Открийте ни и в

Коронавирусът

Американски семейства изморени от онлайн обучението: “Изтощително е”

Според проучване на Ройтерс виртуалните часове са показали по-ниско качество на усвояване на материала

публикувано

на

сн. АП/БТА

Мередит Каблик седи до петгодишния си син Питър в дома им в Чевърли, щата Мериленд, след като той се е свързал с видеоплатформата “Зуум”. Това е първата му седмица на детска градина към училище с преподаване на френски.

Както и при хиляди родители в САЩ тази седмица виртуалните часове на детето й се наблюдават от училищен сътрудник, докато тя работи на пълен работен ден. Като в много училища в цялата страна учебните занятия в това предградие на Вашингтон, окръг Колумбия, бяха възобновени онлайн, за да се избегне рискът от заразяване с Ковид-19.

Първите дни цареше хаос, казва Каблик, която има две деца. Синът й и неговите 17 съученици, много от които не знаели как да заглушат микрофона си по време на видеочасовете, се мъчели да се съсредоточат върху онова, което говори учителят им на чужд език на фона на шум от лаещи кучета и каращи се родители.

“На моменти е смешно, но в други се чудиш как изобщо ще се кара по този начин. Как ще живеем така? Изтощително е”, казва Каблик.

Както се очакваше новата учебна година започна с известно връщане към нормалното за американските семейства, след като пандемията преобърна ежедневието им и до голяма степен провали втория срок. Но разпространението на коронавируса и през лятото породи национален дебат дали да се поднови присъственото обучение.

Държавните училища в Лос Анджелис и Чикаго преминаха изцяло към обучение онлайн, а Ню Йорк отложи началото на занятията и избра смесен подход – и присъствени, и дистанционни уроци. Това стана след протест на учители срещу плана за връщане в училище, който според тях не гарантира безопасност.

Здравни експерти предупредиха да не се отварят учебни заведения на места с висока степен на предаване на Ковид-19. Присъственото обучение обаче има положителен психологически ефект, който при виртуалното липсва, и е важно за децата, които разчитат на училищния стол, каза миналия месец пред журналисти директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи.

Според проучване на Ройтерс виртуалните часове са показали по-ниско качество на усвояване на материала.

Макар онлайн часовете да протичат по-гладко от хаотичното струпване на уроци през март, училищата продължават да се борят с блокажи в уебпорталите, учениците се затрудняват да изпращат домашните си, а родителите полагат неистови усилия да задържат вниманието на децата си върху уроците, докато самите те работят, както показаха интервюта с родители и учители тази седмица.

Този период е особени труден за самотните работещи родители и родителите на деца със специални потребности.
Кимбърли Брадшоу Арчиболд, пиар специалист, е избрала да остави двете си деца да учат у дома, въпреки че училището им в Рамзи, Ню Джърси, миналата седмица възобнови работа.

Четиригодишната й дъщеричка Габриел и 8-годишният й син Итън, който е със синдрома на Даун, се нуждаят от сериозни грижи и контрол. Тази седмица, когато съпругът й не бил вкъщи, й се наложило да снове между стаите, в който Итън и Габриел учели поотделно онлайн, и в същото време да участва в конферентен разговор по работа.

“Да изпълняваш едновременно ролята на двама учители и работеща майка, тоест да си трима души от понеделник до петък, е много трудно”, казва тя.

Бетани Рийд, самотна работеща майка от Пеория, Аризона, казва, че 10-годишният й син Коуди се затруднява да изпраща домашните си по интернет.

“Виждаш на какъв какъв стрес е подложен, какво разочарование изпитва, а той никога не е бил дете, което се тревожи за училище”, отбелязва тя.

Някои родители и учители обаче казват, че първите дни на виртуалното училище тази есен са протекли обнадеждаващо добре в сравнение с миналия срок.

Фин Фрейман, преподавател по английски на осмокласници в Ню Йорк, вече има нова нагласа, след като се е мъчил да помага на учениците да се справят с учебния материал онлайн през пролетта.

“Учителите определено свикват с мисълта, че това не е временно помощно средство, докато се върнем в училище, а нещо, което трябва да постига същите цели като обичайното училище”, казва той.

Посещаемостта на виртуални учебни часове през първата седмица беше по-голяма, отколкото през пролетта, посочват двама учители.

Някои ученици с емоционални и когнитивни проблеми изглежда се справят по-добре, когато са у дома, без разсейващите фактори в клас, казва Никол Дейли, преподавателка в гимназия за деца със специални нужди в Чикаго.

“За мен е голяма изненада колко силно децата искат да се върнат на училище и колко искат да учат”, отбелязва Дейли.

Технически засечки продължават да пречат на обучението.

В Остин, Тексас, Джейсън Джепсън казва, че той и жена му са се обаждали общо шест часа тази седмица на представители на кварталното училище, понеже 7-годишната им дъщеря Харпър не можела да се включи в учебните занятия онлайн.

Всяка от различните платформи за онлайн обучение на училището в някакъв момент се сриваше, казва работещият в сферата на рекламата Джепсън, който не вижда друг начин освен да помага, за да може дъщеря му да учи.

“Трябва да измисля как да пия повече кафе, да не си доспивам и въпреки това да бъда добър баща, тъй като това е единственият ми вариант. Нейното образование е най-важното”, обяснява той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено