Открийте ни и в

Новини

Американската икономика добави 1,4 млн. работни места, безработица падна до 8,4%

Повече от 22 милиона работни места са загубени от март заради COVID-19

bgvoice

публикувано

на

На вратата на магазин Target в Uniontown, Пенсилвания, виси плакат за търсене на помощ.

Икономиката добави около 1,4 милиона работни места през миналия месец, отразявайки бавно връщане към растежа на пазара на труда, според данни, публикувани в петък от Бюрото по трудова статистика.

Нивото на безработица е спаднало до едноцифрени цифри за първи път от началото на пандемията от 10,2 процента на 8,4 процента, показва месечният доклад. Преди задушаващото отражение на коронавируса върху икономиката, процентът беше 3,5%, най-ниският от пет десетилетия.

Данните август показват пълно с препятствия възстановяване на икономиката, повече от 22 милиона работни места са загубени от март, с юли е 1,76 милиона печалби и добавяне на 4,8 милиона позиции през юни.

„Имахме три огромни месеца печалби от работа, но досега възстановихме по-малко от половината от загубите през март и април“, каза Дан Норт, старши икономист в Euler Hermes North America. „Печалбите досега вероятно са били най-лесните за получаване, когато бизнесите се отвориха и върнаха служителите си.“

Отчетът за ведомостите е първият, издаден след изтичането на Закона за ГРИЖИТЕ – заедно със своите 600 долара допълнителни седмични обезщетения за безработица. Законодателите продължават да обсъждат фините точки на по-нататъшния пакет за фискална помощ за коронавируса, като някои републиканци изразяват загриженост, че „щедрата“ стипендия за безработица действа възпиращо за онези, които иначе биха се опитали да се върнат към работата си.

Федералният резерв отбеляза в най-новите си данни за икономическите условия, че предприятията, които се преназначават, намират, че „наличието на дневни грижи, както и несигурността през предстоящата учебна година и ползите от безработица“ са основните фактори, възпрепятстващи назначаването.

881 000 души са подали молби за първи път обезщетения за безработица миналата седмица. Въпреки че това е по-малко от пика на пандемия от почти 7 милиона, това все още показва повишено ниво далеч над предходното средно 200 000 искания на седмица.

Съобщенията за съкращения се увеличиха през последните дни, тъй като авиокомпаниите предупреждават за десетки хиляди съкращения, тъй като правителствената помощ изтича, а средствата по Програмата за защита на заплатите намаляват за много собственици на бизнес. United Airlines заяви в сряда, че се очаква да освободи повече от 16 000 работници. Ford съкращава за 1400 работници и настоява за ранно пенсиониране, а производителят на електронни цигари Juul освобождава половината от 2200 служители.

Във вторник Министерството на труда излезе с прогноза, че темповете на заетост през следващото десетилетие ще се забавят значително, прогнозирайки, че само 6 милиона нови работни места ще бъдат отворени в периода 2020-2029. Този темп на растеж не включва въздействието от коронавируса, но отбелязва, че вирусът вероятно ще създаде „нови структурни промени в икономиката“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Съпругата на Навални: Обезпокоена съм за здравето на мъжа си

Опозиционерът вече тежи 76 килограма

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални, който се намира в наказателна колония, заяви днес, че е обезпокоена за здравето на мъжа си, който е болен и е обявил и гладна стачка.

Юлия Навална заяви това, след като е видяла съпруга си в наказателната колония.

В Инстаграм тя разказа, че е успяла да го посети и да говори с него по телефона, като двамата са били разделени през стъкло.

„Той си е все така в добро настроение и с чувство за хумор, но говори трудно и от време на време затваряше телефона, за да се изтегне на близката маса и да си почине“, разказва Юлия.

„Знам, че той няма да се предаде, но след тази визита, се притеснявам още повече за него“, допълва тя.

Според нея затворническата администрация продължава да отказва достъп на лекар до Навални, който вече тежи 76 килограма, тоест с 9 килограма по-малко, отколкото в началото на гладната стачка.

Навални я обяви, за да протестира срещу условията си на задържане и обвини затворническата администрация, че му е отказала достъп до лекар.

Той страда, според адвокатите му, от дискова херния

Заради влошено състояние Навални бе преместен за известно време в болничната част на наказателната колония, но после бе върнат от нея. Навални е бил в диспансера от 5 до 9 април. На 9 април във връзка с подобряване на здравословното му състояние осъденият е бил прехвърлен обратно в отряда в наказателната колония.

По данни от службата за изтърпяване на наказанията, медицинските изследвания не са потвърдили Навални да е болен от туберкулоза или да е заразен с коронавирус.

Лекарски консилиум оценил състоянието на Навални като задоволително.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Издирва се: Илиана Христова е в неизвестност повече от седмица

Жената изчезнала след скандал вкъщи.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

52-годишна жена е в неизвестност повече от седмица, а майка й и сестра й не спират да я издирват, но от нея до момента няма никаква следа.

Илиана Христова от Кнежа не е взела дори личната си карта. Според близките й няма и пари у себе си.

„Дойде във вторник на обяд, беше спокойна. Нямаше никакви признаци да се е случило нещо лошо. Следобед си тръгна и оттогава нищо не знам. Внукът ми каза, че тя се е прибрала и се е скарала с мъжа й, той й казал да се връща при мен. Дъщеря ми е излязла, но не е идвала при мен. От тогава я няма”, разказа Радка Ангелова, майка на изчезналата жена, пред NOVA.

„Аз знам, че сестра ми и съпругът й имаха скандали постоянно. Стигало се и до побой. В сряда следобед племенника ми се обади и я търсеше при мен. Попитах го какво е станало и той каза, че майка му я няма от вторник вечерта. Зетят ми обясни, че е имало скандал, тя го е ударила с хляб, а той й е ударил шамар и е излязла”, каза Детелина Венциславова, сестра на изчезналата.

Съпругът на жената отказа да застане пред камера и обясни, че очаква полицията да си свърши работата.

„Провеждаме редица издирвателни мероприятия. Проверени са множество адреси. Към момента няма следа”, каза инспектор Калин Добрев, началник на РУ – Кнежа към ОД на МВР – Плевен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Експерт по прилагане на сила от полицията: Действията на Шовин бяха „основателни“

Показанията му са в противоречие с мнението на експерта по прилагане на сила, повикан от обвинението.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На фона на брожения и сблъсъци заради нов случай на застрелян чернокож, в Минеаполис продължава процесът за смъртта на Джордж Флойд, в който подсъдим е полицаят Дерек Шовин, за когото обвинението твърди, че е причинил смъртния случай. След като повечето експерти досега посочиха, че той е прекалил с употребата на сила при ареста на Флойд, днес полицейският експерт по прилагане на сила Бари Брод, извикан като свидетел, окачестви действията на Шовин като „основателни“. Той обаче допълни при кръстосания разпит, че полицаят е трябвало да се дава сметка кога Флойд е спрял да окозва съпротива

“Смятам, че Дерек Шовин основателно е действал с цел и преценка, следващи политиката на Полицейския департамент на Минесота, както и настоящия стандарт за прилагане на закона и във взаимодействието си с г-н Флойд“ – заяви Брод.

Запитан от обвинителя дали действията на Шовин са употреба на смъртоносна сила, той отговори, че не са, но впоследствие при кръстосания разрит все пак допусна, че биха могли да бъдат.

Треньорката на Дерек Шовин: "Не ги учим в полицията да действат така" (СНИМКИ)

„Ще ви дам пример, който използвах навремето, когато преподавах в академичните си часове. Служителите реагират на ситуация на домашно насилие, а заподозреният все още е там и се бие с тях, бие се с полицаите и служителите са оправдани ако използват електрошок, за да преодолеят неподчинението на този човек. Те пращат в безсъзнание индивида и той пада на земята, удря си главата и умира. Това не е инцидент със смъртоносна сила, това е инцидент на случайна смърт и от моя гледна точка бих искал да видя дали заподозреният се е съпротивлявал и дали се е държал разумно“ – каза Брод.

Показанията му са в противоречие с мнението на експерта по прилагане на сила, повикан от обвинението, Сет Стаутън, според когото комбинацията от поставяне в легнало положение и натиск върху врата е „безсмислена, ексцесивна и против всякаква приемлива полицейска практика“.

Когато на Брод бе показана снимка на Шовин, коленичил върху врата на Флойд и той бе запитан дали това може да бъде употреба на излишна сила, той заяви:

„Би могло да бъде“.

Ден 2 от процеса срещу Шовин: Свидетел се обадил на 911, защото "осъзнах, че съм свидетел на убийство"

Той се съгласи още, че прилагането на сила върху нечий врат в легнало положение може да засили опасността от смърт чрез задушаване, както и че повишената опасност от задушаване при поставяне на някого в положение легнал по очи при укротяване е познат риск.

Свидетелят е бивш полицейски служител и е експерт в областта на прилагане на сила. Ръководи консултантска фирма. Той призна, че му се плаща за работата по делото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Майката на Ружа излезе на светло. Ще възражда OneCoin

Майката на криптокралицата Ружа Игнатова и брат й Константин, Веска Игнатова, излезе от сянката им и даде заявка да застане...

Затвори