Открийте ни и в

България

Арести и обвинения за отклоняване на вниманието от Валери Симеонов

публикувано

на

Баневи – заводите им фалираха, а те демонстрираха богатство и стил

Прокуратурата в България се задейства активно и започна да образува дела за събития, описвани в медиите още преди години. Само за няколко дни тя набързо уреди ареста на одиозната фамилия Николай и Евгения Баневи и наложи мярка за неотклонение „подписка“ на издателя Иво Прокопиев. Това са част от пословичните лица на българския връзкарски капитализъм и всички знаеха как са се сдобили с бизнесите си, как получиха предприятията, които после фалираха. Само прокуратурата го е разбрала едва сега.

Зам. главният прокурор Иван Гешев поне бе откровен да признае, че прокуратурата върви след политическите указания. Попитан защо чак сега са се сетили за тези случаи, известни и описани в медиите преди години, той отговори дословно: Отговорността е извън прокуратурата – на политиците.

Рядко явление: МВР пусна снимки от палата на Баневи – самият той струващ милиони, в който те са складирали десетки килограми скъпоценности и диаманти

Какво са извършили Прокопиев и Баневи точно сега, та са подразнили Бойко Борисов и той е дал зелена светлина, за да ги атакуват, може би ще се разбере по-нататък. Засега Баневи мълчат, понеже са арестувани в Париж и са във френски арест. А Прокопиев от няколко дни обикаля всички телевизии и обяснява, че атаката срещу него е политическа и е посегателство срещу свободата на словото. Той е издател на „Дневник“ и бившия вестник, а сега списание, „Капитал“. Не са важни обаче физическите лица Коко от Хасково и Иво от Разград. Като обвиняеми те разполагат със свещеното право на защита и съдебната част от биографиите им ще се пише тепърва. Важно е явлението. Защото те са илюстрация как старите мрежи на тоталитарния режим се трансформираха в икономическа власт, а за фасада събраха няколко дузини сивкави момчета от провинцията и ги инсталираха за една нощ като мултимилионери от и чрез властта. Само лайфстайлът им беше различен – едните чалга парвенюта, другите „бели якички”. Израсли в придворни фамилии на номенклатурата, които живуркаха сладко като лоялен обслужващ персонал на властта. Бащата на Прокопиев например е бивш служител на УБО на ДС, а брат му Александър Прокопиев е служител на контраразузнаването в МВР-Разград. Баневи и Прокопиев приватизираха с политически протекции и на безценица предприятия и ресурси. И осъществиха на практика и на терен гигантския приватизационен грабеж, обезлюдил цели региони и запратил в бедност и несигурност стотици хиляди български домове. Те са илюстрация и на отговорността, която носят двете основни партии, които управляваха България в най-мътните години на прехода – БСП и СДС.

Защото

арестуваният Банев придоби крупни предприятия

главно благодарение на измамническата „масова приватизация”, зачената от кабинета „Виденов”, а обвиняемият Прокопиев – от тази по времето на Иван Костов. И двата процеса не бяха приватизация, а завземане на държавна собственост с груба сила, грозни манипулации, дебели връзки със задкулисието и почти без пари. Тогава започна „превзетата държава”, а не днес, както се опитват да внушават някои.

Така или иначе в седмицата, когато майките искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, прокуратурата заглуши виковете им с тези две събития. За да е по-цветно, МВР публикува на сайта си снимки от обиска на палата на Баневи в София, пълен със скъпоценности, злата, диаманти в огромни количества. Прокуратурата намекна, че в тяхната покупка са потънали откраднатите пари от завод „Полимери“, който Баневи приватизираха и после бе фалиран.

Докато „Полимери“ затъваше, неговите собственици – Баневи, си купиха последни модели „Мерцедес“ и „Майбах“. Баневи придобиха предприятието през 1998 г., то спря окончателно през 2010 г. На улицата бяха изхвърлени 1800-те му служители, немалка част от които станаха почти насила емигранти.

Иво Прокопиев

Прокуратурата се задейства срещу Иво Прокопиев винаги когато властта би искала медиите му да се поспрат с критиките

Прокопиев пък се разследва за завод „Каолин“, за който прокуратурата твърди, че има данни за укрити добив, печалба и данъци. Обвинението срещу него е второ.

Прокопиев вече е подсъдим за аферата „ЕВН“ заедно с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков

Новото му дело пак е свързано с лица, които са имали отговорни позиции във властта. От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че разследването е стартирало като проверка за евентуални „престъпления по служба, извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В съобщението не се посочва конкретният период от време, за който се прави разследване, но икономиката, енергетиката и туризмът бяха обединени в едно министерство в годините от 2009 до 2013 г., а начело на ведомството в по-голямата част от този период бе именно съпроцесникът на Прокопиев – Трайчо Трайков.

Приватизацията на „Каолин“ стартира през 1997 г., когато на власт идва правителството на Костов, а шеф на икономическата комисия в НС е Никола Николов – съгражданин на Прокопиев от Разград. Първоначално предприятието е оценено на 31 млн. лв., като интерес проявява белгийската фирма „Сибелко“, която е световен лидер в този сектор. Преговорите, разбира се, набързо са преустановени въпреки готовността на белгийците освен да платят приватизационната цена и да инвестират веднага 20 млн. долара за развитието на дружеството.

През 1999 година се създава РМД „Каолин 98“ АД, в което участва братът на Прокопиев – Александър, прясно напуснал системата на МВР и, разбира се, без да е спазил изискването по закон да е работил поне 2 години в „Каолин“. Друг член на съвета на директорите на РМД-то се оказва съпругата на директора на „Булброкърс“ Петко Шишков – Даниела. „Булброкърс“ е лично дружество на Прокопиев, създадено да се занимава с инвестиционно посредничество. Изготвена е нова оценка на „Каолин“, направена не от някой друг, а от „Булброкърс“. Новата цена е 7.2 млн. лв., като е предвидено само 10% от нея да се платят ефективно, а остатъкът – с компенсаторни записи. След като плаща само 10% от стойността на „закъсалото“ според разградския бизнесмен предприятие, РМД-то, ръководено от брата на Прокопиев, тихомълком се оттегля от сцената, за да дойде „Алфа финанс“ на самия Иво Прокопиев. По изпитаната схема с увеличение на капитала акции от увеличението записват не работниците в „Каолин“, а само фирмата на Прокопиев. Така тя става пълновластен господар там.

Дали обаче прокуратурата ще довърши разследванията си? Съдейки от досегашния опит – едва ли. Откакто Борисов е на власт, прокуратурата се ползва само като бухалка за сплашване – тя вади дела, налага мерки за неотклонение, после жертвите се договарят с ГЕРБ, вероятно си плащат, а делата срещу тях тихомълком се смачкват. Нещо подобно очаква и гръмките случаи срещу Баневи и Прокопиев, ако Бойко Борисов продължи да е премиер и в бъдеще.

България

Шефът на Фонд “Земеделие” подаде оставка

публикувано

на

от

Директорът на Фонд “Земеделие” Живко Живков е депозирал своята оставка. В мотивите за решението си  Живков е посочил лични причини. Конкретни провинения в работата на Живко Живков не са открити.

Самият Живков е написал заявление до министър Десислава Танева, с което моли да бъде освободен “поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност” на ведомството. Мястото на Живков ще бъде заето от Васил Грудев.

По време на предстоящия управителен съвет ще бъде сменен и зам.-изпълнителният директор на ведомството Калоян Костадинов, който в предходните дни бе арестуван за 24 часа, а след това прокуратурата му повдигна и обвинение. От министерство на земеделието обясниха, че ще бъде свикан извънреден управителен съвет на фонд „Земеделие“.

Рокадата идва дни след като в ДФ “Земеделие” бе проведена специализирана операция на прокуратурата. След нея бяха привлечени към наказателна отговорност петима служители във ведомството.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Продължете по-нататък

България

Картбланш и от парламента: България купува F-16 от САЩ

публикувано

на

от

И парламентът даде зелена светлина за закупуването на изтребители “F-16 блок 70” от САЩ. На първо четене “За” бяха 124 от 210 народни представители в залата. Против гласуваха депутатите от БСП, “Воля”, НФСБ и “Атака”. При второто гласуване “За” бяха 123, а 7 “против”.

Офертите от САЩ за договорите за доставка на “F-16 блок 70/72” са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години – средата на 2023 г., а още четири – до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Дебатът по ратификацията на договора със САЩ продължи над 4 часа, като от БСП и “Воля” искаха да отложат гласуването с 3 или с 6 месеца, което на практика би прекратило процеса, тъй като офертата на САЩ е валидна до първите дни на септември.

Основният ни довод да не подкрепим сделката за F-16 е прекаленото й оскъпяване, каза депутатът от БСП ген. Кольо Милев.

“Уважаеми колеги, за съжаление българската държава създаде прецедент, дадохме повод при подготовката на следващите инвестиционни проекти да се иска от нас да заплащаме цялата сума, а не разсрочено. Питам се, след като за самолетите, американската компания, държавата може да го прави, за другите проекти ще ни стигнат ли силите”, попита Милев.

Продължете по-нататък

България

На влак, електрокар, а сега на катер! Борисов инспектира (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

След като инспектира състоянието на пътищата зад волана на джип, после бе в кабината на машиниста на високоскоростен влак и покара „електрокарче“ в Индустриалната зона в Божурище, днес премиерът Бойко Борисов подкара и военен катер.

Това стана по време на испекция по морето. Министър-председателят се качи на катера от Морската гара във Варна. Превозното средство е дарено през 2018 г. от САЩ и разполага с най-модерната навигационна апаратура.

„Добре е, че икономиката тегли напред. Има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника”, каза Борисов, инспектирайки.

Във Варна Борисов присъства на националното военноморско учение „Бриз 2019“, в което участват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи.

Той се срещна и с пожарникарите от Пожарната служба в кв. “Аспарухово”.

По-рано опозицията в парламента поиска премиерът и президентът да информират депутатите за сделката за изтребителите F-16, но и двамата не са в София – Борисов е във Варна, а Радев на събора в Рожен.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено