Открийте ни и в

България

Американци, осиновили българчета, не могат да си тръгнат от България заради задължителна ваксинация

Те ще изгубят парите за билетите до САЩ и нямат представа колко дни трябва да останат в България

публикувано

на

Сем. Харман

След като администрацията на Байдън набързо въведе нови задължителни ваксинации, две американски семейства се оказаха блокирани в България с току-що осиновените си деца.

За Кейти и Джо Харман от Спрингфийлд, Мисури, процесът на осиновяване започнал преди две години. Продължителната процедура включвала две проверки на миналото от ФБР, множество проверки на държавно ниво, медицински оценки и прегледи на дома им.

Междувременно, за да помогнат за установяване на близко познанство с осиновената Елизабет, семейство Харман поддържали връзка с нея чрез видеоразговори.

На 13 септември българското Министерство на правосъдието одобрило осиновяването и издало нов акт за раждане, с което Елизабет станала законна дъщеря на Харманови. Семейството получило дата за пътуване 13 октомври, за да я заведе в новия й дом.

Само два часа преди самолетът им да излети за България, съпрузите Харман били информирани от агенцията им за осиновяване, че администрацията на Байдън е въвела нова имиграционна политика. Според наредбата децата на възраст над 12 години, законно имигриращи в Съединените щати, трябва да са напълно ваксинирани срещу COVID-19, преди да им бъде разрешено да влязат в страната, пише The Epoch Times.

Нидерландските власти замразяват осиновяванията на деца от чужбина след разкрити злоупотреби

Тъй като Елизабет говорела много малко английски, Джо и Кейти трябвало да обясняват чрез преводач какво се случва и защо тя не можело да се прибере. Въпреки че детето се съгласило да получи ваксинация, все още оставал проблемът, породен от времето между дозите.

Пълната ваксинация изисква две ваксини на Pfizer с интервал от три седмици. При това положение хилядите долари, похарчени за два двупосочни самолетни билети за Джо и Кейти и еднопосочен билет за Елизабет, се оказали пропилени. Вместо да се върнат в САЩ, както било планирано, осиновителите трябвало да плащат стотици долари повече за нощувки в хотел за допълнителните три седмици.

Новите самолетни билети им стрували още пари.

Джо се подразнил и от скандалното лицемерие на своето правителство, което възпрепятствало осиновителите заради ваксинацията, но не действало така по отношение на хилядите неваксинирани афганистански бежанци, идващи в Съединените щати. Както обясни той, около „една четвърт до една трета“ от останалите обитатели в техния хотел в България били външни служители на САЩ от „Atlas, Evergreen и Omni Air“. Според Джо някои от тези контрагенти били пилоти, които са летели от България до Кувейт или Катар. Там качвали „хиляди“ неваксинирани афганистански бежанци, които след това били откарвани в САЩ – за сметка на данъкоплатците – и са били пуснати след населението. Джо също така научил, че някои от афганистанските бежанци дори са в „списъци за хора със забрана да летят“.

Унгария забранява осиновяването на деца от еднополови двойки

Семейство Харман не бяха единствените американци, блокирани в България заради новата наредба за ваксините.

Ейми и Стефан Добриков от Джаксънвил, Флорида, пристигнали в София, България, на 13 октомври, за да финализират осиновяването на брат и сестра – 10-годишната Алана и 12-годишния Ашър.

Веднага след пристигането им те били информирани за новата политика на администрацията на Байдън от тяхната агенция за осиновяване.

Това не е проблем на ваксинирани срещу неваксинирани. Това е политика, която беше въведена, без да се вземат предвид текущите осиновявания и нямаше гратисен период, който да позволи на тези, които вече вървят. Дъщеря ми е на 10, така че задължението не се отнася за нея. Важи за новия ми син. Така че ние сме заседнали тук и не знаем кога ще приберем сина си у дома, а не искам да разделям семейството си. Не мога да получа виза за сина си. По закон вече са мои деца. Къде са конституционните ми права? Къде са моите религиозни права за децата ми?” – попита Ейми.

Тя смята, че ситуацията им е свързана с това, че са получили право на изключение от задължителната ваксинация по религиозни съображения за другите им четири деца, които ги очаквали да се върнат във Флорида.

Посолството ги накарало да попълнят формуляр I-601, който, според Ейми, обхваща и хора, които са извършили нещо незаконно и не са успели да получат виза. Попълването на този формуляр за заявление за изключение по религиозни съображения след отказана виза им носело допълнителен разход от 930 долара и допълнителен период на изчакване от 90 до 365 дни.

Добрикови също изгубили парите за билетите до САЩ и нямали представа колко дни трябва да останат в България, докато бъде обработено заявлението по формуляр I-601. Те трябва да изхарчат стотици, а може би хиляди долари за храна и подслон, ако процедурата се проточи.

Молим се за чудо – каза разплаканата Ейми – Вярвам, че и четиримата ще се приберем заедно, но нямам представа как ще стане това“.

По думите й имало още няколко семейства, блокирани в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА