Открийте ни и в

САЩ

Апартамент за $300 млн. и шокиран счетоводител: 5 важни моменти в иска срещу Тръмп

На около 200 страници прокуратурата излага резултати от тригодишно разследване

публикувано

на

5 важни моменти в иска срещу Тръмп

Върховният обвинител на щата Ню Йорк Летиша Джеймс подаде в съда широкообхватен иск за измами срещу бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, три от децата му, неговата корпорация Trump Organization и още двама нейни служители, съобщи Си Ен Ен. Всички те, твърди обвинението, са замесени в широкомащабна измама с цел обогатяване, продължила около едно десетилетие. Джеймс обяви своя ход на пресконференция, където даде и някои подробности за иска.

На около 200 страници прокуратурата излага резултати от тригодишно разследване, според което многократни случаи на подвеждане, “сходни по същност”, са извършвани от “висшето ръководство на Trump Organization като общо начинание”.

Доналд Дж. Тръмп и неговите деца Доналд Тръмп младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп са посочени като ответници по делото. Такива са и Алън Уайсълбърг, бивш финансов директор на Trump Organization, и Джеф Маккони, друг дългогодишен изпълнителен директор на компанията. Според прокуратурата децата на Тръмп “съзнателно са участвали” в измамните схеми.

Embed from Getty Images

Джеймс търси възстановяване на 250 милиона долара средства, за които се твърди, че са придобити по неправомерен начин, и постоянна забрана за Тръмп и децата му, посочени в иска, да служат като директори на бизнес, регистриран в щата Ню Йорк. Тя също така иска да анулира корпоративния сертификат на Trump Organization. Ако последното бъде постановено от съдия, може ефективно да принуди компанията да прекрати дейността си в щата Ню Йорк.

По-рано Тръмп отрече да е извършил неправомерни действия и нарече разследването на Джеймс, която е демократ, партиен „лов на вещици“.

Надуване на стойността на активи

Може би най-важната част от обвиненията е, че според главния прокурор Летиша Джеймс бившият президент Доналд Тръмп и корпорацията му „многократно и упорито са манипулирали стойността на активите, за да накарат банките да заемат пари“ на организацията „при по-изгодни условия, отколкото иначе биха били достъпни за компанията”.

Брендо пристигнал в България с мистериозен малък самолет?

Джеймс твърди, че Тръмп и организацията му са извършили измама, за да “плащат по-ниски данъци, за да изпълнят непрекъснати споразумения за заеми и да накарат застрахователните компании да осигурят застрахователно покритие за завишени елементи и при по-ниски премии”.

Апартамент за $300 млн.

Джеймс даде пример на пресконференцията, според който Тръмп е надул квадратурата на своя триетажен апартамент в Trump Tower от 11 000 на 30 000 квадратни фута, за да представи стойността му през 2015 и 2016 на повече от 300 милиона долара. По думите й досега няма апартамент в град Ню Йорк, който да е продаден на дори близка до тази цена.

Главният прокурор на щата подчерта, че “утрояването на размера на апартамента за целите на оценяването е било умишлена и преднамерена измама, а не откровена грешка”.

Embed from Getty Images

200 случаи на неверни промени в оценките на активи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговата компания са направили “десетки измамни, неверни и подвеждащи отчети” за период от 10 години, според твърденията по делото. Искът специално подчертава това, което нарича “200 фалшиви и подвеждащи оценки” на активите на Тръмп.

„Въпросните финансови отчети са издавани годишно; всеки от тях съдържаше значителен брой измамни, неверни и подвеждащи твърдения за голяма част от активите на Trump Organization и повечето са изиграли роля в определени транзакции с финансови институции“, твърдят обвинителите.

Първи на протеста - първи на фронта. Как Русия наказва недоволните от мобилизацията? (ВИДЕО)

Нарушения на финансовите закони и преувеличаване на финансовото състояние на Тръмп

Според иска, подаден от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс има погрешно представяне на финансови отчети, които “многократно и упорито” нарушават “множество щатски наказателни закони”, включително за застрахователни измами, фалшифициране на бизнес данни и фалшиви финансови отчети.

В делото се твърди, че измамата е “вършена от висшия мениджмънт на организацията Тръмп” и одобрена “на най-високите нива на Trump Organization, включително от самият Тръмп.”

Embed from Getty Images

„Тези действия на измама и невярно представяне грубо надуха личната нетна стойност на г-н Тръмп, както е предадена в отчетите, с милиарди долари, и създадоха фалшиви и подвеждащи впечатления на финансовите партньори за това как са изготвени отчетите“, гласи съдебният иск.

Счетоводител на Тръмп бил “шокиран” от несъответствия в оценката на имот

Дългогодишен счетоводител на Доналд Тръмп свидетелствал, че е “шокиран от размера на несъответствието” по отношение на оценката на 32-етажната сграда Trump Park Avenue, според делото, заведено от главния прокурор на Ню Йорк.

Въпросният имот е оценен през 2010 г. на стойност приблизително 72,5 милиона долара. Но компанията на Тръмп твърди в последващи финансови отчети, че имотът струва приблизително 292 милиона долара, според изложението в иска. Имотът в близост до Central Park включва жилищни сектори от висок клас, търговски площи и складови помещения.

Дългогодишният счетоводител на Тръмп Доналд Бендър е свидетелствал пред разследващите, че е бил “шокиран от размера на несъответствието” между оценената стойност и стойността, заявена във финансовите отчети на Тръмп, по-специално по отношение на секторите за даване под наем в имота.

Fed отново качва лихвения процент ударно заради инфлацията

“Резултатът е класическа ситуация с “два комплекта счетоводни книги”: един вътрешен набор от записи води до едно заключение относно пазарната стойност, но цифрата, представена на отчетите на Тръмп бе значително по-високо“, каза Джеймс в своя иск.

Тръмп отвръща на удара

Бившият президент Доналд Тръмп се нахвърли срещу главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс в две публикации в платформата Truth Social в сряда, твърдейки, че тя е накарала “рекорден брой хора и компании да напуснат Ню Йорк”.

“Никога не съм мислил, че това дело ще бъде заведено”, написа той часове след като Джеймс подаде иска за измама срещу бившия президент и няколко от неговите деца и служители.

Embed from Getty Images

Тръмп обвини Джеймс, че е завела широкомащабно дело, за да обърне “нейните наистина лоши резултати от социологическите проучвания”. Джеймс в края на декември се отказа от надпреварата за губернатор на Ню Йорк, защото според проучванията изостава значително по рейтинг от сегашния губернатор Кейти Хокул, но обяви, че ще търси преизбиране като главен прокурор.

Според бившия президент Джеймс експлоатира платформата “хвани Тръмп” без да я е грижа, че по нейно време град Ню Йорк се е превърнал в “една от световните катастрофи по престъпления и убийства”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено