Открийте ни и в

Интересно

Антарктика: мястото с най-чист въздух в света

публикувано

на

сн. Pixabay

Най-чистият въздух в света е над Южния Океан близо до Анатрктика, установи проучване. Въздухът там е описан от изследователите като “наистина първичен” и незасегнат от замърсяване.

Учените от Colorado State University открили, че въздухът , който се съдържа в ниските слоеве на атмосферта бил чист от всякакви частици, получени в резултат на човешка дейност или прах от други континенти.

Изследователски кораб плавал от Тазмания до 40 км от ръба на Антарктическия лед, за да изследва “бактерийни профили” във въздуха. Но учените открили, че въздухът е долкова чист, че няма никакво ДНК за изследване.

“Успяхме да използваме бактериите във въздуха над Южния океан като диагностичен инструмент за извеждане на ключови свойства на долната атмосфера”, каза съавторът на изследването Томас Хил.

Той каза, че частиците, които са открили, са свързани с морски бактерии от морски пръски, без замърсители извън региона.

Резултатите са в противоречие с други изследвания от океаните в северното полукълбо и субтропиците, при които е установено, че повечето микроби се носят от континентите.

“Антарктида изглежда е изолирана от разпръскване на микроорганизми и отлагане на хранителни вещества от южните континенти”, заяви г-н Хил. “Като цяло това предполага, че Южният океан е едно от много малкото места на Земята, което е било минимално засегнато от антропогенни дейности.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА