Открийте ни и в

Българи в чужбина

Америка отличи българка за популяризиране на културата ни

публикувано

на

Виолета Желязкова на церемонията по връчване на орден „Иван Вазов“ и грамоти от държавници от Масачузетс, снимка Надя Улман

Една от най-дейните български организации в Бостън е Българо-американският културен център „Мадара“. Неин основател и директор е Виолета Желязкова. Освен това тя е участвала в създаването и ръководството на други наши средища в района – българската църква „Св. Петка“,училището ни „Св. св. Кирил и Методий“ и Българския център в Нова Англия.

Госпожа Желязкова живее в Щатите вече 20 години и винаги неуморно работи за провеждането на културни събития, популяризирането на традициите ни в американските среди и развитието на българско самосъзнание у имигрантската ни общност. От център „Мадара“ посочват, че тя е инициирала и подпомогнала близо 500 обществени събития в САЩ и Канада, както и че е създала детска вокална група „Мадара“, която е позната и обичана и от много американци.
Една от основните цели на г-жа Желязкова в центъра е да се подпомагат наши таланти от България и САЩ с цел запазване на българския език и културното ни наследство. По този повод тя дори подкрепя формирането на български театър в Бостън.

Ето защо признанието, което тя получи на 11 ноември от българска и американска страна, идва съвсем закономерно. На тази дата в залата на хотел ‚Мериът“ в градчето Бърлингтън в щата Масачузетс се състоя тържество, на което Желязкова получи няколко грамоти и орден. Но за нея, както самата тя сподели във фейсбук, най-важното нещо, която тя е получила, е „обичта и уважението на 400 приятели и гости“, които са присъствали на вечерта, и тези, които са били с нея от разстояние. „Всички тези награди са и ваши! На всички нас, за неуморимия труд през годините! Може да загубим пари, здраве, но това, което не може да загубим, е обичта на хората!“, написа още в поста си родолюбивата българка.

Виолета Желязкова (вдясно) и Надя Улман, автор Джулия Дюлгерова

От името на агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) Желязкова получи орден „Иван Вазов“, връчен от генералния консул в Ню Йорк Мая Христова. Орденът се дава за „значителен принос в популяризирането на българското изкуство и култура в Северна Америка, за организиране на многобройни инициативи, посветени на съхраняването на българския дух, както и по повод отбелязването на 20-годишнината от нейната активна дейност на американска земя.“ Другото признание, което идва оттам, е почетна грамота от конкурса „Българка на годината“. 2017“. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също изпрати поздравително писмо.

Виолета Желязкова (вдясно) и ген. консул за Ню Йорк Мая Христова, снимка Надя Улман

Американските служители, които засвидетелстваха приноса на сънародничката ни за културното разнообразие в щата Масачузетс, са губернаторът Чарли Бейкър, издал и пратил почетна грамота, както и конгресмените от щата, които също изпратиха своя почетна грамота. Последните две награди бяха връчени от Надя Улман, една от първите българки в Масачузетс, избрана и служила като представител в местен управителен орган. Интересен детайл е, че приветственият документ от Конгреса на Масачузетс е бил занесен лично в дома на Желязкова три дни преди събитието. Със задачата е бил натоварен представител от офиса на конгресмена от републиканската партия Марк Ломбардо. На тържественото награждаване участие взеха народната певица Елица Стойнева и приятелки американки, флейтистът Алекс Стоянов,  танцов ансамбъл „Лудо младо“ и дисководещият Кристиян Русков.

Орденът „Иван Вазов“, снимка Виолета Желязкова

Виолета Желязкова е от гр. Твърдица, Сливенско. От малка обича изкуството и математиката и избира професията инженер, като завършва висшето си образование в Техническия университет във Варна. Когато идва в Америка, се установява първо в Уобърн, Масачузетс, недалеч от Кейп Код, а после в Билерика, където живее и в момента заедно със съпруга си Георги Енчев, който също е подпомогнал създаването на център „Мадара“. Освен че помага на българите в района на Бостън, Желязкова работи и по професията си. Несъмнено тя е двигател за поддържането на българщината в Масачузетс и цяла Америка. Всъщност орденът „Иван Вазов“ и другите почетни грамоти не са единственото признание, което тя е получила. Една също много значима награда е от неправителствена организация, която й дава отличието „Награда за вдъхновение” („Inspiration Award“) за обществената й дейност и за личните й постижения.


BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Българи в чужбина

Консултациите при Радев: Българите в чужбина искат дистанционно гласуване (ВИДЕО)

В последните години документите за самоличност се оказаха голям проблем за хората в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Да бъдат разкривани повече секции в чужбина по време на избори, както и българите зад граница да получат правото да гласуват дистанционно. Такива искания формулираха в понеделник представители на българската диаспора в чужбина по време на онлайн среща с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Разговорите са част от консултациите, които държавният глава организира, преди да насрочи парламентарните избори. Това беше поредната среща. Тя беше предшествена от разговори на президента със здравните власти, изборната администрация и извънпарламентарната опозиция. Предстоят дискусии и с парламентарно представените партии.

В последните години документите за самоличност се оказаха голям проблем за хората в САЩ. Ако един човек живее в Колорадо, за да си извади лични документи, той трябва да отиде до Чикаго или Ню Йорк, което означава, че ще му трябват два дни отпуск и около 1200 долара за пътуването, разказа ай ти специалистът Андрей Ненов, който живее в САЩ.

Той очерта като проблем и това, че консулските служби не работят не само на американските празници, но и на българските, което задължавало хората там да си вземат отпуск в работен ден, за да отидат и да сменят документите си. Според него трябва да се направи така, че служители на консулството да извършват услугите мобилно. За по-висока избирателна активност пък трябвало да се създадат многомандатни избирателни райони в чужбина така, както правят румънците, категорични бяха още представителите на българските организации.

Според Мария Спирова – представител на българите във Великобритания, предвиденото в изборния закон разкриване на 35 избирателни секции в страна извън Европейския съюз, е твърде малко. Предстоящите избори ще са първите, при които българите във Великобритания ще трябва да се ограничат до гласуване в 35 секции, тъй като страната вече не е член на Европейския съюз.

“Не може една от най-големите общности на българи в чужбина – около 200 000 души, да не може да гласува дистанционно”, каза Спирова. По думите й ограничението за броя на секциите и невъзможността за дистанционно гласуване ще доведе до струпване на хора в епидемичната обстановка.

На нейното мнение е и Атанас Петканов, който говори на срещата от името на българите в Австрия. “Не можем повече да го отлагаме”, каза той по повод гласуването по пощота. Петканов допълни, че ако се въведе дистанционно гласуване няма да има проблеми със струпването на гласоподаватели, което не е препоръчително в епидемичната обстановка.

Около това мнение се обединиха повечето представители, участвали в срещата, в това число от Австрия, Великобритания, САЩ, Канада, Турция, Испания, Франция и Германия.

Според Йосиф Соломонов, който живее в Испания, обаче гласуването по пощата няма да промени активността по време на вота. Според него за се удвои броят на българите гласували от чужбина, трябва да се помисли за електронно гласуване.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че е получила много запитвания от български граждани у нас и в чужбина за това дали ще бъде удължен срокът на изтичащите лични карти. За това според нея това е нещо, на което на предстоящия вот трябва да се обърне внимание.

„Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. За първи път правим избори в условия на пандемия не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват“, каза още държавният глава.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в чужбина

Българите в чужбина изпратили 10 пъти по-малко пари на близките си в родината

Най-сериозен е спадът на парите от Германия и САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в чужбина са изпратили 10 пъти по-малко пари на близките си в родината. По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници се разчита на средства от емигранти, но тази година ситуацията е различна, съобщава bTV.

Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината преводите в България спадат почти 10 пъти – от 303 милиона евро през 2019 г. до под 38 милиона евро през 2020 г.

Ако от януари до септември миналата година в България са изпратени 940 милиона евро, то през тази година за същия период сумата е малко над 300 милиона евро.

Всеки четвърти български младеж иска да емигрира в чужбина

Най-сериозен е спадът на парите от Германия  – минус 132 милиона лева, парите от Съединените щати намаляват с почти 120 милиона.

За икономистите спадът е очакван – заради силно засегнатите икономики по целия свят и това, че кризата удари най-много нискоквалифицираните емигранти.

„Дори и да има някакво подобрение, да се увеличат потоците, няма да се достигнат нивата от 2019 г. Дори и през следващата година тези семейства, които са разчитали на подобни приходи, ще трябва по някакъв начин да се нагодят към новата ситуация“, посочи Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в чужбина

Утре: Протест срещу Борисов на българите в Чикаго; място: Mount Prospect

Българи от Чикаго вече протестираха в центъра на града на площада „Дейли плаза“, в Бъфало Гроув и дори в съседния щат Уисконсин.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Българите в Чикаго ще имат възможност да се включат в нов протест за оставка на правителството в България и на прокурора Гешев. И ако досега локацията им е била далеч, този път организаторите предвиждат протеста да се състои в едно от предградията с най-много българи – Маунт Проспект.

„Въпреки трудностите и разстоянията активното участие е важно, дори задължително“, казва главният редактор на BG VOICE Ясен Дараков. „Въпреки че сме най-големият външен инвеститор в страната (около 2 милиарда евро по официални данни на година), ние сме най-малко представени във властта (нарушен е принципът taxation without representation). И това е направено нарочно и с цел“, допълва той.

На утрешния протест ще присъства Александър Дърводелски – един от първите български имигранти в САЩ. Той е на 93 години. В Америка е от 1952 г. Той е пример, че българите зад граница трябва да се борят за една по-добра България.

Протестър в Маунт Проспект ще е утре от 4 до 6 часа следобед.

Българи от Чикаго вече протестираха в центъра на града на площада „Дейли плаза“, в Бъфало Гроув и дори в съседния щат Уисконсин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА