Открийте ни и в

СВЯТ

Алжир – между еуфорията и съмнения

публикувано

на

Хората тънат в догадки какво се крие зад отлагането на изборите

Алжир се намира между еуфорията и съмненията. Хората там тънат в догадки относно отлагането на президентските избори, първоначално насрочени за април, което фактически удължава мандата на президента Абделазиз Бутефлика, станал мишена на протести, безпрецедентни за 20-годишното му управление.

В понеделник президентът заяви, че няма да се бори за пети мандат, за което настояваха милионите демонстранти, но увери, че ще остане на поста си до изборите, отложени за неизвестна още дата. Така той удължи четвъртия си мандат, заради което според опозиционери демонстрациите може да продължат.

“Той отмени президентските избори,

но остава на власт

последната хитрина на Бутефлика”, писа в заглавие на първа страница влиятелният всекидневник “Уатан”.

Според Али Бенфлис, бивш премиер на Бутефлика, минал в опозиция, “удължаването на четвъртия мандат е нападение срещу конституцията от страна на неконституционните сили (по-специално един от братята и специален съветник на президента, смятан за същинския държавен глава)”.

Тези сили “превзеха центровете за вземане на решения”, заяви в разпространен чрез интернет видеоклип Бенфлис, създал през 2014 г. партията “Авангард на свободата”.

Изявлението на държавния глава в обръщение към нацията, публикувано от официалната информационна агенция, първоначално бе приветствано с неспирно натискане на клаксони в центъра на Алжир, откъдето се изтегли полицията, внушително присъствала в района през деня.

Радостта обаче постепенно отстъпи място на съмнения, когато алжирците се задълбочиха в подробностите на плана, предложен от Бутефлика, чиито пълномощия изтичат на 28 април.

“Отначало подскочих от радост, щом чух първите съобщения по телевизията, но после разбрах неща, от които

ме побиват тръпки

пише на страницата си във фейсбук Латифа Бен, пенсионирана преподавателка.

“Приятели, ПОБЕДАААААААААА”, пише в началото на поста си Акли Урад, строителен инженер. После обаче се сепва: “Всъщност е замислил тази хитрина, за да получи още една година и да организира превъплъщаването на мафиотската власт. Бдете! Бдете!”

Сайтът Те Ес А също призовава към бдителност. “Алжирците трябва да проявят бдителност, за да не им отнемат красивата и пълна с радост революция, която започва да буди възхита в света”, пише той.

Бившият дипломат и министър на културата (1998-1999) Абделазиз Рахаби заявява в туитър, че “президентът Бутефлика се подиграва с народа. (…) Упоритият му стремеж да остане на власт ще тласне страната в незнайна посока, опасен е за стабилността на държавата и единството на страната.”

Социалните мрежи са изпъстрени с призиви за участие в “шествие за твърдост и сплотяване” на 15 март.

Друго послание гласи: “Стига са мамили народа, среща на 15 март” – за поредната четвърта петъчна демонстрация.

Пети мандат няма да има”

и “няма да има президентски избори на 18 април”, заяви президентът, ден след като се завърна в Алжир от Швейцария, където бе прекарал две седмици в болница, официално за “медицински прегледи”.

Следващите президентски избори “ще се състоят като продължение на инклузивната и независима национална конференция (…), представителна за алжирското общество”, която “ще трябва да положи усилия, за да приключи своя мандат до края на 2019 г.”, продължи държавният лидер.

Тази конференция ще определи дата за бъдещите президентски избори, “в които няма в никакъв случай да бъда сред кандидатите”, увери той.

Като се ангажира “да предаде президентските функции и прерогативи на приемника, който бъде свободно избран от алжирския народ”, Бутефлика отправя сигнал, че ще остане държавен глава и след изтичането на сегашния му мандат на 28 април 2019 г., докато избирателите не посочат нов президент.

Никакъв текст – нито конституцията, нито някой закон, бе споменат в посланието, с което Бутефлика отложи вота. Според специалиста по конституционно право Фатиха Бенабу, преподавател в Алжирския университет, “липсва законово основание за

отлагане на изборите

В случай на политическа криза алжирската конституция е отчасти неефективна.”

Франция “приветства” решението на алжирския президент, като “изрази надежда, че ще може бързо да се задейства нова динамика, способна да отговори на дълбоките стремежи на алжирския народ”.

Междувременно Бутефлика уволни непопулярния премиер Ахмед Уяхия и сложи на мястото му вътрешния министър Нуредин Бедуи.

В понеделник вечерта на Бедуи бе възложено да състави ново правителство. В помощ му бе отреден вицепремиер, какъвто се назначава за пръв път от 2012 г. насам – Рамтан Ламамра, заслужил дипломат, уважаван в чужбина, който получава отново и портфейла на външен министър, какъвто бе от 2013 до 2017 г.

С изявлението от 10 февруари, че ще се включи в президентската надпревара, Бутефлика сложи край на неколкомесечна неяснота, но отприщи

протести, незапомнени от 1999 г.

откакто бе избран за пръв път начело на държавата.

82-годишният Абделазиз Бутефлика е претърпял инсулт, чиито последици му попречиха да говори на живо пред алжирците от 2013 г. насам и разредиха публичните му появи.

В петък човешка вълна заля за трета седмица поред улиците на Алжир и големите градове от страната; с всяка седмица прииждаха нови и нови участници въпреки опитите на правителството да успокои нещата.

СВЯТ

Може ли Иран да победи САЩ?

публикувано

на

от

Говорителят на иранското външно министерство обяви самоуверено, че Иран ще отблъсне всеки опит за нападение от страна на САЩ: “Няма да допуснем нарушаване на иранските граници и ще се противопоставим решително на всяка американска заплаха”, казва Абас Мусауи.

Той направи това изявление само часове след като американският президент Доналд Тръмп отмени в последната минута военен удар срещу Иран.

На пръв поглед една война срещу Иран

не би трябвало да е кой знае какво предизвикателство

за Вашингтон: САЩ имат 44 пъти по-голям брутен социален продукт от този на Иран, отделят 70 пъти повече средства за отбрана, броят на техните бойни самолети надвишава 15 пъти този на техния потенциален противник, се посочва в анализ на Дойче веле. Да не говорим, че бойната авиация на Иран е прекалено остаряла: тя се състои предимно от стари модели американско, китайско и съветско производство. Закупените някога от САЩ самолети F-14 например са още от времето отпреди Ислямската революция от 1979 година. Същото важи и за военноморските сили на Иран. Продължаващите вече 40 години санкции си казват думата.

В същото време обаче Иран притежава мощен арсенал от ракети с прецизно насочване, крилати ракети и бойни дронове. Дори и само заради тях една война срещу Иран може да се превърне в огромно предизвикателство за САЩ. В случай на война Техеран навярно ще ги използва не само срещу американски военни цели, а и срещу граждански обекти в региона – например срещу корабите, преминаващи през Ормузкия проток. “С този боен арсенал Иран би могъл да застраши корабоплаването в Персийския и Оманския залив, както и в Каспийско море. Например чрез използването на подводници, интелигентни торпеда, радиоуправляеми или закотвени мини, както и противокорабни ракети, разположени на сушата, на острови или на кораби”, пише военният експерт Теодор Карасик. Бойният арсенал на Техеран се допълва още от дистанционно задвижвани лодки, бързоходни катери, подводни торпеда и безпилотни бойни самолети. С тях могат да се атакуват танкери, пристанища и офшорни съоръжения. Ефективността на такива нападения може да се повиши значително с използването на отряди от камикадзета.

Техеран би могъл да използва тези оръжия и групирано, а с помощта на касетъчни бомби – да извади от строя и части от противниковата противовъздушна отбрана. А новите методи за водене на електронна война биха позволили на Иран да поразява също командните и комуникационните центрове на врага, както и неговите разузнавателни средства, допълва Карасик. С подобни средства Иран би могъл поне отчасти и поне за определено време

да блокира глобалния транспорт на петрол

Една пета от всички произвеждани в света количества от тази суровина се транспортират през Ормузкия проток. Ако тесният морски проток между Иран и Арабския полуостров се окаже несигурен за корабоплаване, това ще се усети много сериозно не само в САЩ, но и в редица други страни по света. Съответно голям ще е тогава и натискът над САЩ бързо да прекратят военните действия, или изобщо да не ги започват.

Освен това не е ясно как би изглеждала една евентуална американска победа над Иран: дали ще е достатъчно само да бъдат унищожени иранските бойни самолети и кораби, което не би затруднило особено американците. С това обаче те не биха постигнали кой знае какво, защото Техеран все още ще разполага със значителна част от своя ракетен арсенал, който навярно ще използва за поразяването на “меки” цели.

Тогава САЩ ще се видят принудени да навлязат и по суша, за какъвто сценарий обаче иранската армия се готви от години. Иран ще заложи на т.нар. мозаечна отбранителна стратегия и на воденето на партизанска война. „Това би изложило на многобройни заплахи всеки завоевателен поход към столицата Техеран и би осуетило потенциалната окупация на страната, се казва в изследване на корпорацията RAND.

Освен това Иран е наясно, че САЩ ще се опитат на всяка цена да избегнат започването на сухопътна офанзива”, се посочва в анализ на частната компания 5 Stones intelligenc, която консултира и американското правителство. В анализа се казва още, че широкомащабни военни офанзиви – като тези в Ирак или Афганистан – вече не са по силите на западните държави най-малкото заради високите разходи за тях.

Извън границите на страната Иран би могъл също така да мобилизира различни милиции, които го подкрепят. Да припомним например включването на бойци от ливанската организация „Хизбула“ във войната в Сирия. Да не говорим, че някои групировки в структурите на „Ал Кайда“ поддържат близки контакти с Техеран. Така например за някои джихадистки акции на „Ал Кайда“ се знае, че са били планирани и финансирани именно от Иран, допълват от 5 Stones intelligence. А за това, че Иран залага на воденето на асиметрична война, говорят красноречиво и изявления от рода на: “Врагът не трябва да знае какво може да очаква от нас.”

Продължете по-нататък

СВЯТ

Бомби на дронове – новите оръжия на руските войници

публикувано

на

от

Дронове с бомби на бойното поле! На това ще разчитат руските войници в операциите си занапред. Малките безпилотни летателни апарати (БЛА) вече са проучени от руските експерти като възможно оръжие, разработва се и система за справяне с новата заплаха.  Руското Министерство на отбраната има намерение да оборудва с мини-БЛА по един взвод в сухопътните войски, военновъздушните сили, морската пехота и спецназ. И както стана ясно, те ще се използват не само за разузнаване, но и за поразяване на цели с миниатюрни бомби.

До няколко години куадрокоптери – малки дронове с четири мотора – ще са на разположение в дивизии на сухопътните войски и военновъздушните сили, а освен това ще се използват и от пехотинци и специалните части. Експерти отбелязват, че в близкото бъдеще малките безпилотни летателни апарати ще се превърнат в

изключително ефективни оръжия

Характерът на част от военните действия в Близкия изток е това, което вероятно е довело до нововъведението. Именно в Сирия руските военни сили се сблъскват с масовото използване на безпилотни летателни апарати срещу себе си.

Бунтовниците в страната ги сглобяват от компоненти, поръчани онлайн, и ги използват както за разузнаване, така и за миниране на терени и дори бомбени нападения.

Първите образци от новия апарат вече са били получени от 58-а общовойскова армия (Владикавказ). Спрямо резултатите от анализа на тяхната употреба дроновете ще бъде “доизпипани” от производителя и ще бъдат изпратени първо в отряди от въздушните сили и специалните части, а впоследствие и сред сухопътните войски. Очаква се руските ВВС да се сдобият с куадрокоптерите по-късно през тази година.

Първоначално дроновете ще бъдат използвани за разузнаване. Според военни източници след време те ще получат и нападателни възможности, тъй като специално за тях

се разработват миниатюрни бомби

Традиционните куадрокоптери са устройства с четири мотора, които могат да вдигнат тежест не по-голяма от 1 кг, пише webcafe. Това ще е достатъчно за осколочна граната или малко експлозивно устройство. По-тежките мини-БЛА, които са с шест или осем мотора, могат да пренасят по-големи товари – до 20 кг. За момента обаче не са ясни характеристиките на куадрокоптерите, които руската армия планира да използва, и какъв товар ще могат да пренасят.

Според военния експерт Антон Лавров вече са правени експерименти с добавен гранатомет, огнехвъргачка и спускане на амуниции. Дори малките БЛА, които не могат да носят тежък товар, ще са от полза, защото могат да се използват за разузнаване и са по-подходящи от големите си събратя, когато става дума за проучване на градски терени.

Използването на дронове в бойни действия е нещо, с което армиите по света вече са се сблъсквали. Милиции в Сирия и Ирак през последните години опитват да използват малки дронове като военно оръжие, на които руската армия е лепнала прякора “джихад авиация”. Няколко десетки танкове и бойни машини в Сирия са повредени именно от такива летящи апарати, екипирани с импровизирани бомби.

Най-известният случай за използване на импровизирани дронове с бомби е от началото на 2018 г. Тогава за пръв път в историята е използвана тактиката на

масово нападение с дронове

срещу руски военни сили в Сирия.

Над 10 подобни летателни апарата, напълнени с експлозиви, са изпратени срещу базите в Хмеймим и Тартус. Руската противовъздушна отбрана се справя с част от дроновете, а другите са изведени извън строя.

Подобни нападения са базирани на надеждата, че защитните системи няма да имат достатъчно време да засекат и да свалят всички въздушни цели и така поне един БЛА ще може да пробие защитите и да нанесе щети.

А с оглед на ниската цена на дроновете дори едно успешно попадение може да “изплати” цялото начинание.

Продължете по-нататък

СВЯТ

5 години след свалянето на малайзийския самолет в Украйна – какво знаем?

публикувано

на

Днес се навършват пет години от свалянето на малайзийския пътнически самолет с ракета над Източна Украйна – трагедия, коствала живота на 298 души.

На 17 юли  “Боинг” на авиокомпания Малейжа еърлайнс, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше поразен над зоната на конфликта между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти.
По-голямата част от отломките на самолета бяха открити близо до украинското село Грабове. Части от тела и отломки от самолета обаче бяха разпръснати в радиус от километри.

В дните след драмата лидери от цял свят осъдиха свалянето на малайзийския “Боинг”. Тогавашният украински президент Петро Порошенко каза, че

Cтава дума за “терористичен акт”.

Барак Обама, по онова време президент на САЩ, заяви, че самолетът е бил поразен от ракета, изстреляна от зоната, контролирана от проруските сепаратисти, и това е станало “заради подкрепата на Русия”.

Няколко дни след трагедията ЕС прие тежки икономически санкции срещу Русия, насочени срещу енергетиката, отбраната и финансите. Холандия и Австралия, която загуби при свалянето на самолета 38 свои граждани, обвиниха открито през май 2018 г. Русия, че е отговорна за катастрофата и получиха в тази насока подкрепа от НАТО и ЕС. Москва отрича да е замесена и прехвърля вината на Киев. Миналия месец страните от ЕС засилиха натиска над Русия, като я призоваха “да сътрудничи напълно” на разследването и удължиха санкциите срещу нея.

В първи доклад, от септември 2014 г., международните следователи, ръководени от Холандия, казаха, че самолетът е бил “надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост”. През август 2015 г. те идентифицираха елементи, които вероятно са били част от ракетна система земя-въздух “Бук”, с каквато разполагат Москва и Киев. През септември 2016 г. следователите казаха, че са “получили” неоспорими доказателства, за да установят, че с

Самолетът е бил свален от ракета “Бук”, пристигнала от Русия.

През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила самолета, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

На 19 юни тази година следователите обявиха, че са идентифицирали

Четирима заподозрени

които ще бъдат съдени от холандската прокуратура за убийство. Това са руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, и украинецът Леонид Харченко – високопоставени кадри на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Те са обвинени, че са ескортирали системата “Бук” и че са причинили разбиването на самолета. Процесът срещу тях ще започне на 9 март 2020 г. в съд в Схипхол, близо до летището, откъдето потегли разбилият се самолет. Малко вероятно е заподозрените да присъстват на делото. Русия и Украйна не екстрадират своите граждани, съдени в чужбина. Те може да бъдат съдени задочно. Следователите не изключват в бъдеще да бъде заведено дело и срещу други заподозрени. Те издирват членовете на екипажа за управление на системата “Бук” и хора, които са били брънка от веригата на руското командване.

Близките на загиналите при разбиването на самолета отделно поискаха от Европейския съд за правата на човека да “признае отговорността на Москва” за катастрофата.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено