Открийте ни и в

България

“Артекс” загуби делото за 100 000 лв. за “Златен век”

Според съда Никола Вапцаров е изказал лично мнение

публикувано

на

Окончателно са отхвърлени исковете на “Артекс Златен век” ООД и “Артекс инженеринг” АД против Никола Вапцаров от Инициативния комитет “Лозенец” срещу строежа на небостъргача “Златен век”.

Решението се вижда на Върховния касационен съд е от 29 декември 2021 г.

Казусът стигна до върховния съд по жалба на двете дружества, след като долните две инстанции отхвърлиха исковете им за общо 100 000 лв. срещу Вапцаров. Фирмите съдеха Вапцаров за неимуществени вреди.

ДНСК: "Артекс" трябва да събори един етаж от "Златен век"

Според тях Вапцаров е накърнил репутацията и търговското им име с клеветнически и обидни твърдения чрез казаното пред медиите през пролетта на 2019 г.

Вапцаров заявява, че “Артекс” се ползват с политически протекции, а доказателството било, че те нямат валидно строително разрешение.

Според него над строителната фирма има “разпънат политически чадър”.

"Артекс" може да дострои небостъргача "Златен век" до края на 2024 г.

“Бих се зарадвал, ако един ден им дадат на “Артекс” да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент – с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния и ще направят един квантов реактор да гони комарите”. 

Двете дружества са представили по делото грамоти, сертификати, други отличия и удостоверения за периода 2007 г. – 2019 г., с които да докажат, че са били с висока репутация в своя бранш.

Представени са и писма от търговски партньори и клиенти на дружества, с които, поради изнесеното в медийното пространство, са променени параметри на съществуващи търговски отношения с поставяне на изисквания за представяне на гаранции и възможността за финансиране на проекта, отложени са плащания по сключена сделка за обекти в сградата и не са реализирани сделки с други, за които са водени преговори, съобщава “Сега”. 

Долните инстанции приемат, че поведението на Вапцаров не е противоправно, а казаното от него пред медиите е критична оценка на общественозначими събития, в които участват и дружества от групата “Артекс”, както и че те представляват общи съждения, умозаключения, мнения и предположения, за работата на фирмите по проекта “Златен век” и по скандала “Апартаментгейт”.

Тъй като Вапцаров не сочи конкретни факти и обстоятелства от обективната действителност или конкретни деяния на фирмите, не може да се преценява дали те са верни, или не. Затова съдът приема, че Вапцаров не е прекрачил границите на свободата за изразяване на критично, макар и негативно мнение в нито един от случаите, за които е даден на съд.

Апелативният съд приема също така, че не е доказана връзката между изявленията на Вапцаров и засягането на репутацията на “Артекс”, тъй като “случаят със строежа на “Златен век” и т. нар. “Апартаментгейт” са били предмет на широко обсъждане в общественото пространство, включително на коментари в медиите, което далеч надхвърля изявите на Вапцаров във връзка с тях”.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА