Открийте ни и в

Новини

Американските производители на чесън печелят от търговската война

публикувано

на

За разлика от повечето други американски фермери, производителите на чесън печелят от търговската война с Китай и приветстват най-новите икономически атаки на президента Доналд Тръмп.

Продажбите на калифорнийски чесън се увеличават

след десетилетия на отстъпление пред евтиния китайски внос. Очаква се продажбите да се вдигнат още, тъй като китайският чесън се облага с повишени мита, а няма изгледи за край на търговската война.
„В един идеален свят, бихме се радвали митата да останат завинаги“, казва Кен Кристофър, изпълнителен вицепрезидент на семейната компания Christopher Ranch, която е най-големият от трите оцелели промишлени предприятия за отглеждане на чесън в САЩ.

Докато множество фермери страдат от търговската война, тъй като са силно зависими от износа за Китай, производителите на чесън в САЩ печелят, тъй като разчитат най-вече на вътрешния пазар. Митата за китайския чесън бяха вдигнати от 10 % до 25 % на 9 май, когато Вашингтон вдигна тарифите за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара и попари надеждите, че скоро може да бъде сключено американско-китайско търговско споразумение.

Фермерите, произвеждащи соя в американския Среден запад, наблюдават как силозите им се пълнят с непродадена продукция, след като водещият им клиент Китай спря да купува. Същевременно продажбите на чесън на Christopher Ranch са нараснали с 15 % през последното тримесечие на 2018 година, след като през септември САЩ наложиха мита от 10 % за вноса на китайски чесън.

Собственикът на Christopher Ranch (вдясно), сн.: Фейсбук

Тръмп нареди да бъдат въведени още по-високи тарифи по-рано този месец, след като търговските преговори се провалиха, когато Китай се отдръпна по редица въпроси, жизнено важни за представителите на американските власти.

Ескалацията на търговския конфликт

настъпи само няколко седмици преди прибирането на реколтата на чесън в САЩ. „Моментът не би могъл да бъде по-добър за нас. Очакваме силно увеличаване на търсенето на калифорнийски чесън през идните седмици“, казва 33-годишният Кристофър.

Предприемачът, чието стопанство има 5900 акра с чеснови полета в Гилрой, Калифорния, пътува до столицата Вашингтон миналия юли, за да призове администрацията на Тръмп да включи чесъна в списъка на вносни стоки, които ще бъдат обложени с мита. Лобирайки за митата, Кристофър следва стъпките на дядо си, който се бори за въвеждането на антидъмпингови мита от 400 % за китайския чесън през 90-те години на миналия век. „Разбираме, че от по-широка гледна точка, търговската война не отговаря по най-добрия начин на интересите на САЩ. Тъй като обаче митата се налагат така или иначе, трябва да сме сигурни, че чесънът ще бъде част от уравнението“, допълва производителят.

Не всички са привърженици на митата за чесъна. 

Докато Кристофър говори в полза на митата пред Комисията за международна търговия на САЩ, ръководителите на McCormick & Company, една от водещите световни компании за подправки, се обявяват против тях.

McCormick посочва, че рецептите й разчитат най-вече на китайския чесън, който според компанията се различава от продукта, отглеждан в САЩ.
„Те не са взаимнозаменяеми. Също като виното, мястото на произход има значение и съвкупността от почвено-климатични фактори и особените характеристики на местността има значение“, отбелязва главният изпълнителен директор на компанията Лорънс Кързиъс.

Освен разликата във вкуса, калифорнийският чесън традиционно се продава на много по-високи цени от китайския. Сега продуктът се продава за около 60 долара за кашон от 30 фунта (около 14 кг – бел. ред.) на едро, според Кристофър.

До неотдавна китайският чесън се търгуваше за 20 долара на кашон

но цената скочи до 40 долара и вероятно в бъдеще ще продължи да се покачва, допълва той.

Новите печалби, на които американските производители на чесън се радват благодарение на митата, са изключение в селскостопанския сектор на САЩ.

Китай миналата година отвърна на митата на Тръмп с мита за вноса на американски стоки, сред които соя, царевица и свинско месо.
Доходите на фермите в американските щати от Средния запад и Средния юг са продължили да спадат през първото тримесечие на 2019 година, според изследване на банковия сектор, оповестено по-рано този месец от регионалните банки на федералния резерв.

Тръмп обеща да предостави допълнителни

20 милиарда долара помощи за американските фермери

засегнати от продължителния спор, след като организации като American Soybean Association критикуваха неуспеха да бъде постигнато споразумение. Това се добавя към 12-те милиарда долара, които администрацията обеща миналата година, за да компенсира фермерите за загубите им от търговската война.

Конфликтът накара множество фермери от Западното крайбрежие отчаяно да търсят алтернативни пазари, специализирани в отглеждането на определени селскостопански продукти като ядки и череши, след като Китай ги обложи с големи мита и това ги оскъпи твърде много, за да се продават на китайския пазар.

Според Джейми Йохансън, който отглежда маслини и е президент на калифорнийска фермерска организация, представляваща 36 000 членове, произвеждащи 400 вида насаждения, администрацията на Тръмп е поставила калифорнийските фермери в центъра на митническите войни, водени с четири от петте основни пазара на производителите от щата, включително и Китай.  „Не съм чул някой от нашите членове да е спечелил от сегашната търговска война и от митата“, отбелязва той.

Новини

Обявяват имената за стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене”

публикувано

на

от

Министерството на енергетиката ще обяви днес на пресконференция във ведомството имената на компаниите, които кандидатстват за стратегически инвеститори в АЕЦ “Белене”. Срокът за подаване на заявления за участие в конкурса изтече в понеделник.

До момента единствено руската държавна компания Росатом е обявила, че е подала документи. Неофициално другите участници са Корейската хидроядрена корпорация, Китайската ядрена корпорация CNNC и българско дружество.

Американската компания Дженерал Електрик и френската Фраматом кандидатстват за доставчик на част от оборудването. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че при всички случаи ще се съобрази с Росатом в преговорите, защото именно Москва е доставчик на вече купените два ядрени реактора за Белене.

Продължете по-нататък

Новини

Утре: Обявяват промени в правило за часовете на пътя за шофьори на камиони (HOS)

публикувано

на

Администрацията за безопасност при тежкотоварните превозвачи в Америка (FMCSA) е на път да промени правилата за максимално допустимите часове на пътя (Hours on Service – HOS).

Предложените промени, които ще бъдат официално обявени утре, включват възможност за

Разделяне на задължителната почивка от 10 часа на няколко пъти

Шофьорите на тирове ще могат да почиват веднъж 7 последователни часа без да могат да карат, т.е. трябва да са в задната част на кабината (sleeper berth). Вторият път те ще могат да отдъхнат в рамките на 3 часа. В този период може да се брои и времето за дейности, извън шофирането (off duty hours). Също така кратката почивка няма да се брои към следващите 14 часа.

Задължителната 30-минутна почивка след осмия час

вече ще се взима след осмия час от сядането зад волана, не от започването на курса, как то беше досега. Това ще дава на водачите повече гъвкавост при смятането на общите часове за деня и седмицата.

Друга промяна е въвеждане на разрешение за

Увеличаване с два часа на максимално допустимите часове зад волана за деня, ако времето е лошо

Освен това ще има увеличение на разрешените часове на пътя за деня при превозвачите на къси разстояния (увеличение с два часа). Също така те ще могат да се движат в по-голям радиус – 150 мили, а не както беше досега в рамките на 100 мили.

FMCSA заговори за промени в правилата за часовете на пътя още миналата година по това време. През март експерти от администрацията внесоха предложения за промени в закона в бюджетната комисията в Белия дом. След това имаше много съвместни срещи с превозвачи, браншови организации и експерти по безопасност

След като сегашните предложения за промени се обявят утре, ще бъдат вписани в регистъра на администрацията и ще има

Публично изслушване

по въпроса. Обикновено изслушването протича поне в няколко сесии. Предвижда се те да се  проведат в рамките на 45 дни. Могат да участват както инспектори на FMSA и DOT (министерството на транспорта), големи транспортни компании, сдружения на превозвачите, други участници в бранша като производители или дистрибутори на електронни устройства за регистриране на часовете на пътя (ELDs), така и самите шофьори.

Следващото публично изслушване е в края на август

в Далас. Датата е 24-ти август. Началният час  – 5 следобед, а адреса Kay Bailey Hutchison Convention Center (650 S. Griffin Street, Dallas, TX 75202. Изслушването е част от редовните изложения Great American Trucking Show. Ако не искате да присъствате на място и да плащате за регистрация,

Можете да зададете въпросите си или да коментирате

по време на живото излъчване на сесията в страницата на FMSA. Въпросите се задават по имейл на ListeningSession@dot.gov

Продължете по-нататък

Новини

ЕГН на българка от Ню Йорк изчезна от регистрите

публикувано

на

Емма Тахмизиян

ЕГН не е само да си знаем на колко години сме. То е и индикация, че сме български граждани. Имаме го като даденост за цял живот и не мислим, че може да ни се отнеме. Оказа се обаче, че ако сте извън страната дълго време, може и да попаднете в ситуация, която изглежда като заличаване на този номер от официалните регистри. Такъв е случаят на професор Емма Тамизиян, която от години живее в Ню Йорк.

Родена в Пловдив на 13 декември 1957 г., Тахмизиян отрано показва големия си талант и печели престижни конкурси за пиано. През 1985-а, преди падането на комунистическия режим, на един от конкурсите

е поканена да остане в Съединените щати

Решава да не се върне в България, изнася концерти и специализира в „Джулиард“, а междувременно се омъжва.

Връща се в Родината си за концерти два пъти – през 1995-а и през 2002-ра. Наскоро се върнала пак и вместо третият път да й донесе щастие, й носи само неприятности. Тахмизиян планирала да поднови българските си документи, но открива нещо смущаващо – когато изписва ЕГН-то си, не открива своето име.

„Когато се напише моето ЕГН, излиза празно поле. Просто съм заличена. Не съм се отказвала, не съм получила никаква кореспонденция, в която да се каже, че вече не съм българска гражданка. Това е нещо ужасяващо все пак в личния живот на един човек“, казва пред БНР пианистката.

От общината в Пловдив съветват Емма да подаде молба в Министерството на правосъдието, където да установят гражданството й. Междувременно от регионалното министерство отговарят, че на Емма Тахмизиян е издадено ЕГН, което е вписано в т. нар. лични регистрационни картони още през 80-те години. След това обаче този запис

не е пренесен в информационните масиви

 Т.е. тя не е вписана в електронния регистър, т. нар. Националната база данни на населението. Вероятната причина, която се посочва, е, че процесът за създаване на информационните масиви е бил продължителен и бавен заради техническите възможности през миналия век.

Вероятно трайното пребиваване на пианистката в чужбина и липсата на каквито и да е контакти с българската администрация е причината тя да не бъде вписана в информационните масиви. Това твърдят още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. Емма Тахмизиян споделя, че според нея има нещо незаконно, ако гражданинът не е бил информиран. За щастие тя може да бъде вписана в регистрите. Единният й граждански номер се съхранява на хартия. След като от правосъдното министерство установят българското й гражданство, тя може да бъде в вписана и в електронния регистър. И ще може да получи български документи.

 

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама