Открийте ни и в

България

Арест за двама мъже, свързани с терористична организация в Норвегия и България

Задържаният в България е общувал с радикализирани лица и е призовавал за терористични атаки в Европа

публикувано

на

Двама норвежци са арестувани в Осло и покрайнините на София във връзка с терористична дейност. Норвежката служба за вътрешна сигурност съобщи, че в столицата на северната страна е арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация.

Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция, проведена в понеделник, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност” и Министерство на вътрешните работи.

Служители на ДАНС са открили, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

От Софийска градска прокуратура потвърждават, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

По-късно днес задържаният в норвежката столица заподозрян ще се яви в съд, за да му бъде определена мярка за неотклонение. Не се обявява неговата самоличност.

Говорителят на Полицейската служба за сигурност Трун Хугубакен заяви за Норвежката радиотелевизионна корпорация, че другият заподозрян е задържан в България по силата на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Норвегия. Арестът е бил извършен близо до София.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено