Американците са най-богатата нация в света, след като взеха първото място от швейцарците. Богатството на  другите страни по света се стопява, сочи годишния доклад за Глобалното богатство.

През 2018 година нетните финансови авоари на хората, живеещи в САЩ са били 184 411 евро на глава от населението, в сравнение с 173 838 на глава от населението за втория в класацията – Швейцария.

Покачването на САЩ до челното място в списъка се дължи на силата на долара, както и на американските домакинства, които са основен двигател на средствата, като две трети от всички спестявания в индустриалните държави са в САЩ, показва проучването.

Докладът показва, че спестяванията в глобален мащаб са достигнали рекордно високо ниво до повече от 2 700 милиарда евро. След данъчната реформа в САЩ миналата година спестяванията на американските граждани са се увеличили с 46%.

САЩ и Швейцария са доста по-напред в сравнение с третата държава в класацията – Сингапур, където нетните финансови авоари на глава от населението са само 100 370 долара.