Открийте ни и в

BG Следа

Антоанета, която промени почистващия бизнес в Лондон

Започнала от нулата, бизнес дамата има 5 компании и е предприемач, инвеститор, ментор и влогър на Острова

публикувано

на

„Оставих дъщеря си в България, за да създам по-хубав живот за двете ни във Великобритания“ – така затрогващо започва интервюто на Антоанета Цочева за британското издание „Metro“. Тя винаги се просълзява, като си спомни този момент – как оставя детето спящо посред нощ на родителите си, в ръката с 500 паунда и самолетен билет за Лондон. Заминава, без да си вземе довиждане с малката Даяна, защото не понася разделите… Днес, 21 години по-късно, Антоанета Цочева има бизнес с милионен оборот, създала е 5 компании и осигурява работа на 250 сънародници в Лондон, а с Даяна, която прибира 13-годишна, са си обещали никога повече да не се разделят.

 

Родена е в Карлово. На 3 годинки губи баща си Емилиан Стефанов при катастрофа. Майка й Галина остава сама с нея и брат й и се омъжва за Цочо Цочев, който осиновява, отглежда и възпитава децата като свои. Семейството се премества в село Розино, където Антоанета живее до 13-тата си година, когато заминава за Пловдив да учи в руската гимназия.

С майка си Галина, която е изгубила преди 2 месеца.

„Като малка много обичах да се занимавам с по-малките деца в махалата и мечтата ми беше да стана учителка“, споделя Антоанета пред BG VOICE. Решава да следва в Пловдивския университет и да стане учителка по химия – любимия й предмет, но

обърква датата за изпита

Тя постъпва в Университета по хранителни технологии в Пловдив, завършва и педагогически курс, за да бъде учителка по специалността си. Постъпва в Професионална гимназия по хранителни технологии в Пирдоп. Учениците й – гимназисти, са с една глава над нея, държат се арогантно, подхвърлят закачки на младата учителка и тя се отказва от мечтата си.

Канят я като технолог в месокомбината в Карлово. Там е подложена на брутални всекидневни обиди от началниците над нея. Навлича си гнева им, защото никога не скрива от генералния директор истинската оценка на продукцията. „Така бях научена от баща ми – да бъда честна“, казва дамата. От месокомбината й осигуряват мизерно едностайно апартаментче, в което за гардероб й служат съединени кашони. Там живее с малката Даяна с 200 лева заплата.

Междувременно се е разделила със съпруга си. „Нещастна в работата, нещастна в личния си живот, на 26 години с едно дете… Просто реших, че трябва да замина за Лондон, за да променя живота и на двете ни“, казва тя. Тогава мечтите й се простират до това, да си намери свестен богат мъж в Англия.

Всички приятели и познати й отказват заем. Помага й с 500 паунда директорът на месокомбината, с условието да ги върне, ако остане в Лондон, или да се върне на работа. Получава само за седмица туристическа виза, заради хубавата характеристика от месокомбината и, защото оставя дъщеря си в България. На 14 декември тя е отбелязала 21 години от онова заминаване.

13 декември, 2000 г. – ден преди да тръгне за Лондон. Снимката, над която плаче, че е оставила дъщеричката си.

В самолета за Лондон общителната Антоанета се запознава с много българи, които после й помагат в първите най-тежки дни. В Англия на 14 декември хората вече празнуват, трудно е да си търси работа и тя остава на хотел една седмица, после дели

една стая с още две българки

като учи английски.

В първия работен ден 8 януари тя тръгва от врата на врата да си търси работа, защото не знае английски и не може да се оправи с обявите във вестниците. Наемат я в ирландски пъб срещу мизерните 3 паунда на час. Спретват за нея набързо една стаичка в градинската пристройка на пъба, много мизерна – студ през зимата, с плъхове, които излизат от една дупка и изяждат храната й. За 2 месеца я приютяват двама българи, като единият й преотстъпва леглото си и спи на матрак. „По-късно им се отблагодарих, като приех на работа съпругите им“, казва Антоанета.

Месеци наред тя работи по 18-20 часа, денем в старчески дом или като детегледачка, вечер до късно в пъба. Там една българка й казва, че като чистачка взема 8-9 паунда на час и Тони решава денем да чисти по домовете на богати лондончани, а вечер в пъба.

 

От този период тя винаги ще си спомня за едно чудо. Като всяка българка, обича да се кипри с красиви обувки и си носи от Родината един чифт. Във влажния Лондон обаче те се разлепят на първата седмица и нейни познати българи ги залепват. „Представяш ли си колко мъничка беше мечтата ми – да събера парички за обувки, които в Англия са скъпи“, вълнува се тя.

Една нощ, когато се връща тъжна и смазана от умора от пъба, подритва в тъмното найлонова торбичка. Отваря я чак като се прибира в квартирата и какво да види: два чифта чисто нови, много хубави обувки, нейния номер, направо лепват на краката й… „В този момент наистина повярвах, че когато човек много силно иска нещо, то се случва“, казва Тони.

Тя често разговаря с клиент, мъж на преклонна възраст, докато чисти дома му и той става неин ментор.

Нахъсва я да чете „Financial Times“

да се образова и да създаде собствена компания. И тя го прави няколко месеца след като е в Лондон – през октомври 2001 г. регистрира почистващата компания Fast Klean.

С първите спестени 3000 паунда пуска обяви във вестниците – неуспешно. Със следващите 1000 паунда българи й помагат да направи листовки. „Ставах в 4,30 сутринта и пусках брошурките в скъпите райони на Лондон, дегизирана с бейзболна шапка и без очилата“, казва тя.

Когато поръчките се увеличават, започва да наема българки – за да не преживяват те това, през което е минала тя. Въвежда нов стил, различен от другите компании. При първото чистене в дом на клиенти, тя представя лично себе си и чистачката, като й казва какво трябва да прави в къщата, с което впечатлява англичаните.

Екипът й през 2014 г.

Преди корона кризата има 300 човека, все българи. Днес те са 250 – заради ковид. Има служителки, които са с нея почти от самото начало, а някои вече са се пенсионирали и са се върнали в България. „Как го постигам? С много лоялност и грижа към колегите си“, коментира дамата.

Адаптивната българка още през 2003 г. пуска първия си уебсайт. Тогава бизнесът се разраства и наема повече хора, включително и мъже, като чистачи. Наема и офис и помощници в него. През 2007 г. инвестира в първия си имот в България, после и в Англия и започва втория си бизнес – отдаване на имоти под наем. „Старая се да съм коректна към наемателите, затова всички остават“, казва тя.

С дъщеря си започват и трети бизнес – „флипване“, или купуване, реновиране и нов дизайн на интериора на къщи и апартаменти, които след това продават. Реализирали са 7 проекта, работят по 8-ми.

През 2018 г., докато е в Куба, чете на лаптопа си записани книги и попада на една, която напълно променя живота й – „Черната страна на диетите“. В нея пише не само как да се храним здравословно, но и че всичко, с което сме заобиколени, е много отровно, особено пластмасите, почистващите препарати, замърсеният въздух.

„Хубавите ми момичета, моите колеги. Искам да им спестя това, през което съм минала аз.“

Като се прибира, изхвърля всички пластмаси, въвежда стъкло и започва да образова работниците си да премахват вредните химикали при почистването. Заедно с една фирма разработват екологични таблетки, които се разтварят в бутилки за многократна употреба и с тях се чисти. Разработват и хартиени лентички, които също се разтварят във вода и стават и за перални. С

въвеждането на екологични продукти

 в хигиенизирането Антоанета Цочева променя почистващия бизнес във Великобритания. Пише книжка със 100 идеи за почистване с натурални продукти вкъщи.

С дъщеря си създават и бранда Ecobravo.co.uk – онлайн магазин за еко продукти. Отново помагат на българи, като продават в него продукти от Родината – чайове, ленени торбички за пазаруване, мед, сушени плодове. После й идва идея за уелнес бизнес. Популяризира качествата на канген водата и вече има тим от 100 последователи.

С Даяна са си обещали никога повече да не се разделят.

Напоследък най-голямата й страст е менторството. В YouTube канала си „Успех с Антоанета“ тя разказва на български и английски на младите си последователи как да станат предприемачи и да постигат успех. Прави успешни дългосрочни инвестиции на Фондовата борса, което също споделя в YouTube и във фейсбук групата „Инвестираме с Антоанета“. Създала е и курс и е написала книжки за уелнес бизнес. Подготвя и 6-месечна менторска програма, също на български и английски – „Промени себе си, за да промениш живота си“. Има впечатляващ сайт „Lifestyletipsbyantoaneta.com.

Тази година е много успешна за Антоанета, като се изключи загубата на майка й преди 2 месеца. Българката е много популярна на Острова. Тиражният вестник „The Sun“ оценява бизнеса й за над един милион паунда и представя издадената от нея автобиографична книга „Не само чистачка“. Двете с Даяна участват в риалитито „Rich House Poor House“, а преди 2 седмици тя гостува в GB News като вдъхновяващ преуспял предприемач, инвеститор, ментор и влогър.

Дъщеря й Даяна Николова се дипломира като ивент и тв мениджър и на 21 години създава първата си компания „Fast Online Marketing Export“ в Пловдив, където с тим от 10 човека правят сайтове. Двете живеят заедно с партньорите си в къща с 6 спални в селце на половин час от Лондон, а мечтата й един ден този дом да се изпълни с веселия смях на внуци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено