Открийте ни и в

САЩ

Американското разузнаване: Русия цели да навреди на Байдън, а Китай иска Тръмп да загуби

Москва „използва редица мерки, за да очерня преди всичко“ Байдън, казват секретните служби

публикувано

на

СН.: Pixabay

Анализите на американското разузнаване показват, че Китай се надява президентът Тръмп да загуби изборите през ноември, а Русия се е съсредоточила върху това да вреди на репутацията на Джо Байдън, кандидата на демократите за президент.

„По наши оценки Китай предпочита Тръмп – когото Пекин смята за непредсказуем – да не бъде преизбран“, каза Уилям Еванина, директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност.

Москва „използва редица мерки, за да очерня преди всичко“ Байдън, който е бивш вицепрезидент на САЩ. „Някои свързани с Кремъл лица също така се стремят да подпомагат кандидатурата на президента Тръмп в социалните мрежи и по руската телевизия“, добави Еванина.

Според същия анализ на американското разузнаване Иран е заинтересован от това да навреди на демократичните институции в САЩ и да отслаби Тръмп с оглед на това, че Техеран обвинява действащия президент на Щатите за сегашния санкционен режим.

Еванина обеща да продължи да държи обществеността в течение предвид все по-наближаващата дата на изборите.

През 2016 г. Русия беше обвинена, че се е намесила сериозно в американските избори, за да навреди на шансовете на тогавашния кандидат на демократите за Белия дом Хилари Клинтън и да подпомогне републиканеца Тръмп.

Кремъл отхвърли всякакво участие в манипулиране на изборите в САЩ.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Фалшиви твърдения наводниха дебата Тръмп-Байдън

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп предизвика порой измислици и разпалване на страха във войнствен дебат с Джо Байдън, в един момент твърдейки, че броят на починалите от COVID-19 в САЩ би бил 10 пъти по-висок при демократа, защото искал отворени граници по време на пандемията, коментира Asociated Press. Подобно нещо Байдън никога не е казвал.

Тръмп се включи в дебата във вторник вечерта толкова незачитащ фактите, колкото и на митингите си.

Ето как някои от техните изявления от Кливланд се отнасят към фактите в първия от трите планирани президентски дебати за изборите на 3 ноември:

Смъртните случаи от вируса

Тръмп, обръщайки се към Байдън за смъртните случаи в САЩ от COVID-19: “Ако вие бяхте тук, нямаше да бъдат  200 000 души, щяха да бъдат 2 милиона души. Вие не искахте забрана за Китай, които бяха тежко засегнати…. Ако ви слушахме, страната щеше да остане отворена.”

Фактите: Дръзкото твърдение, че Байдън като президент щеше да види 2 милиона смъртни случая, се основава на фалшиво обвинение. Байдън никога не се е противопоставял на решението на Тръмп да ограничи пътуванията от Китай. Байдън бавно заемаше позиция по въпроса, но когато го направи, подкрепи ограниченията. Байдън никога не е съветвал да се остави страната „широко отворена“ посред пандемията.

Тръмп многократно и невярно твърди, че е забранил пътуванията от Китай. Той ги ограничи.

Ограниченията на САЩ, които влязоха в сила на 2 февруари, продължиха да позволяват пътуване до САЩ от китайските територии Хонконг и Макао. Асошиейтед прес съобщи, че над 8000 китайски и чуждестранни граждани, базирани в двете местности, са влезли в САЩ през първите три месеца след налагането на ограниченията за пътуване.

Освен това над 27 000 американци се завърнаха от континентален Китай през първия месец след влизането на ограниченията в сила. Американските служители загубиха следите на над 1600 от тях, които трябваше да бъдат наблюдавани за излагане на вируса. Десетки страни предприеха подобни стъпки за контрол на пътуванията от горещи точки преди или по същото време, когато САЩ го направиха.

Протестите

Тръмп: “Шерифът (на Портланд, Орегон) просто излезе днес и каза: Аз подкрепям президента Тръмп.”
Фактите: Това не е истина. Шерифът на окръг Мултномах, Оргеон, където е разположен Портланд, заяви, че не подкрепя Тръмп.
Шерифът, Майк Реси, написа в Туитър: “Като шериф на окръг Мултномах никога не съм подкрепял Доналд Тръмп и никога няма да го подкрепя.”

Портланд беше гореща тема в дебата за протестите за расова несправедливост в американската полиция и федерални агенти многократно се сблъскваха с демонстранти, събрани пред централната сграда на съда и полицията в центъра. Някои протестиращи са хвърляли тухли, камъни и други снаряди по офицери. Полицията и федералните агенти реагираха с изстрелване на сълзотворен газ, гумени куршуми и други нелетални боеприпаси, за да разпръснат тълпите.

Байдън: “Имаше мирен протест пред Белия дом. Какво направи той? Той излезе от бункера си и накара военните да пръскат със сълзотворен газ.”

Фактите: Полицията, а не военните, използваха сълзотворен газ, за да отблъснат принудително мирно протестиращите от площад Лафайет пред Белия дом на 1 юни.

И няма доказателства, че президентът Тръмп е бил в бункер в Белия дом. Агентите на тайните служби го бяха откарали там дни по-рано, когато стотици протестиращи се събраха пред сградата на изпълнителната власт, някои от тях хвърляха камъни и дърпаха полицейските барикади.

Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

Здравни грижи

Тръмп: “Цената на лекарствата ще поевтинее с 80 или 90%.”
Фактите: Това е обещание, а не реалност.

Тръмп не успя да прокара законодателство за намаляване на цените на лекарствата чрез Конгреса. Основните регулаторни действия от неговата администрация все още са в процес и вероятно ще бъдат оспорени в съда.

На хоризонта няма план, който да понижи цените на лекарствата толкова драматично, колкото твърди Тръмп. Инфлацията на цените на лекарствата по лекарско предписание е ниска и бавна през годините на неговото управление, но не е направила обратен завой и не е ускорила в другата посока.

Цените варираха от година на година. Поглеждайки назад към мандата на Тръмп, от януари 2017 г., когато той встъпи в длъжност до последните данни от август 2020 г., цените на лекарствата са се повишили с 3,6%, според анализ на икономиста Пол Хюз-Кромуик. Той е разгледал данни от правителственото Бюро по трудова статистика, което измерва цените за набор от лекарства с рецепта, включително генерични лекарства и маркови лекарства.

При сравняване на цените през 2019 г. с година по-рано, наистина има спад. Цените паднаха с 0,2% през 2019 г., обрат, невиждан от 70-те години на миналия век. Но това не е близо до 80% или 90%. От август миналата година до този август цените са нараснали с 1,4%.

Отговор на вируса

Тръмп: Др. Антъни Фаучи “каза много ясно, ‘маските не са полезни’. След това той промени мнението си, той каза, ‘маските са полезни’.”
Фактите: Той заобикаля решаващ контекст. Тръмп разказва историята по начин, който пропуска ключови уроци, научени по време на разрастването на пандемията на коронавируса, пораждайки съмнения относно достоверността на съветите за обществено здраве. В началото на огнището редица служители на общественото здравеопазване призоваха обикновените хора да не използват маски, страхувайки се от недостиг на и без това съкратените доставки на лични предпазни средства, необходими на лекарите и медицинските сестри в болниците. Но това се промени, тъй като стана много ясна заразната природа на коронавируса, както и фактът, че той може да се разпространява чрез малки капчици, вдишани във въздуха от хора, които може да не проявяват никакви симптоми.

Фаучи от Националния здравен институт, заедно с д-р Робърт Редфийлд от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, д-р Стивън Хан от Администрацията по храните и лекарствата и д-р Дебора Бъркс от работната група за коронавирус в Белия дом, всички са съгласни по значението на носенето на маски и практикуването на социално дистанциране. Редфийлд многократно е казвал, че може да бъде толкова ефективен, колкото ваксината, ако хората приемат този съвет присърце.

Тръмп за коронавируса и неговите предизборни митинги: “Досега не сме имали никакъв проблем. Навън е, това е голяма разлика според експертите. Имаме огромни тълпи.”
Фактите: Това не е вярно.

Тръмп проведе закрит митинг в Тълса в края на юни, като привлече както хиляди участници, така и големи протести. Директорът на здравния отдел на окръг град Тълса заяви, че митингът „вероятно е допринесъл“ за драматичен скок на новите случаи на коронавирус там. До първата седмица на юли, окръг Тълса потвърждава над 200 нови ежедневни случая, поставяйки рекордни висоти. Това е повече от два пъти повече от седмицата преди митинга.

Тръмп, обръщайки се към Байдън: “Вие не се справихте много добре със свинския грип. H1N1. Вие бяхте бедствие.”
Фактите: Тръмп често изкривява случилото се в пандемията от 2009 г., която уби много по-малко хора в Съединените щати, отколкото коронавирусът убива сега. Като начало Байдън като вицепрезидент не управлява федералния отговор. И този отговор беше по-бърз, отколкото когато COVID-19 дойде в САЩ.

Тогава мрежата за наблюдение на грипа на Центровете за контрол и превенция на болестите задейства аларма, след като две деца в Калифорния станаха първите хора, диагностицирани с новия грипен щам в тази страна.

Около две седмици по-късно администрацията на Обама обяви извънредна ситуация в областта на общественото здраве срещу H1N1, известна още като свински грип, а CDC започна да освобождава противогрипни лекарства от националните запаси, за да помогне на болниците да се подготвят. За разлика от него, Тръмп обяви извънредно положение в началото на март, седем седмици след обявяването на първия случай на COVID-19 в САЩ, а здравната система на страната се бори месеци наред с недостиг на критични доставки и тестове. Повече от 200 000 души са починали от COVID-19 в САЩ. CDC определя броя на загиналите в САЩ от пандемията H1N1 за 2009-2010 г. на около 12 500.

Икономика
Байдън: Тръмп ще бъде “първият (президент) в американската история”, загубил работни места по време на своето управление.
Фактите: Не, ако Тръмп не бъде преизбран, той няма да бъде първият президент в историята на САЩ, загубил работни места. Това се е случило и при Хърбърт Хувър, президентът, който губи изборите през 1932 г. от Франклин Рузвелт, след като Голямата депресия причинява загубата на много работни места.

Официалните данни за работните места датират само от 1939 г. и през този период нито един президент не е приключил своя мандат с по-малко работни места, отколкото когато е започнал. Изглежда, че Тръмп е на път да загуби работни места през първия си мандат, което би го направило първият, който е направил това след Хувър.

Гласуване

Тръмп за подозренията за масови измами при гласуване по пощата: “Това са фалшиви избори.”
Фактите: Той преувеличава заплахите. Твърдението на Тръмп е част от едномесечно усилие да сее съмнение относно целостта на изборите, преди изобщо да се стигне, и да се поставят под въпрос резултатите.

Експертите многократно са заявявали, че няма признаци на широко разпространени измами при гласуването по пощата, както и петте щата, които са разчитали изключително на тази система за гласуване дори преди пандемията на коронавируса. Самият директор на ФБР на Тръмп Крис Рай заяви на изслушване в Конгреса миналата седмица, че в историята бюрото не е виждало „какъвто и да е вид координирани национални усилия за измама на гласоподаватели при големи избори, независимо дали става въпрос за поща или по друг начин“.

Рай признава измамите на избиратели на местно ниво „от време на време“, но дори и там Тръмп очертава прекалено ужасен портрет на реалността и погрешно представя фактите по един конкретен случай, получил значително внимание миналата седмица след необичайно съобщение на Департамента по правосъдие.

Тръмп заяви, че девет военни бюлетини, намерени изхвърлени в кошчето за отпадъци в окръг Лузерне, Пенсилвания, са маркирани за него. Въпреки че това е в съответствие с първоначалното изявление, направено от Министерството на правосъдието, по-късно длъжностните лица го преразгледаха, за да кажат, че седем от деветте бюлетини са с името на Тръмп.

Върховният съд
Байдън за номинацията на съдията за Върховния съд Ейми Кони Барет: “Тя смята, че Законът Обамакеър не е конституционен.”
Фактите: Това не е вярно.

Кой решава ще бъде ли Ейми Кони Барет съдия във Върховния съд?

Байдън говори за избрания от Тръмп заместник на покойната съдия Рут Гинсбърг. Барет беше критична към закона от епохата на Обама и съдебните решения, които го потвърдиха, но никога не е казвала, че той не е конституционен. Върховният съд ще изслуша аргументи по делото на 10 ноември, а администрацията на Тръмп иска от Върховния съд да постанови закона за противоконституционен.

Престъпленията

Байдън: “Фактът е, че престъпността е намаляла с 17%, 15% в нашата администрация.”
Фактите: Това е преувеличено.

Като цяло броят на престъпленията с насилие е намалял приблизително с 10% от 2008 г., година преди Байдън да встъпи в длъжност като вицепрезидент, до 2016 г., последната му пълна година в службата, според данните от програмата за унифицирано докладване на престъпността на ФБР. Но броят на престъпленията с насилие отново нараства по време на последните две години на управление на Обама и Байдън, увеличавайки се с 8% от 2014 до 2016 г. През 2016 г. в САЩ бяха избити повече хора, отколкото във всеки друг момент от администрацията на Обама.

Тръмп: „Ако погледнете какво се случва в Чикаго, където 53 души бяха простреляни и осем загинаха. Ако погледнете Ню Йорк, където се покачва така, както никой никога нищо не е виждал … цифрите се увеличават 100 150, 200%, престъпност, лудост е какво става.”

Насилие в Чикаго: 9 убити и 51 ранени през уикенда

Фактите: Неточно. Статистиката в Чикаго е вярна, но тези цифри са само малка снимка на престъпността в града и Съединените щати, а стратегията му подчертава как данните могат лесно да бъдат манипулирани, за да отговарят на момента.

Що се отнася до Ню Йорк, Тръмп може би е говорил за престрелки. Те нарастват в Ню Йорк с около 93% до момента тази година, но като цяло престъпността намалява с около 1,5%. Убийствата са се увеличили с 38%, но е имало 327 убийства в сравнение с 236, все още ниски в сравнение с миналите години. Например, в сравнение с преди десетилетие престъпността намалява с 10 процента. Доклад на ФБР, публикуван в понеделник за данните за престъпността за 2019 г., установява, че насилствените престъпления са намалели през последните три години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп и Байдън лице в лице: президентски дебат ли? Ето какво се случи

„Президентски дебат“ е твърде извисена фраза, за да опише какво всъщност се е случи във вторник в университета Case Western, коментира журналистът Андрю Романо

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

След месеци очакване, президентът Тръмп и опонентът му от Демократическата партия, бившият вицепрезидент Джо Байдън, най-сетне застанаха лице в лице в Кливланд във вторник през нощта за първия президентски дебат през 2020 г., може би най-важният момент в есенната кампания. Това пише в свой коментар журналистът Андрю Романо, кореспондент за West Coast.

Но „президентски дебат“ е твърде извисена фраза, за да опише какво всъщност се е случи във вторник в университета Case Western. „Бой с храна“ е по-подходящият термин – с единият кандидат Тръмп, решен да нанесе порой от фалшиви и заблуждаващи атаки срещу своя опонент-демократ, а другият, Байдън, който често се мъчи да стигне до края на изречението си, без да бъде прекъснат от Тръмп.

„Господа! Мразя да повишавам тон, но защо да се различавам от вас двамата? “ модераторът Крис Уолъс от Fox News беше принуден да извика по време на нечленеразделното оплюване. „Мисля, че страната ни ще бъде по-добре обслужена, ако позволим вие двамата да говорите с по-малко прекъсвания. Апелирам към вас, сър – каза Уолъс, обръщайки се към Тръмп, „да направите това.“

– Е, и той също – измърмори Тръмп, посочвайки към Байдън.

„Е, честно казано, вие прекъсвате повече от него“, отвърна Уолъс.

„Е, това е така – продължи Тръмп, – но и той го прави.“

“Добре, господине, но по-малко от вас”, добави Уолъс.

Такова беше нивото на дискурса през цялата вечер.

Въпреки поредицата от сътресения в реалния свят – пандемията на COVID-19, произтичащият от това икономически колапс, протестите срещу расизма по улиците – разликата между кандидатите за президент остана изключително стабилна. Точно преди година Байдън водеше средно срещу Тръмп със 7,6 процента, към днешна дата той го изпреварва със 7 на сто.

Ако изборите се провеждаха сега, прогнозите сочат, че Байдън би спечелил 331 електорални гласа. Това означава, че – с 35 дни до деня на изборите и гласоподавателите, които вече започват да гласуват в много щати – вторник беше моментът, в който Тръмп да промени траекторията, която се оказа упорито устойчива.

Ако не друго, можете да кажете следното за представянето на президента: Той със сигурност се опита, коментират медиите.

Тръмп пристигна в Кливланд с еднолична стратегия. След години, прекарани в окарикатуряването на Байдън като омаломощен старец, който едва може да функционира без помощта на телепромптери, слушалки или лекарства за проясняване на мисълта, целта на Тръмп във вторник беше да направи или да каже каквото е необходимо, за да препъне Байдън и да го накара да загуби мисълта си, пише Романо.

Донякъде стратегията на Тръмп се получи. Неспособен да получи думата, в крайна сметка, Байдън не показа най-силното си представяне по време на първата половина на дебата, въпреки че се подобри с течение на вечерта. Кампанията на Тръмп  се възползваха от моментите, когато Байдън заекваше или се замисляше като доказателство, че бившият вицепрезидент е загубил крачка.

Но в по-широк смисъл Тръмп едва ли е постигнал целта си: да привлече малкият брой останали колебаещи се избиратели – едва 4 процента от електората, според повечето социологически проучвания – на своя страна.

Според едно проучване преди дебата, 60% от гласоподавателите са заявили, че пандемията от коронавируса (30%) и здравеопазването (30%) са основните проблеми, пред които са изправени САЩ. Нула процента са посочили темата „Хънтър Байдън“, към която Тръмп се връщаше отново и отново през цялата вечер, за да изкара извън равновесие бившия вицепрезидент.

Разбира се, Байдън може да беше скучен в определени моменти. Но той беше и последователен, прескачайки невероятно ниската бариера, която Тръмп му беше поставил – въпреки всички прекъсвания.

“Ще млъкнеш ли, човече?”, извика Байдън по едно време. “Това е толкова непрезидентско.“

По време на дебата една от тактиките на Тръмп беше да се опита да забие клин между Байдън и лявото крило на собствената му партия, коментира журналистът.

„Току-що загубихте радикалната левица“, каза президентът, когато Байдън повтори нещо, койето за никой не е изненада, че той не е и никога не е бил привърженик на Green New Deal – предложение на лявата част на Демократическата партия за справяне с климатичните промени.

До известна степен наклоненият вляво Twitter беше разочарован от представянето на Байдън – особено когато той не успя да донесе ярки обрати на най-откачеините атаки на Тръмп или изглежда прекарваше повече време в оплакване от липсата на благоприличие на президента („Хора, имате ли представа какво прави този клоун? ”), отколкото да му нанесе удар.

И все пак Байдън също имаше стратегия, която може би имаше по-електорален смисъл от тази на Тръмп. На всяка крачка – без значение какъв вид разсейване създава Тръмп – Байдън се връщаше назад към това как неговата политика и политиката на президента ще повлияят на работещите американци.

„Искаме да поговорим за семействата и етиката?“, каза Байдън, когато Тръмп отново повдигна темата за сина му Хънтър.

„За семейството му бихме могли да говорим цяла нощ. Тук не става въпрос за моето семейство или неговото семейство. Става въпрос за вашето семейство. Американският народ. Той не иска да говори за това, от което имате нужда“, продължи бившият вицепрезидент, гледайки право в камерата. „Вие.“

В объркания дебат Байдън стигна по-близо до някаква теза. Той продължи да твърди, че американският народ се нуждае от много неща: разширен достъп до здравни грижи, продължаваща защита за хората с предишни заболявания (pre-existing conditions), „безопасност“ от COVID-19, „повече пари“, така че училищата и предприятията, затворени от пандемията, да могат да се отворят отново и президент, на чиято дума могат да се доверят.

„Вярвате ли за момент на това, което той ви казва, в светлината на всички лъжи, които ви е казал за COVID?“ – попита Байдън. „Той все още дори не е признал, че е знаел, че това се случва, че е знаел колко опасно ще е още през февруари и дори не ви е казал.“

„Той изпадна в паника – или просто погледна борсата, едно от двете“, продължи Байдън. „Защото, познайте какво, много хора умряха – и много повече ще умрат, освен ако той не стане много по-умен, много по-бърз.“

Тръмп не отговори, за да защити действията си срещу пандемията или да се обърне към „забравените мъже и жени“ в САЩ, които са били засегнати от нея. Цяла нощ президентът спореше, без да дава някакъв конкретен аргумент, пише Романо.

Вместо това Тръмп се обиди лично, когато Байдън обиди интелигентността му.

„Никога не използвай думата„ умен “ за мен“ – възрази Тръмп. „Няма нищо умно в теб, Джо.“

По същия начин, когато Тръмп се подигра на Хънтър, който беше освободен от военноморския резерв през 2014 г., след като беше даде положителен тест за кокаин, Байдън отправи съпричастен, директен призив към семействата на военните и американците, борещи се с пристрастяването.

„Синът ми, синът ми, синът ми – като много хора, като много хора, които познавате – имаше проблем с наркотиците“, каза Байдън. „Той го надмогна, поправи се, работи по него. И се гордея с него. Гордея се със сина си.“

В ерата на социалните медии президентските дебати често са по-скоро за отделни моменти, отколкото за цялостното представяне на всеки от кандидатите. И по-специално един момент може да продължи да формира кампанията през следващите дни и седмици.

Тъй като споменът все още остава за противоречивото твърдение на Тръмп, че „много прекрасни хора“ са присъствали на митинг на белите неонацисти през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния, Уолъс даде шанс на президента във вторник вечерта да осъди онези отдясно, които подбудиха към насилие по време на по-скорошни протести.

Но Тръмп се съпротивляваше, дори когато Уолъс многократно го притискаше да говори.

„Готови ли сте тази вечер да осъдите белите неонацисти и паравоенните групи и да кажете, че те трябва да отстъпят и да не добавят към насилието в редица от тези градове, както видяхме в Кеноша и както видяхме в Портланд?“ – попита Уолъс президента.

„Разбира се, готов съм да го направя, но бих казал, че почти всичко, което виждам, е от лявото, а не от дясното крило. Готов съм да направя всичко. Искам да видя мир… ”

– Е, тогава, направете го, сър – прекъсна го Уолъс.

– Кажи го – намеси се Байдън. „Направи го. Кажи го.“

„Искате ли да им се обадите, как искате да им се обадите?“ Тръмп отговори. „Дай ми име. Давай, кого би искал да осъдя?”

– Белите неонацисти – намеси се Уолас.

„Горди момчета“, добави Байдън, позовавайки се на групата от „западни шовинисти“, чиито членове се появиха заедно с белите неонацисти групи на митинга „Unite the Right“ през 2017 в Шарлотсвил и присъстваха постоянно по време на по-новите сблъсъци в Портланд.

„Горди момчета“, отдръпнете се и изчакайте“, каза Тръмп – преди незабавно да обърне мнението си. „Но ще ви кажа какво, някой трябва да направи нещо по отношение на антифа и лявото, защото това не е десен проблем.“

„Гордите момчета“  (The Produ boys) бързо възприеха момента, публикувайки клипове с коментара на президента и дори разпространявайки изображение с цитат на Тръмп, насложен върху логото им.

В миналото Тръмп се опитваше да обвини за насилието, произтичащо от някои неотдавнашни протести антифа – общ термин за радикални леви активистки групи, които понякога участват в улични сбивания.

Байдън от своя страна заяви, че макар да подкрепя мирните протести, той осъжда насилието от всякакъв вид.

След Шарлотсвил рейтингът на Тръмп за първи път спадна под 37% – най-ниското ниво на неговото президентство – и остана под 40% през останалата част от годината.

Друг момент, който може да продължи след дебата, беше сегментът, в който президентът на Съединените щати каза на около 100 милиона американци, че няма да могат да се доверят на резултатите от предстоящите избори.

„Това ще бъде измама, каквато никога не сте виждали“, каза Тръмп.

Като „доказателство“ Тръмп засипа телевизионната аудитория с редица забележки извън контекста за малки инциденти, които до голяма степен бяха примери за грешки на служителите в изборните секции, засягащи малки, несъществени числа гласове, след което отново каза, както той направи многократно последните седмици, че може да не приеме резултатите от изборите през ноември.

„Ако видя, че десетки хиляди бюлетини се манипулират, не мога да се съглася с това“, каза Тръмп.

С подобни коментари не е ясно дали Тръмп се опитва да рационализира потенциална загуба или дали полага основите, за да претендира за победа, преди да бъде отчетен изцяло вотът от подадените по пощата бюлетини.

Така или иначе усилията на Тръмп да делегитимира предварително американските избори са безпрецедентни. Те представляват това, което директорът на ФБР определи като „дезинформация“, която „ще допринесе с течение на времето за липсата на доверие на американските избиратели и граждани във валидността на техния вот“.

Тръмп „се опитва да изплаши хората, за да мислят, че това няма да бъде законно“, отговори Байдън на сцената. Но „той не може да ви попречи да  определите резултата от тези избори. Ако получим гласовете ви, всичко ще свърши. Той ще си отиде.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Комисията по президентски дебати променя правилата

Комисията по президентските дебати обяви в сряда, че обмисля промяна на формата за оставащите дебати, след като президентът Доналд Тръмп многократно наруши правилата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Комисията по президентските дебати обяви в сряда, че обмисля промяна на формата за оставащите дебати, след като президентът Доналд Тръмп многократно наруши правилата, в резултат на което дебатът протече хаотично.

„Дебатите от изминалата нощ показаха ясно, че към формата на останалите дебати трябва да се добави допълнителна структура, за да се осигури по-подредено обсъждане на проблемите „, се казва в изявление на Комисията.

„Комисията ще обмисли внимателно промените, които ще приеме, и ще обяви тези мерки скоро.“

Комисията по президентските дебати работи с двамата кандидати, за да стигне до съгласуван набор от правила. Промяната в структурата в последния момент е изключително необичайна и свидетелство за това колко извън контрол е било събитието във вторник вечерта.

Въпреки че модераторът на Fox News Крис Уолъс беше критикуван от някои, че не контролира разговора и оставя Тръмп да доминира на сцената, Комисията му благодари за неговата работа.

„Комисията е благодарна на Крис Уолъс за професионализма и уменията, които той внесе в снощния дебат, и възнамерява да гарантира, че има допълнителни инструменти за поддържане на реда за останалите дебати“, казаха те.

ДЕБАТ 1: Хаос, прекъсване и нападки (НА ЖИВО), (ВИДЕО)

Не е ясно какви точно промени ще бъдат приети и дали кандидатите ще се съгласят с тях.

Вицепрезидентът Майк Пенс и сенатор Камала Харис, Калифорния, ще се срещнат следващата сряда за единствения вицепрезидентски дебат в изборния цикъл.

Следващият президентски дебат между Тръмп и Байдън е на 15 октомври в Маями и понастоящем се очаква той да бъде в кметството. Предвижда се те да се изправят лице в лице и във финалния президентски дебат на 22 октомври в Нашвил.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в американското разузнаване, Байдън, взаимоотношения Китай- САЩ, загуби, Китай, навреди, Русия
Туитър предупреждава кои са акаунтите на руски и китайски държавни медии

Знакът "Медия, свързана с руската държава" на английски и руски език е бил поставен на акаунтите на държавно финансираните руски...

Затвори