Открийте ни и в

САЩ

CDC: Умрелият от бяс в Илинойс е отказал лечение поради страх от ваксини

Хора умират, защото подценяват опасността от тази болест

публикувано

на

Сн: Pixabay

CDC съобщи за 5 смъртни случаи от бяс през миналата година в САЩ – най-много от десетилетия. В някои случаи смъртта е настъпила след отказ от лечение.

Здравните служители от CDC публикуваха доклад за три от смъртните случаи от бяс. И трите са свързани с контакт с прилепи, а фаталният изход е можел да бъде предотвратен. Хората “или не смятали контакта с прилепи за нещо важно, или не познавали опасността от бяса”, посочи експертът на CDC по бяса Райън Уолас, който е съавтор в доклада.

През септември бе съобщено за смъртта от бяс на 80-годишен мъж от Илинойс. Той се събудил с прилеп ан врата си и бил потвърдено болен от бяс, но отказал животоспасяващите инжекции поради отдавнашен страх от ваксини.

За първи път от 70 г.: Мъж почина от бяс в Илинойс, събудил се с прилеп на врата му

Освен старецът от Илинойс инжекция инжекция отказали, а впоследствие починали, мъж от Айдахо и момче от Тексас. Те били сигурни, че нито са ухапани, нито одраскани от прилеп.

Другите два случая на смърт от бяс са по-особени. Мъж от Минесота, ухапан от прилеп, е бил лекуван, но недиагностициран проблем на имунната система подкопал ефективността на инжекциите. Последният починал е бил ухапан от бясно куче по време на пътуване във Филипините и умрял след завръщането си в САЩ.

Бясът се причинява от вирус, който поразява централната нервна система и обикновено води до смърт при хората и бозайниците. Обикновено се хваща след ухапвания от животни, а в САЩ повечето случаи в последно време са свързани с прилепи.

Симптомите са безсъние, нервност, дезориентация, слюнкоотделяне, халюцинации, трудно преглъщане и страх от вода. Смъртта настъпва след няколко седмици, но се предотвратява чрез серия от 5 инжекции в рамките на две седмици от заразяването.

Около 60 000 американци годишно минават лечение заради предполагаемо заболяване от бяс. През 2019 и 2020 година в САЩ нямаше смътен случай от това заболяване, а последната година, когато имаше 5, беше 2011-та.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено