Открийте ни и в

САЩ

Американски компании с бизнес в Русия предупредиха Байдън да внимава със санкциите

Търговска група помоли Белия дом да обмисли възможността компаниите да продължат да изпълняват ангажиментите си

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Президентът Джо Байдън заплаши да наложи опустошителни санкции на Русия, ако лидерът Владимир Путин нахлуе в Украйна, но някои големи компании и бизнес групи настояват Белия дом и законодателите да бъдат предпазливи.

Търговска група, представляваща Chevron, General Electric и други големи американски корпорации, които правят бизнес в Русия, помоли Белия дом да обмисли възможността компаниите да продължат да изпълняват ангажиментите си и да преценят кои продукти ще включат, докато обмислят всякакви санкции.

В същото време големите енергийни компании настояват Конгреса да ограничи техния обхват и времеви рамки.

Администрацията на Байдън и Конгресът трябва да “определят подробностите, в случай че трябва да изпълнят заплахата от санкции”, каза Джейк Колвин, президент на Националния съвет за външна търговия, пред Ройтерс в понеделник.

„Тези подробности трябва да включват разглеждане на безопасни пристанища или периоди на спиране, за да позволят на компаниите да изпълнят съществуващите договори и задължения, както и отделяне на животоспасяващи лекарства и други хуманитарни продукти, съответстващи на дългогодишната политика на САЩ“, каза Колвин.

Америка с послание към Русия: Изтеглете войските от украинската граница или ще последват тежки санкции

Енергийните компании също се обърнаха директно към американските законодатели, за да настояват за период на „охлаждане“ или „затихване“, така че активите им да не бъдат конфискувани, ако не са в състояние да изпълнят бизнес споразуменията в Русия, каза за Ройтерс сътрудник на Конгреса.

Американският петролен институт, най-голямата американска лобистка организация за сондажи за нефт и газ, обсъди санкциите срещу Русия с офисите на Конгреса.

„Санкциите трябва да бъдат възможно най-целенасочени, за да ограничат потенциалната вреда за конкурентоспособността на американските компании“, каза говорител на API.

Санкциите за износ обикновено се въвеждат поетапно, като се дава време на компаниите да прекратят съществуващия си бизнес или да осигурят пристигане на доставките, каза Уилям Райнш, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ. Но в този случай санкциите вероятно ще бъдат приложени внезапно, в разгара на криза, което ще направи по-труден за осигуряване период на „прекратяване“, каза той.

В миналото Министерството на финансите на САЩ е предоставило някои мерки за смекчаване на финансовите санкции, като например предоставяне на лицензи, защитаващи подателите на хуманитарна помощ и потоци от лични парични преводи към Афганистан въпреки санкциите срещу управляващите талибани.

Служител на Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира подобни мерки по отношение на потенциални санкции срещу Русия, но добави: „Готови сме да донесем сериозни разходи за руската икономика, като същевременно сведем до минимум нежеланите преливания“.

Петролните компании усетиха последиците от санкциите на САЩ за някои от по-скъпите сондажни операции на Русия в продължение на години, след като Путин нахлу в Крим през 2014 г.

Мерките принудиха Exxon Mobil (XOM.N) да напусне руската част на Арктика и да сложи край на сътрудничеството на компанията с руската държавна петролна компания Роснефт, с която тя подписа сделка за 3,2 милиарда долара през 2011 г. за развитие на региона.

Exxon твърди, че санкциите, които забавиха работата по голямо откритие в Карско море над Арктическия кръг, несправедливо наказаха американски компании, като същевременно позволиха на чуждестранни компании да работят в страната, един от най-големите производители на петрол в света.

Байдън обмисля персонални санкции за Путин

Санкциите от 2014 г. удариха най-лесните цели в руските високотехнологични проекти за проучване на нефт и газ в Арктика, сибирски шисти и дълбоко море. Новите санкции биха могли да бъдат по-широки, но и трудни за изпълнение, без да навредят на западните компании.

Една възможна мярка за “безопасно пристанище” може да защити компаниите от правна отговорност за нарушения на санкциите, ако бъдат изпълнени определени условия, каза Райнш, като например показване, че пратка е отишла в санкционираната страна без разрешение, може би от трета страна.

Търговията със стоки и услуги на САЩ с Русия възлиза на приблизително 34,9 милиарда долара през 2019 г., според офиса на търговския представител на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА