Открийте ни и в

Коронавирусът

Антителата срещу COVID-19 се запазват минимум три месеца

Две изследвания, обхванали общо близо 750 пациенти, установяват като най-дълготрайни антителата IgG (имуноглобулин G), които започват да се появяват след началото на инфекция

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Хората, заразени с COVID-19, развиват антитела, които се запазват минимум три месеца, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикации в сп. “Science Immunology”.

Две изследвания, обхванали общо близо 750 пациенти, установяват като най-дълготрайни антителата IgG (имуноглобулин G), които започват да се появяват след началото на инфекция.

Изследователите са открили, че антителата IgG, насочени към две мишени – шиповидния протеин, който помага на вируса да заразява клетките, и участък от шипа, наречен рецептор свързващ домейн (receptor binding domain – RBD), се запазват над 100 дни.

Джен Гомърман от университета на Торонто, съавторка на едно от изследванията, съобщава, че екипът й също така е открил, че нивата на т.нар. неутрализиращи антитела, които правят вируса неактивен, “изглеждат доста стабилни”.

Авторите на второто изследване от Харвардското медицинско училище съобщават за подобни открития.

Това означава, че правилно формулирана ваксина “трябва да предизвика трайна реакция с потенциал за неутрализиране на вируса”, казва Гомърман. Екипът й е установил също, че антителата в слюнката съответстват на тези кръвта. Изследователите обаче отбелязват, че на този етап тестовете на слюнка не са достатъчно чувствителни, за да заменят кръвните тестове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено