Открийте ни и в

България

“Америка за България“ купи бившата резиденция на посланиците на САЩ

Сградата е паметник на културата и новият собственик трябва да съгласува всяка намеса по нея

публикувано

на

Фондация “Америка за България” е новият собственик на сградата на ул. “Велико Търново” 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България, съобщава самата фондация.

Сградата е паметник на културата, така че новият собственик трябва да съгласува всяка намеса по нея с Националния институт за недвижимо културно наследство.

“Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази сграда да е дом на българско-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ”, посочват новите собственици.

Като Дом “Америка за България” сградата ще служи както за офис на фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество.

“За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българско-американското приятелство и споделени демократични ценности”, обясни Нанси Шилър, президент на Фондация “Америка за България”, цитирана от организацията.

Къщата е построена през 1936 г. по проект на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. През 1940 г. емигрира в Америка и продава имота на САЩ. Той е резиденция на посланиците на страната допреди година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено