Открийте ни и в

Любопитно

Археологическо откритие в Германия: Доказателство от времето, когато хората са започнали да се обличат

За учените е предизвикателство да определят кога точно е започнало да се използва облеклото

публикувано

на

Археолози в Германия са открили някои от най-ранните доказателства за използването на дрехи. Върху лапата на пещерната мечка беше открита рана, която предполага, че животното е било одрано преди 300 000 години, за да се направи част от облеклото.

Археологически останки са открити в Шьонинген, в северната част на Германия.

Откритието е описано като вълнуващо, защото много малко се знае за това как са се обличали хората преди 300 000 години и как са оцелели през суровите зими.

Козината, кожата и други органични материали обикновено не издържат повече от 100 000 години, което означава, че преките доказателства за праисторически дрехи са рядкост.

Изследването е важно, защото знаем относително малко за това как хората са се предпазвали от външни влияния в далечното минало.

“Има само няколко места от този ранен период, където са открити доказателства за одиране на мечки. Шьонинген дава най-пълната картина на това”, каза авторът на изследването Иво Верхейен, докторант в университета в Тюбинген.

Пещерните мечки са били големи животни, с размерите на полярна мечка, и са измрели преди 25 000 години. Според резултатите от изследването, публикувани в научното списание “Journal of Human Evolution”, тази мечка е имала дълга и гъста козина, която е била подходяща за правене на дрехи и други нужди.

Шьонинген отдавна е известен с откриването на най-старото известно дървено оръжие – копие, използвано за убиване на плячка преди 300 000 години.

Както съобщава CNN, за учените е предизвикателство да определят кога точно е започнало да се използва облеклото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено