Холивуд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА