Открийте ни и в

Коронавирусът

Американското правителство обеща безплатни ваксини срещу COVID-19 за всички

Първоначално предлагането на ваксини може да е ограничено, а акцентът ще бъде върху защитата на здравните работници, други важни служители и хората в уязвими групи

публикувано

на

сн. АП/БТА

Американското правителство разкри плановете си в сряда да направи ваксините срещу COVID-19 безплатни за всички американци.

В доклад пред Конгреса, федералните здравни агенции и Департаментът по отбраната очертаха сложни планове за кампанията по ваксиниране да започне поетапно в началото на януари или дори в края на тази година и да достигне всеки американски гражданин, който иска да си я постави. Пентагонът е включен в доставянето на ваксините, но здравните работници ще бъдат тези, които ще ги поставят.

Кампанията е „много по-мащабна и сложна от ваксинацията срещу сезонен грип или други досегашни ваксини“, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

За повечето ваксини хората ще се нуждаят от две дози с интервал от 21 до 28 дни. Ваксините с двойна доза ще трябва да идват от същия производител на лекарства. Може да има няколко ваксини от различни производители, одобрени и налични.

Ваксинацията на населението на САЩ няма да бъде спринт, а маратон. Първоначално предлагането на ваксини може да е ограничено, а акцентът ще бъде върху защитата на здравните работници, други важни служители и хората в уязвими групи. Националната медицинска академия работи по приоритети за първата фаза. Втора и трета фаза биха разширили ваксинацията в цялата страна.

Самата ваксина ще бъде безплатна и пациентите няма да бъдат таксувани, благодарение на милиарди долари финансиране от данъкоплатците, одобрено от Конгреса и разпределено от администрацията на Тръмп.

Щатите и местните общности ще трябва да изготвят точни планове за получаване и разпространение на местно ниво на ваксини, някои от които ще изискват специално съхранение като охлаждане или замразяване. Щатите и градовете имат един месец, за да представят планове.

Някои от основните компоненти на федералния план вече са обсъдени, но докладите от сряда се опитват да поставят ключовите подробности в цялостна рамка. Разпространението се случва под шапката на операция Warp Speed, подкрепена от Белия дом инициатива за готовност за милиони дози за изпращане, след като дадена ваксина бъде одобрена, което се очаква да бъде одобрение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата. Няколко ваксини са подложени на окончателни изпитания.

Но целият план е изправен пред обществен скептицизъм. Само около половината американци заявиха, че ще се ваксинират в анкета на Associated Press, направена през май. По-голямата част от тези, които не биха могли да се ваксинират, заявиха, че се притесняват за безопасността. За да защитят ефективно нацията от коронавируса, експертите казват, че над 70% от американците трябва или да бъдат ваксинирани, или да имат собствен имунитет срещу борбата с COVID-19.

В анкетата се поставят и въпроси за това дали правителството се опитва да ускори лечението и ваксините срещу COVID-19, за да помогне на шансовете за преизбиране на президента Доналд Тръмп. Преди Националната конференция на Републиканската партия през август FDA даде разрешение за лечение на пациенти с COVID-19 с плазма от хора, които са се възстановили, въпреки че някои правителствени учени не са убедени, че клиничните доказателства са достатъчно силни.

И миналата седмица беше съобщено, че Майкъл Капуто, политически назначен експерт от Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги, се опита да получи редакционен контрол върху седмична научна публикация от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Тъй като общественото доверие към основните здравни агенции пострада, служителите на администрацията на Тръмп бяха принудени да играят в защита.

„Ние работим в тясно сътрудничество с нашите щатски и местни партньори в областта на общественото здраве …, за да гарантираме, че американците могат да получат ваксината възможно най-скоро и да ваксинират с увереност“, заяви в изявление в сряда секретарят на HHS Алекс Азар. „Американците трябва да знаят, че процесът на разработване на ваксини се ръководи изцяло от науката и данните.“

Правителството обеща да започне да доставя ваксината срещу COVID-19 в рамките на един ден след одобряването й от регулационните органи, като планира ограничен брой дози от ваксината да бъдат достъпни в края на годината, предаде Ройтерс.

Представители на министерството на здравеопазването и на министерството на отбраната проведоха конферентен разговор с представители на медиите и предоставиха документи за плановете за разпределение на ваксината, които изпращат на щатските и местни здравни власти.

Федералното правителство ще разпределя ваксините за всеки щат въз основа на броя на населението в най-рисковите групи, които Центровете за контрол на заболяванията препоръчват да бъдат ваксинирани първи. Очаква се в тази група да влизат здравните служители.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Флорида вдига мерки срещу COVID-19: ресторантите отварят в пълен капацитет

Според губернатор ДеСантис фокусът върху възрастните и рисковите групи е много по-ефективен от затварянето на бизнеси

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив/БТА

Губеранторът на Флорида Рон ДеСантис  съобщи в петък, че щатът се движи към третата, финална фаза от плана си за възстановяване след пандемията.

ДеСантис направи съобщението само ден, след като говори на кръга маса, за това кои ограничения срещу коронавируса са били и кои не са били ефикасни през последните шест месеца. По време на тази дискусия, той заяви, че фокусът върху възрастните и рисковите групи е много по-ефективен от затварянето на бизнеси.

Губернаторът спомена ресторантите, намеквайки, че скоро ще вдигне ограниченията върху капацитета им и в петък направи този ход официално. Той също така приема мярка, която ще забрани на местните власти да ограничават капацитета на по-малко от 50%. В целия щат няма да има ограничения за капацитета. Фаза трета започва веднага, обяви губернаторът.
„Днес преминаваме към онова, което първоначално нарекохме фаза три и това, което ще означава за ресторантите, че няма да има ограничения от страна на Флорида и всъщност сме наясно и с необходимостта от бизнес сигурност. Имаше някои местни затваряния и други видове ограничения, така че заповедта, която подписвам днес, ще гарантира, че ресторантите ще работят и няма да позволи затваряне. Те могат да работят на минимум 50%, независимо от местните правила. И тогава, ако даден местен гражданин ограничи между 50 и 100 (процента), той трябва да предостави обосновката и трябва да посочи какви са разходите, свързани с това “, каза ДеСантис.
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Светът в надпревара за бързи тестове срещу COVID-19

Три държави обявиха за напредък в разработването на надежден бърз тест за откриване на коронавируса

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив/БТА

Бърз тест за COVID-19 показва 99 на сто диагностична чувствителност при първите изпитания, съобщи Ройтерс, като цитира учени от университета Оксфорд.

Първоначалните данни показват, че новосъздаденият тест ЛамПОРЕ е надеждна алтернатива на конвенционалната диагностика въз основа на полимеразна верижна реакция (PCR), обяви представител на здравните власти.

„Положителните клинични екземпляри идват от пациенти със симптоматична инфекция и при тях ЛамПОРЕ показва чувствителност от 99,1 на сто“, съобщиха от университета. Сред отрицателните клинични спесимени, при 153 от които са засечени други респираторни патогени, ЛамПОРЕ дава 99,6 на сто диагностична точност.

Германският концерн „Бош“ също се похвали, че е разработил уникална автоматизирана тест-система за новия коронавирус, която дава резултат след 39 минути, съобщи ТАСС.

„Тестът гарантира надежден резултат за 39 минути и към момента се счита за най-бързият тест за полимеразна верижна реакция в света“, се посочва в прессъобщение на концерна.

Приборът е предназначен за използване в мобилни центрове за проверка като например летища. Резултатът от теста може да се получи на мястото на провеждането му, подчертават от компанията-производител.

Новата тест-система е разработена от „Бош“ в сътрудничество с германската биотехнологична компания „Ер Биофарм“.

Японски учени пък разработиха апарат за ранен кръвен тест за диагностика на тежки случаи на COVID-19, като са изпратили 500 прототипа на устройството в различни градове на страната за изпробването му, съобщава Ройтерс.

Изследователите от Националния център за глобална здравна медицина издирвали 5 съставки в кръвта на 28 пациенти с Ковид-19. Ниските стойности на серума CCL17 се оказали предвестник на тежки форми на Ковид-19. Резултатите подсказали, че ранните тестове на серума могат да предскажат кои пациенти ще имат нужда от хоспитализация.

„Ако стойностите на CCL17 са под 100 пикограма на милилитър, това означава, че пациентът има нужда от настаняване в болница. Но ако показателите му са над 400 пикограма, заразеният може да си стои в хотела или у дома и да ходи на медицински преглед на всеки три дни“, изтъкна ръководителят на проучването Масая Сугияма.

Апаратите-прототипи, установени в различни градове на страната, дават резултатите за 20 минути. Те трябва да бъдат одобрени от регулаторния орган в Япония, и да получат лиценз за производство и експорт в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След 290 заразени за ден: връщат седмичните брифинги за коронавируса

Премиерът беше категоричен, че няма да се вдигат наново КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждането на нови ограничения

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Седмичните брифинги, на които да се предоставя актуална информация за епидемичната обстановка в България ще бъдат възобновени. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов, финансовият министър Кирил Ананиев, директорът на Столичната РЗИ, както и членовете на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев.

Брифингите ще са веднъж в седмицата и ще се правят с оглед на започващите сезонни и грипни вирусни инфекции.

Премиерът беше категоричен, че няма да се вдигат наново КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждането на нови ограничения. По думите му страни с по-строги мерки от тези у нас са с по-лоши показатели на заболеваемостта от коронавируса.

Според здравния министър страната ни продължава успешно да държи развитието на коронавируса под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. По думите му на национално ниво е осигурен необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

290 болни от коронавирус в България за ден. Ще продължи ли тенденцията на нарастване?

Финансовият министър Ананиев обясни, че е гарантирано изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората от първа линия в борбата с вируса. Ще бъде удължен срокът за получаване и разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, които ще имат право на подкрепата.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен беше Борисов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Ваксини
Полиция извади насила протестиращите от парламента (СНИМКИ)

Възрастна жена легна на бул. "Дондуков" в знак на протест"

Затвори