Открийте ни и в

Крими в САЩ

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на банкови карти

Крадците от банкомати напуснаха Европа, насочиха се към САЩ

публикувано

на

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на кредитни карти

Крадците, които източват кредитни карти, напуснаха Европа и се насочиха към САЩ и Индия. Това казаха за BG VOICE от МВР. Вътрешното ведомство изхожда от факта, че за последната година и половина са постъпили над 20 искания от страна на САЩ за правна помощ, свързана със скиминг банди. Това ще рече, че е имало поне 20 случая на българи, заподозрени за източване на банкомати. За разлика от исканията от страни от Европа, които са едва няколко.

Правното искане понякога е само за информация, но има и за издирвани лица, които са избягали от Америка и се крият в България.

Причината за пренасочването на бандите, които допреди няколко години се подвизаваха в Европа, е

нивото на защита на дебитните и кредитните карти

„В повечето европейски страни е въведена EMV технология. Платежните карти са оборудвани с един вид миникомпютър и картата се проверява всеки път за автентичност, когато се използва. Така тя не може да бъде клонирана. Един вид тази технология прави картата уникална“, обясниха от МВР.

Мистерия с тресавище: Ни вест, ни кост от Палчо Техниката. Само джипът му е открит

Базираното във Франкфурт сдружение за банкова сигурност Euro Kartensysteme потвърждава данните на силовото ведомство. За изминалата година от там са установили рекордно ниско ниво на щети, нанесени от източване на чужди карти.

За първата половина на 2021-а са отчетени откраднати едва 293 хил. евро, което е най-ниският възможен праг за последните години. Само за сравнение, предходната година, която също е била със сравнителен

спад на злоупотребите, се записва с 668 хил. евро

През 2020 г. като цяло Euro Kartensysteme са регистрирали 152 манипулации на банкоматите в цялата страна, като щетите възлязоха на около 1,06 милиона евро. За сравнение: През 2013 г. сумата е била 11,3 милиона евро, през 2012 и 2011-а дори по 34 милиона евро.

Немските власти подозират основно български и румънски групи.

Ударил я с налъм, удушил я с филипинска техника: Кой уби красивата графиня Алберика?

„Българските скимаджии са едни от най-добрите в света. Най-често именно по линия на тези престъпления получаваме молби за помощ от партньорските служби. Имаме и за трафик на дрога и трафик на хора, но те общо взето са свързани. Изкараните от скимиране пари често се изпират в скъпи придобивки или се влагат в друг нелегален бизнес“, обясняват още от МВР.

Общи данни за източените от българите в САЩ пари липсват. За последната година обаче според документи, изпратени до българските служби, само една банда се разследва за 180 000 долара, няколко по-малки организации пък са

успели да си докарат още близо 800 000 долара

Така общата сметка само за последната година стига 1 млн. долара. Други групи пък вече са разбити или все още се разследват и те не попадат в статистиката.

В сводките обаче все още фигурират вече осъдени българи, които дори са си излежали наказанията. Преди малко повече от 10 години в затвора беше пратен 32-годишният тогава Иво Дамянов, който успял да открадне общо 400 000 долара. Той живеел в Тръмп Тауър, въпреки че нямал никакъв официален доход. Иво е осъден на 6 години затвор, които е излежал.


Роден рекордьор точи $56 млн. в Нюарк

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на кредитни карти

Български рекордьор е успял да източи общо 56 млн. долара от банкомати. През 2013 година Ваньо Минков беше изправен пред съда в Нюарк. Той получи 4 години затвор, но за неплатени данъци.

Българинът беше обвинен, че е откраднал лични данни на физически лица от кредитни и дебитни карти, и така е нанесъл щети за близо 56 милиона долара. 30 години затвор е максималното наказание само по първото от общо четирите обвинения срещу Минков – заговор за извършване на измама. Глобата за това е един милион долара или пък еднократният или двукратен размер на щетите, нанесени от действията на българина – съответно – 56 000 000 или 112 000 000 долара. 10 години затвор са предвидени още за заговор срещу правителството на САЩ, като глобата там отделно е 250 000 долара. 15 години се полагат за Минков по третото обвинение – заговор за измама с документи за самоличност и защитена информация, и още 5 г. зад решетките се сумират с останалите наказания по отделните престъпления заради измама с помощта на компютър. Минков обаче се размина с далеч по-малко наказание.


ФБР търси българин, той се крие в Колумбия

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на кредитни карти

ФБР е по петите на Даниел Данчев, познат в ъндърграунда като Дани Германеца, за източване на колосални суми от банкови карти на територията на САЩ.

Българинът стоял начело на строго йерархична група, въоръжена с последен писък на технологиите за скимиране на банкови карти. Според неофициални данни само за 6 месеца бандата успяла да изтегли незаконно над 180 000 долара. Очакванията на криминалистите са до дни да получат искане за екстрадиция на Дани Германеца. Мярката обаче трябва да мине през съда, който да разреши или откаже евентуалното изпращане на Даниел Данчев пред щатското правосъдие. В момента обаче се съобщава, че той е в Колумбия, където има съпруга.

По оперативни данни около Дани Германеца гравитират над 100 човека, които точат ударно пари от банкомати на четири континента. Схемата им на работа била изключително добре организирана. Скиминг устройствата се изработвали в село, близо до София, както и във Варна. От там устройствата се изпращали по света. В Европа се пренасяли от български шофьори на камиони и рейсове до Германия, Франция, Италия и Испания.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено