Открийте ни и в

Новини

Американската икономика добави 1,4 млн. работни места, безработица падна до 8,4%

Повече от 22 милиона работни места са загубени от март заради COVID-19

bgvoice

публикувано

на

На вратата на магазин Target в Uniontown, Пенсилвания, виси плакат за търсене на помощ.

Икономиката добави около 1,4 милиона работни места през миналия месец, отразявайки бавно връщане към растежа на пазара на труда, според данни, публикувани в петък от Бюрото по трудова статистика.

Нивото на безработица е спаднало до едноцифрени цифри за първи път от началото на пандемията от 10,2 процента на 8,4 процента, показва месечният доклад. Преди задушаващото отражение на коронавируса върху икономиката, процентът беше 3,5%, най-ниският от пет десетилетия.

Данните август показват пълно с препятствия възстановяване на икономиката, повече от 22 милиона работни места са загубени от март, с юли е 1,76 милиона печалби и добавяне на 4,8 милиона позиции през юни.

„Имахме три огромни месеца печалби от работа, но досега възстановихме по-малко от половината от загубите през март и април“, каза Дан Норт, старши икономист в Euler Hermes North America. „Печалбите досега вероятно са били най-лесните за получаване, когато бизнесите се отвориха и върнаха служителите си.“

Отчетът за ведомостите е първият, издаден след изтичането на Закона за ГРИЖИТЕ – заедно със своите 600 долара допълнителни седмични обезщетения за безработица. Законодателите продължават да обсъждат фините точки на по-нататъшния пакет за фискална помощ за коронавируса, като някои републиканци изразяват загриженост, че „щедрата“ стипендия за безработица действа възпиращо за онези, които иначе биха се опитали да се върнат към работата си.

Федералният резерв отбеляза в най-новите си данни за икономическите условия, че предприятията, които се преназначават, намират, че „наличието на дневни грижи, както и несигурността през предстоящата учебна година и ползите от безработица“ са основните фактори, възпрепятстващи назначаването.

881 000 души са подали молби за първи път обезщетения за безработица миналата седмица. Въпреки че това е по-малко от пика на пандемия от почти 7 милиона, това все още показва повишено ниво далеч над предходното средно 200 000 искания на седмица.

Съобщенията за съкращения се увеличиха през последните дни, тъй като авиокомпаниите предупреждават за десетки хиляди съкращения, тъй като правителствената помощ изтича, а средствата по Програмата за защита на заплатите намаляват за много собственици на бизнес. United Airlines заяви в сряда, че се очаква да освободи повече от 16 000 работници. Ford съкращава за 1400 работници и настоява за ранно пенсиониране, а производителят на електронни цигари Juul освобождава половината от 2200 служители.

Във вторник Министерството на труда излезе с прогноза, че темповете на заетост през следващото десетилетие ще се забавят значително, прогнозирайки, че само 6 милиона нови работни места ще бъдат отворени в периода 2020-2029. Този темп на растеж не включва въздействието от коронавируса, но отбелязва, че вирусът вероятно ще създаде „нови структурни промени в икономиката“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Лъчезар Томов: До 1700 новозаразени на ден около 17 август в България

Нe ce cпaзвaт мeрки пoчти никъдe, в момента 10 души заразяват между 15 и 18 души

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Движим ce пo-бързo oт прoгнoзaтa ми. Тoзи вируc e рaзличнo живoтнo – oцeнкитe вaрирaт мeжду 5-10, т.e. eдин чoвeк дa зaрaзи 5-10 души.

Тoвa зaяви мaтeмaтикът Лъчeзaр Тoмoв прeд bTV.

Възмoжнo e дa нaдминeм рeкoрдитe oт нaд 3500 души нa дeн. Нe мoгa дa кaжa кoлкo, зaщoтo нямaмe дaнни, пoяcни Тoмoв.

Cпoрeд нeгo oбaчe cъc cигурнocт щe нaдминeм рeкoрдитe пo хocпитaлизирaни, зaщoтo Дeлтa кoрoнaвируcът e пo-зaрaзeн.

В мoмeнтa 10 души зaрaзявaт мeжду 15 и 18 души cпoрeд рaзлични изчиcлeния. Oчaквaм дo 1700 души oкoлo 17 aвгуcт, нo нe ce знae кoгa щe минe пикът и щe пoчнe зaглъхвaнe.

Или ocтaвямe нeщaтa, или взeмaмe крути мeрки – aкo oбaчe ocтaвим нeщaтa тaкa, щe имa мнoгo пoвeчe жeртви, cмятa мaтeмaтикът.

Прeди 2-3 ceдмици трябвaшe дa имa oгрaничaвaнe нa гoлeми cъбития, в Швeция зaбрaнихa cъбирaния нaд 8 души.

Нe ce cпaзвaт мeрки пoчти никъдe, лoшoтo e, чe изглeждa вируcът ce прeдaвa пo-лecнo и нa oткритo, кaзa Тoмoв. Трябвa дa ce връщaт в училищe oт 15 ceптeмври caмo вaкcинирaнитe, cмятa тoй.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

В Индия се появи „армия“ от редки жълти жаби

По време на брачния сезон мъжките екземпляри придобиват необичайния лимонов оттенък

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Очевидци са заснели „армия“ от редки жълти жаби в индийския щат Матхия Прадеш.

Земноводните с яркожълт цвят са в размножителен период и се тълпят в големи локви.

Уловените в кадър създания са индийски жаби-бикове и обикновено имат стандартен сиво-кафяв цвят.

По време на брачния сезон, който продължава от юли до август, мъжките екземпляри придобиват необичайния лимонов оттенък.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

На 4 август 1921 г. е предаден първият текст през Атлантическия океан чрез безжична телеграфия

Методът е използван почти изключително от европейските новинарски медии през 30-те и 40-те години на миналия век

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Факсимиле беше излъчено по Атлантическия океан с помощта на Белинографа, изобретен от Едуард Белин, на 4 август 1921 г.

За първи път това, което днес се нарича „факс“, е изпратено през Атлантическия океан чрез безжична телеграфия. Съобщение, написано от CV Van Anda, главен редактор на The New York Times, е изпратено от Анаполис, Мериленд, до Малмезон, Франция, където са лабораториите на изобретателя Едуард Белин (роден на 5 март 1876 г.- починал на 4 март 1963 г.).

Предаването е направено от устройството, наречено Belinograf, което известно време се използва в Европа за предаване на ръкописни съобщения и снимки.

„Bélinographe“ е система, способна да изпраща фотографски изображения дистанционно чрез телеграфни и телефонни мрежи. Изработен е през 1907 г. от Белин. През 1913 г. той разработва преносим белинограф за използване от репортери. През 1914 г. снимка на президента Пуанкаре, откриващ панаирната изложба в Лион, е предадена чрез „белинограма“ чрез телефонна система.

През 1921 г. процесът е подобрен, така че да може да се изпраща по радио. Оригиналният документ, увит във въртящ се цилиндър, е сканиран от лъч светлина, отразен върху фотоелектрическа клетка, за да преобразува получените вариации на интензитета в електрически сигнали, предавани по радио или телефонни проводници.

Изображението е получено за седем минути от Belinographer със седалище в Malmaison, Франция, и е потвърдено от Едуард Белин. Копието, получено от инструмента, имало два малки дефекта: денят на месеца липсва и първият инициал на подписа е слабо видим. Съобщението обаче било напълно ясно и възпроизвеждането на почерка – точно.

Така полученото изображение демонстрира, че снимките могат да бъдат сканирани за предаване.

„Ню Йорк таймс“ пише на следващия ден, 5 август 1921 г., „Факсимилето на съобщение, изпратено от Ню Йорк, се получава за седем минути в Париж“. Това надхвърля разстоянието от 600 километра, на което са изпратени сканирани снимки до Европа, достигайки над 5000 километра наведнъж.

Целта на изобретението се разкрива от изявлението на д-р Белин, когато при получаването на изображението отвъд Атлантическия океан „е напълно възможно да се изпрати цяла отпечатана страница от вестник за приблизително същото време!“.

Оборудването му е въведено във Великобритания през 1928 г. Използвано е почти изключително от европейските новинарски медии през 30-те и 40-те години на миналия век, когато терминът „Белино“ влезе в обща употреба за всички видове предаване на изображения.

Той е заложен в произхода на факс машината и фотокопирната машина, чийто принцип на действие е идентичен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Майката на Ружа излезе на светло. Ще възражда OneCoin

Майката на криптокралицата Ружа Игнатова и брат й Константин, Веска Игнатова, излезе от сянката им и даде заявка да застане...

Затвори