Открийте ни и в

Здраве

Антивитамини могат да се окажат алтернатива на антибиотиците

Според учените антивитамините скоро могат да се присъадинят към арсенала на човечеството срещу устойчивите на антибиотици супербактерии

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Антибиотиците, използвани в борбата срещу бактериалните инфекции, са считани за един от най-големите пробиви на всички времена. Проблемът с устойчивите на антибиотици супербактерии обаче става все по-голяма заплаха за здравето на хората с потенциално смъртоносни последствия. В търсенето на нови средства за борба с тях, учени от Германия изследват потенциала на антивитамините, пише сп. „Нейчър кемикъл байолъджи“.
Както предполага наименованието им, антивитамините са вещества със специфично действие срещу витамините, които блокират или ограничават активността на тези жизненоважни молекули. Очевидно антивитамините не са нещо, което хората биха желали да приемат в изобилие, но при определени обстоятелства могат да се окажат от полза.

В частност изследователи от университета на Гьотинген и института „Макс Планк“ са насочили вниманието си към антивитамин на витамин B1, известен като 2-метокси-тиамин (MTh). Въпросният антивитамин се произвежда от бактериите, за да унищожават конкурентни микроорганизми в заобикалящата ги среда. Целта на учените е била да разберат как функционира веществото с идеята потенциално да го приспособят като антибиотик.

Някои антивитамини имат химическа структура, подобна на тази на истинските витамини, които блокират или ограничават. За целите на настоящото изследване авторите му са анализирали механизма на действие на атомно ниво на антивитамина на витамин В1.

Учените са установили, че изследваният антивитамин потиска важен протеин в метаболитната система на бактериите. Интригуващото обаче е, че той няма същия ефект върху човешките протеини. Това съответно го прави подходящ за основа на нови антибиотици, които не вредят на приемника, обясняват специалистите.

Според учените антивитамините скоро могат да се присъадинят към арсенала на човечеството срещу устойчивите на антибиотици супербактерии, за които се смята, че ще се превърнат в смъртоносна заплаха през следващите десетилетия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Някои слънцезащитни кремове губят ефективност след два часа излагане на слънце

В някои случаи употребата на слънцезащитен крем всъщност може да влоши нещата

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Някои слънcезащитни кремове дават ограничена защита срещу опасните слънчеви лъчи и дори може да станат опасни, установи изследване, чиито резултати бяха цитирани от електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Химичните реакции с основната съставка – цинков окис водят до това, че повечето защитни продукти стават неефективни след два часа излагане на слънце, сочат резултатите от изследване на специалисти от университета на Лийдс, университета на Орегон и Щатския университет на Орегон.

Затова специалистите призовават за използването на иновативни съставки като ултравиолетови филтри, за да се осигури ефикасна защита от вредните слънчеви лъчи.

„Сам по себе си цинковият окис ефективно и безопасно блокира ултравиолетовите лъчи“, каза проф.Ричард Блекбърн от Лийдс, ръководител на проучването. „Нашето изследване поставя въпросите за това как отделните съставки във формулите реагират помежду си по време на употреба и това досега не е тествано в индустрията“.

Той поясни, че след излагане на слънчева светлина за два часа, цинковият окис разрушава ултравиолетовата защита, осигурявана от другите компоненти. В този случай употребата на слънцезащитен крем всъщност може да влоши нещата, защото хората смятат, че са предпазени от вредните лъчи и се излагат на слънцето за по-дълго време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Смъртните случаи от туберкулоза се увеличават за първи път от години

Ако бъде диагностицирана рано, туберкулозата е лечима.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Смъртните случаи от туберкулоза са се увеличили за първи път от над 10 години, предимно защото по-малко хора си правят тестове и се лекуват, тъй като средствата се пренасочват за борба с пандемията от новия коронавирус, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

В годишния си доклад СЗО посочва, че 1,5 милиона души са починали от туберкулоза по света миналата година, при 1,4 милиона през 2019 г.

По-малко хора са диагностицирани с туберкулоза през 2020 г. – 5,8 милиона при 7,1 милиона през 2019 г. Вероятно още около 4 милиона са болни от туберкулоза, но още не са диагностицирани, при 2,9 милиона предишната година.

Индийски учени откриха доказателство, че ваксините за туберкулоза предпазват от COVID-19

Туберкулозата убива повече хора годишно от СПИН и малария. Около една четвърт от населението на Земята има латентна инфекция, което означава, че носи бактерията, без да боледува и не я предава. При тях шансът да се разболеят е 5 до 10 процента.

Ако бъде диагностицирана рано, туберкулозата е лечима. Резистентни варианти обаче усложняват лечението.

Държавите с най-много болни от туберкулоза са Индия, Китай, Индонезия, Филипини, Нигерия, Бангладеш, РЮА.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

В Нидерландия разработват лазерна технология за безболезнени инжекции

Процедурата е по-бърза от ухапване от комар и „не бива да причинява болка“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изследователи в Нидерландия разработват лазерна технология за „практически безболезнени“ инжекции без игли, която ще допринесе за преодоляване на страховете при ваксиниране, съобщи Ройтерс.

Устройството „Bubble Gun“ използва лазер, за да вкара миниатюрни капчици през външните слоеве на кожата, каза авторът на идеята Дейвид Фернандес Ривас, преподавател в университета на Твенте и изследовател в Масачузетския технологичен институт.

Процедурата е по-бърза от ухапване от комар и „не бива да причинява болка“, защото не се засягат нервните окончания на кожата, поясни той и добави, че това трябва да се изследва по-задълбочено.

„В рамките на милисекунда стъкленицата, която съдържа течността, се затопля от лазера, в течността се създава балонче, което изтласква течността със скорост поне сто километра в час“, каза той в интервю от лабораторията си. „Това ни позволява да проникнем през кожата без нараняване. Не наблюдаваме рана или входна точка“.

Той очаква откритието му не само да съдейства за това повече хора да се ваксинират, но и за предотвратяване н риска от заразяване със замърсени игли, както и за намаляване на болничните и медицински отпадъци.

Тестовете на новата технология върху тъканни проби са извършени с 1,5 млн. евро грант от ЕС. Ривас каза, че този месец ще кандидатства за финансиране за тестове върху доброволци. Той уточни, че нов стартъп в сътрудничество с фармацевтичната индустрия ще извърши тестовете и ще се заеме с маркетинга на Bubble Gun.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА