Открийте ни и в

Православие

Архидякон Евпъл бил жестоко измъчван чрез глад и жажда и посечен с меч

Дякон Евпъл бил заловен, когато в една бедна колиба чел св. Евангелие

публикувано

на

На 11 август Църквата отбелязва двоен празник – на свети дякон Евпъл и на света мъченица Сузана (Сосана) девица и др.

Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. По това време било строго забранено на християните да държат вкъщи свещени книги, които езическите власти старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят.

Християните криели книгите и предпочитали по-скоро да отидат на смърт, отколкото да предадат на езичниците това драгоценно съкровище. Св. дякон Евпъл, ревностно служейки на Господа, се старал чрез молитва и наставление да укрепва вярата и духа на християните.

Той събирал около себе си народ, учил го, чел на неграмотните и обяснявал словото Божие. Бил заловен, когато в една бедна колиба чел св. Евангелие. Завели го при съдията с книгата в ръце.

– Защо е в ръцете ти тая книга? – попитал го съдията.

– Аз си я четях, когато ме заловиха – отговорил дяконът.

– Прочети нещо от нея!

Евпъл разтворил книгата и прочел: “Блажени са гонените за правда, защото е тяхно Царството небесно”. След това на друго място: “Ако някой иска да върви след Мене, нека вземе кръста си и Ме последва”.

– Какво е това? – попитал съдията.

– Това е заповед, дадена нам от Господа – отговорил Евпъл.

Съдията се помъчил да го склони да се отрече, но старанията му били напразни. И св. Евпъл бил предаден на жестоки изтезания, а след това – отведен в тъмница. Няколко пъти подновявали разпитванията и изтезанията, като укорявали Евпъл, загдето има свещени книги.

В мрачната тъмница св. Евпъл бил жестоко измъчван чрез глад и жажда. Но Господ явно помагал на Своя верен служител, по чиято молитва се явил воден извор и освежил жадуващия.

Осъден на смърт, св. Евпъл бил поведен с окачено на шия св. Евангелие. Пред смъртта си той с висок глас поучавал народа. След това той радостно преклонил главата си под меча на палача.

Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа Гай. Тъй като добре познавал езическите философ, бил изучил отлично Свещеното Писание, Гавиний, по съвета на брат си, написал много книги като опровержение на езическите заблуждения.

Сузана се отличавала с ум и телесна красота, която била превъзхождана от духовната й красота. Император Диоклециан поискал я направи жена на своя Максимиан. В действителност той не бил син на Диоклетиан, а бил осиновен него, защото произхождал от много близки роднини на императора.

Тя отказала да се омъжи за него, а това разгневило императора. Подложена била на страшни мъчения. Главата й била отсечена с меч. Светият Папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата, за храм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено